StoryEditor

Otec dievčatka, ktoré umrelo v aute, nemusí byť potrestaný

25.07.2015, 00:00
Autor:
redred

Otec dieťaťa, ktoré tragicky zahynulo v automobile na prehriatie organizmu, nemusí ísť do väzenia. Na Slovensku totiž existuje niečo také, ako inštitút odpustenia. „Ide však o veľmi ojedinelé prípady,“ hovorí advokát Ľubomír Hrežďovič. Teoreticky v hre zostáva aj možnosť udelenia podmienečného trestu odňatia slobody. Právnici sa však zhodujú v tom, že tu ide skôr o morálnu, ako o právnu otázku.

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci zločinu opustenia dieťaťa, dvojročnej Kristíny, ktorú 57-ročný muž nechal v zaparkovanom aute.

Tragédia, pri ktorej dieťa zomrelo, sa stala v stredu 22. júla na Ulici Janka Kráľa v Nitre. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa nitrianskej polície Božena Bruchterová, keďže dievčatko zomrelo, mužovi hrozí väzenie na sedem až 12 rokov.

Dievčatko našli mŕtve približne o 14:30 a podľa obhliadajúcej lekárky bolo pravdepodobnou príčinou smrti prehriatie organizmu. Telo dievčatka previezli do nemocnice, kde urobia pitvu.

Ako uviedla Bruchterová, v tomto prípade sa pod tragédiu podpísala pravdepodobne nepozornosť, zábudlivosť alebo zaneprázdnenosť. Keďže polícia prípad stále vyšetruje, nebude poskytovať žiadne ďalšie informácie.

Názory právnikov:
Ľubomír Hrežďovič, advokát: „Existuje niečo ako inštitút odpustenia, ale ide o veľmi ojedinelé prípady. Teoreticky to možné je, ale ide o výnimočné prípady a v tomto hrá veľký dopad nedbanlivosť. Nevylučujem vinu alebo nevinu, ale oslobodenie nevidím veľmi reálne.“

Lucia Danišovičová, advokátka, partnerka v advokátskej kancelárii Danišovič Danišovičová: „Táto možnosť existuje, ale či by mal byť zbavený viny, nie je skôr otázkou právnou ale morálnou.“

JUDr. Gabriel Almáši, advokát: Pokiaľ mám informácie, tak bolo vznesené obvinenie pre nedbanlivostný trestný čin a otázkou viny sa bude zaoberať súd v rámci dokazovania a posudzovania všetkých okolností toho prípadu. Momentálne je predčasná otázka, či bude otec oslobodený alebo odsúdený. Už len to, že je to nedbanlivostný trestný čin, tak je to trestný čin, ktorý je menej závažného charakteru, hoci tam je ten smrteľná následok. Tých 12 rokov je horná hranica, kde sa dá ísť aj pod spodnú hranicu v rámci uzavretia dohody o vine a treste s prokurátorom po posúdení výnimočných okolností. Za určitých okolností je možné aj uloženie podmienečného trestu.

Advokat Milan Ficek z kancelarie Ficek a Ficekova: Musí sa preukázať, či to urobil úmyselne, alebo z nedbanlivosti. Ak by to bolo úmyselné, bolo by to opustenie dieťaťa, a tam by bola sadzba 7-12 rokov podľa tretieho odseku. Ak by konal z nedbanlivosti, spôsobil smrť dieťaťa, potom by sa súdilo podľa trestného činu usmrtenia, odsek 2. Tam je sadzba 2-5 rokov. V tomto prípade by tu bola aj možnosť podmienky v prípade, že nejde o recidivistu.

01 - Modified: 2007-08-01 20:53:15 - Feat.: 0 - Title: Geoterm chce dodávať teplo
01 - Modified: 2019-04-11 18:22:47 - Feat.: - Title: Viedenský maratón vyhral Keňan Kipchumba, druhá smrť v 35-ročnej histórií viedenského maratónu 02 - Modified: 2016-07-21 06:46:04 - Feat.: - Title: Pri líbyjskom pobreží objavili v člne telá žien a muža 03 - Modified: 2016-07-11 14:56:50 - Feat.: - Title: "Zbohatol som tak veľmi, že som musel fingovať vlastnú smrť," hovorí muž, ktorý unikol Kimovi 04 - Modified: 2016-05-26 06:48:22 - Feat.: - Title: Pred koncertom amerického rapera sa strieľalo. Jeden muž neprežil 05 - Modified: 2016-04-23 07:23:58 - Feat.: - Title: Zomrel legendárny gitarista, ktorý inšpiroval aj Jimiho Hendrixa
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 07:34