StoryEditor

Opozícia chystá veľké odvolávanie: Táto kauza musí zlomiť vláde väzy (zistenie HN)

12.06.2016, 00:00
Len týždeň po neúspešnom odvolávaní ministra vnútra je v hre podobný scenár. Už začiatkom týždňa.

A to v prípade, ak premiér Robert Fico rýchlo neodvolá práve spomínaného Kaliňáka. Podľa informácií HN opozícia počká, ako sa premiér či koalícia postaví k novým zisteniam v kauze Bašternák a následne využije všetky možnosti. Nemalo by však ísť o pokus o odvolanie ministra, ale o budúcnosť vlády ako takej. Pre HN to potvrdili viacerí členovia opozície, ktorých doslova šokoval rozsah medializovanej kauzy. Odvolávanie by mohlo začať už o pár hodín: začiatkom pracovného týždňa.

Podstata nových podozrení spočíva v nasledovnom: poslanec SaS Jozef Rajtár prišiel s podozrením, že Kaliňák dostával platby od kontroverzného podnikateľa Bašternáka. Denník N na svojich stránkach písal, že má k dispozíciá údaje o účtoch a vyplýva z nich, že ministrovi vnútra Kaliňákovi prišli v roku 2014 na účet dve platby od spoločnosti B.A. Haus, v ktorej bol do októbra 2013 konateľom podnikateľ Ladislav Bašternák. 

V čase vyšetrovania Bašternákových vratiek DPH, ho vo funkcii konateľa vystriedal Marek Turčan. Ten kedysi podľa portálu pracoval s Kaliňákom v advokátskej kancelárii a stále podniká s Bašternákom. Kaliňák mal obdržať spolu 260-tisíc eur ako splátku pôžičky. Poslednú platbu obdržal 2. mája tento rok, píše Denník N. Trend.sk hovorí o sume 140-tisíc eur. Rovnakú sumu aj s rovnakým popisom platby mal dostať podľa informácií portálu mesiac predtým, v apríli 2016, Ján Počiatek.

Faktom je, že v prípade potvrdení týchto informácií pôjde o jednu z najväčších káuz na Slovensku. Išlo by totiž o priame prepojenie na najvyššie politické miesta. „V prípade, že sa toto podozrenie potvrdí, je to najväčší škandál v dejinách Slovenska,“ tvrdí Koziak pre HNonline.sk. Dokazovalo by to podľa neho, že korupcia na Slovensku siaha až k absolútnym špičkám krajiny.

Naposledy sa takéto výrazné napojenie ukázal údajný spis Gorila, ktorého pravosť doteraz nebola potvrdená. V tomto prípade však išlo o viacero prípadov. 

Hovorca rezortu vnútra Ivan Netík uviedol, že minister Robert Kaliňák bol informovaný, že asistent poslanca za SaS Jozefa Rajtára sa z pozície zamestnanca komerčnej banky vlúpal a manipuloval s jeho bankovým účtom za účelom posunutia informácií poslancovi Rajtárovi a novinárom týždenníka Trend a Denníka N.

,,Asistent poslanca je obvinený z trestného činu ohrozenia bankového tajomstva. Minister vnútra takéto konanie, ktoré je veľmi nebezpečné a je evidentným trestným činom, odmieta. Je za hranicou akceptovateľnosti, že sa politická strana v spolupráci s niektorými novinármi neštíti v rámci politického súboja spáchať trestný čin," píše sa v stanovisku ministerstva vnútra. 

Konštrukcie, s ktorými vo svojich otázkach Denník N a týždenník Trend pracujú, sú podľa Netíka nepravdivé. Minister vnútra Robert Kaliňák nikdy neprijal žiadne peniaze od osoby pána Bašternáka ani od firiem pána Bašternáka či už priamo alebo sprostredkovane. Minister vnútra R. Kaliňák o tomto prípade informoval aj svojich koaličných partnerov, a aby vyvrátil akékoľvek podozrenia, ukázal im aj všetky potrebné dokumenty.

,,Minister vnútra je pripravený pred špeciálnym prokurátorom kedykoľvek vyvrátiť tieto obludné klamstvá a podsúvané nepravdivé informácie, s ktorými prichádza opozícia bez relevantných dôkazov," píše Netík.

01 - Modified: 2016-06-29 09:26:34 - Feat.: 0 - Title: Bašternákovým firmám sa nedarí. Jemu áno 02 - Modified: 2016-06-12 09:59:27 - Feat.: 0 - Title: 7 najdôležitejších otázok a odpovedí o SaSLeaks. Kauze, ktorá pohla Slovenskom 03 - Modified: 2016-06-12 09:54:20 - Feat.: 0 - Title: Ako študent zarábal 2 tisíc eur a teraz mu hrozí väzenie. Porušil Rybanič bankové tajomstvo?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 11:57