StoryEditor

Chce poukázať na hlúposť slovenských úradov, postavil dom hore nohami

14.07.2016, 14:43
Autor:
ČTKČTK
Ako atrakciu aj prejav kritiky voči postupu úradov nechal liptovský podnikateľ Cyril Fogaš postaviť dom hore nohami.

Stavba vyrástla neďaleko Liptovského Mikuláša a už krátko po svojom otvorení prilákala stovky ľudí, povedal Fogaš ČTK.

Vybavenie netradičného domu je pripevnené nad hlavami návštevníkov. Súčasťou interiéru je aj kuchynská linka, toaleta či stoly. Izby sú zariadené tematicky a na svoje si prídu hlavne deti. Nechýba detská izba so Snehulienkou a siedmimi trpaslíkmi, Červená čiapočka a vlkom. Dopĺňajú ich rôzne známe postavičky, ako napríklad myšiak Mickey.

Samo obrátenie stavby hore nohami nie je jej jedinou zvláštnosťou. Dom je okrem toho naklonený v dvoch rovinách. "Návštevníci majú po niekoľkých minútach pobytu pocit, ako by boli opití," povedal Fogaš, podľa ktorého ide o jedinú atrakciu svojho druhu na Slovensku, hoci vo svete existuje niekoľko podobných stavieb.

Nápad postaviť "dom na streche" dostal Fogaš kvôli postupu slovenských úradov, ktoré mu najprv povolili postaviť nový heliport, nakoniec ho vybudovať ale nemohol. Atrakcia tak má upozorniť, že na Slovensku sa niektoré veci dejú tak, že sa z toho ľuďom zatočí hlava.

"Celý dom je symbolom ľudskej hlúposti a nestability podnikateľského prostredia. Podnikateľ nemá právnu istotu, že to, čo začne, bude môcť aj dokončiť," povedal Fogaš.

Príprava a stavebné práce si vyžiadali netradičné postupy a ukotvenie do betónového základu. "Je na to urobená zvláštna statika. Na konštrukciu bolo použitých 120 ton ocele," uviedol podnikateľ. Steny domu, ktorý prišiel na viac ako štvrť milióna eur, sú z dreva.

Už počas niekoľkých dní od otvorenia atrakcie, ktorá sa nachádza blízko akvaparku Tatralandia, ju podľa podnikateľa navštívili stovky ľudí. Vstupné pre dospelých príde na štyri eurá, detí majú zľavu.

01 - Modified: 2024-04-12 09:00:00 - Feat.: - Title: Rowlingová kritizuje hercov z Harryho Pottera. Svoje ospravedlnenie si nechajte, odkázala Danielovi Radcliffovi a Emme Watson 02 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 03 - Modified: 2024-04-10 12:04:22 - Feat.: - Title: Smršť medzi influencermi po voľbách. Pil C-ho vyháňajú zo Slovenska, Attila prišiel o sponzora a Rytmus zase nič nepochopil 04 - Modified: 2024-04-10 05:24:30 - Feat.: - Title: Zimnú a letnú športovú sezónu na Liptove spoja štafetové preteky 05 - Modified: 2024-04-02 09:30:00 - Feat.: - Title: Autorka Harryho Pottera môže ísť do väzenia. Teším sa na zatknutie, reaguje na svoje vyjadrenia o transrodových osobách
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 15:44