StoryEditor

Realita bratislavských škôlok: Jedno dieťa škôlku dostane, dve deti odmietnu

30.08.2016, 00:00
V septembri sa začína nový školský rok aj pre škôlkarov. Mnohí rodičia však štátnu škôlku pre svoje dieťa nedostali.

Vstávali aj ráno o tretej, aby si vystáli rad a podali prihlášku do škôlky pre svoje dieťa. Už o pár dní sa začína nový školský rok, a tak už všetci rodičia vedia, či sa ich potomok dostal do štátnej škôlky alebo nie. HN sa pozreli na to, ako uspeli rodičia v hlavnom meste, ktoré hlási zo všetkých miest na Slovensku najväčší nedostatok voľných škôlkarskych miest.

V niektorých častiach Bratislavy je nedostatok miest v škôlkach alarmujúci. Napríklad v bratislavskom Novom Meste dostali škôlky takmer 900 prihlášok, no dve tretiny z nich museli odmietnuť.  „Situácia je v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi o niečo horšia,“ ohodnotila Elena Hlivová z oddelenia školstva Bratislava-Nové mesto.

Zle sú na tom aj iné mestské časti, no žiadna z oslovených obcí nehlási taký vysoký pomer zamietnutých žiadostí ako Nové Mesto. Napríklad  v Petržalke škôlky zamietli zhruba 45 percent všetkých žiadostí, informujú Petržalské noviny.  No oproti vlaňajšku je to o niečo lepšie, v škôlkach je viac miest pre 111 detí. V Dúbravke dali “košom” viac ako tretine detí. A približne rovnako je tomu aj v Rači. Tam ale čakajú, že v školskom roku 2018/2019 bude situácia výrazne lepšia, dúfa Angelika Bezděková, vedúca školského úradu mestskej časti Bratislava - Rača. V Rači totiž rekonštruujú a nadstavujú  škôlky.

Jediná z oslovených mestských častí, ktorá prijala všetky deti, je Karlova Ves.  „Tento rok bolo možné vyhovieť rodičom všetkých detí, ktoré do konca roka 2016 dosiahnu vek troch rokov. A to aj vďaka rozšíreniu kapacít materských škôl,“ povedal Miroslav Špejl, vedúci Informačného oddelenia miestneho úradu mestskej časti Bratislava-Karlova Ves. Vznikli totiž dve nové triedy, do ktorých prijali 26 detí.

Vlani pritom na celom Slovensku v škôlkach chýbalo 13,5-tisíca miest, čo znamená, že miesto sa nenašlo pre takmer deväť percent detí. Pritom až 4300 miest chýbalo práve v Bratislave. Najhoršia situácia je práve v tomto roku. Pre rok 2016 by mal počet škôlkarov vzrásť na 180-tisíc, v ďalších rokoch sa už očakáva nižší počet detí v škôlkarskom veku, vyplýva z údajov Centra pre vedecko-technické informácie.

Čo robí ministerstvo školstva

Nedostatok miest v materských škôlkach rieši rezort školstva, pod ktorý škôlky spadajú, výstavbou nových škôlok. Jednotlivým obciam poskytol na výstavbu či rozšírenie škôlok zatiaľ zhruba 15 miliónov eur. “Jednotliví zriaďovatelia kapacity materských škôl rozširujú postupne, niektorí už nové alebo zrekonštruované priestory aj uviedli do prevádzky. Väčšina zriaďovateľov ale rozšírenie a udržanie kapacít materských škôl z prostriedkov získaných z dotácie ministerstva školstva zrealizuje v priebehu tohto roka a niektorí, najmä tí, ktorí kapacity rozširujú výstavbou nových materských škôl, ich rozšíria až v priebehu roka 2017,“ informovali z komunikačného odboru rezortu školstva. Počíta sa s tým, že vznikne takmer päťtisíc miest pre deti.

Vláda sa pritom v programovom vyhlásení zaviazala, že postupne vytvorí podmienky, aby sme sa priblížili k úplnému zaškoleniu detí v materských školách od štyroch rokov. Rezort školstva má v priebehu tohto roka v pláne zanalyzovať, aký je súčasný stav a predostrieť návrhy na to, aby sa do škôlky dostalo viac detí, a to v oblastiach s vysokou mierou nezamestnanosti a v sociálne znevýhodnenom prostredí.

Na druhej strane sa zas ministerstvo práce snaží pracujúcim matkám pomôcť tak, že pripravilo dotácie na vznik detských kútikov vo firmách. Rezort na to vyčlenil 23 miliónov eur. No ku koncu februára sa z balíka neminulo ani päť miliónov.

Bez príspevku

Nedostatok miest v škôlkach pritom poriadne nabúra rodinný rozpočet. Do troch rokov veku dieťaťa rodičia poberajú rodičovský príspevok, ktorý je vo výške viac ako 200 eur. Ak dieťa chodí do súkromných jasličiek, rodičia majú nárok na 280-eurový príspevok. No po dovŕšení troch rokov nárok či už na rodičovský príspevok alebo na príspevok na jasle zaniká. Rodičia, ktorým dieťa nevezmú do štátnej škôlky, si tak musia platiť súkromné zariadenie. Cenník bratislavských súkromných škôlok sa pohybuje okolo 400 eur na mesiac. Ak by sa rodičia rozhodli pre opatrovateľku, účet sa nafúkne ešte viac.

Pokiaľ dieťa neprijmú do škôlky a rodičia ho nezapíšu do súkromnej, prichádza o možnosť zúčastňovať sa edukačných aktivitách, ktoré ho majú postupne pripraviť do základnej školy. Podľa Lenky Szentesiovej z Pedagogickej fakulty Univerzity Komenského to dieťaťu môže, ale aj nemusí skomplikovať jeho vstup do základnej školy. Dôležité je, či má v predškolskom období pravidelný kontakt s rovesníkmi, napríklad súrodencami, alebo deťmi v okolí bydliska. „Materská škola má však určite na dieťa pozitívny socializačný dopad, nakoľko je v pravidelnom kontakte s väčšou skupinou detí a s vychovávateľkou, čím sa učí základným socializačným vzťahom,” dodala.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.
Autorka je študentkov kurzu Globálne výzvy (nielen) pre žurnalistov. Kurz je súčasťou projektu Svet medzi riadkami.
globalne_loga

01 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 02 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov 03 - Modified: 2024-03-29 08:59:16 - Feat.: - Title: Francúzsko čelí kolektívnej sťažnosti. Dôvodom je nedostatok vody 04 - Modified: 2024-03-27 12:52:11 - Feat.: - Title: Kanadské banky: Emisie nebudú rásť, keď budú financované udržateľné projekty 05 - Modified: 2024-03-17 22:03:52 - Feat.: - Title: Nigéria obmedzuje slobodu zdravotných sestier, aby zabránila úniku mozgov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 22:37