Martina Šimkovičová. Snímka: TASR/Pavel NeubauerTASR / Pavel Neubauer
StoryEditor

Známa moderátorka poskytla rozhovor pochybnému webu, odhaľuje kontroverzné názory

25.02.2016, 16:15
Šimkovičová kandiduje do parlamentu za stranu Sme rodina. Podľa politológa ide najmä o snahu zaujať a vyhradiť sa voči iným kandidátom.

Bývala moderátorka Televízie Markíza kandidujúca vo voľbách za stranu Borisa Kollára Sme rodina Martina Šimkovičová, ktorá okrem toho v súčasnosti pôsobí aj v novovzniknutom IN TV, poskytla pred pár dňami rozhovor portálu hlavnespravy.sk, v ktorom z jej strany padlo viacero kontroverzných vyjadrení.

Trojka na kandidátke strany majiteľa Fun Rádia Kollára prišla o prácu v Televízii Markíza po tom, čo na sociálnej sieti zdieľala negatívne informácie o utečencoch. Následne si z viacerých pracovných ponúk vybrala IN TV, ktorú zakladajú odídenci zo Slobodného vysielača. Ten sa ocitol na zozname konšpiračných portálov stredoškolského učiteľa dejepisu a aktivistu Juraja Smatanu. Ide o „zoznam webov, ktoré obsahujú dezinformácie. Vedomé lži a bludy a čiernu propagandu,“ tvrdí aktivista.

Na Smatanovom zozname sa nachádza aj portál hlavnespravy.sk, ktorý 18. februára uverejnil rozhovor so Šimkovičovou. V ňom prezentovala viaceré kontroverzné názory.

"Neomarxizmus pochoduje inštitúciami na Západe"

„Neomarxizmus“ podľa Šimkovičovej „pochoduje verejnými inštitúciami na Západe“. Cieľom neomarxistov je podľa jej slov „zničiť tradičnú rodinu, západnú civilizáciu a vytvoriť totalitnú spoločnosť“. 

Okrem toho, že homoaktivisti sú platení, považuje Šimkovičová občiansku spoločnosť za mýtus a „eufemizmus pre platených aktivistov zahraničných veľvyslanectiev a nadácií na Slovensku“.

„Bol by som zvedavý, či je schopná svoje názory širšie interpretovať,“ tvrdí politológ Tomáš Koziak o Šimkovičovej výrokoch o gender ideológii a neomarxizme. Problém by podľa Koziaka bol, ak by ich len mechanicky preberala, pretože „sú to názory bežné na istom type portálov,“ tvrdí. 

„Zlé je,“ myslí si Koziak, „keď sa do parlamentu dostanú ľudia, ktorí nekriticky preberajú názory iných.“ V poslednom volebnom období sme mohli vidieť v parlamente viacerých „mechanických zdvíhačov ruky,“ doplnil.

"Máme slobodu slova"

„Vzhľadom na to, že som známa z televíznej obrazovky, sme sa zhodli, že môj priestor by mohol byť v sociálnej politike,“ povedala Šimkovičová pre HN vo vzťahu k jej prípadnej politickej kariére. Konkrétne ide o projekty, v ktorých by podľa jej slov konkrétni ľudia pomáhali konkrétnym ľuďom pri závažných sociálne ťažkých situáciách. „V princípe chcem v politike pomáhať ľuďom v núdzi,“ dodala. 

Šimkovičová samu seba považuje za liberálku, „ale napríklad čo sa týka problematiky gender ideológie, tak tam ten liberalizmus by som dala do veľkých úvodzoviek,“ vysvetľuje známa moderátorka. S tým, že poskytla rozhovor portálu hlavnespravy.sk, často považovanému za konšpiračný, problém nemá. „Niektorí ľudia si škatuľkujú tieto veci, že sú konšpiratívne, na základe čoho? Ja neškatuľkujem ľudí,“ povedala. Podľa jej slov žijeme v demokratickej spoločnosti, máme slobodu, „nech to čítajú ľudia, ktorých to zaujíma“. „Máme možnosť voľby,“ dodáva Šimkovičová.

IN TV by po prípadnom zvolení do parlamentu Šimkovičová opustila, „tam by išlo o konflikt záujmov,“ vyjadrila sa. V IN TV má vraj internú dohodu. Ak by sa do parlamentu dostala, považuje za logické, že nemôže pracovať pre televíziu. „Všetko záleží len od 5. marca,“ vysvetľuje jej súčasnú pozíciu. 

„Je to vec názoru,“ myslí si o Šimkovičovej vyjadreniach politológ Marcel Martinkovič. „Máme slobodu slova,“ vysvetľuje. Podobné výroky pripisuje najmä snahe zaujať a vyhradiť sa voči iným kandidátom s podobnou agendou. „Pochybujem ale, že sa tento typ názorov môže uplatniť pri legislatívnom procese,“ dodal na záver.

01 - Modified: 2024-03-30 09:38:24 - Feat.: - Title: Medveďa z Liptovského Mikuláša zastrelili a Korčok po prvom kole viditeľne ožil (Týždňovka HN) 02 - Modified: 2024-03-27 08:25:02 - Feat.: - Title: RTVS z vládnej smršti vypadla. Šutaj Eštok sľubuje, že v nej nebudú ani zmeny v kriminálnej agentúre 03 - Modified: 2024-03-25 15:06:43 - Feat.: - Title: Šimkovičová odvolala riaditeľku Bibiany i Slovenskej národnej knižnice 04 - Modified: 2024-03-25 14:44:58 - Feat.: - Title: Šimkovičová odkladá kritizovaný zákon o zmenách v RTVS. Hovorí o veľkom počte pripomienok 05 - Modified: 2024-03-20 15:12:39 - Feat.: - Title: K návrhu zákona o RTVS prišlo vyše tristo pripomienok. Budeme sa tým zaoberať, odkazuje ministerka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
13. apríl 2024 23:38