Robert Fico s lotyšským ministrom Marisom KucinskisomReuters
StoryEditor

Číňania zrušili rokovanie s Ficom: Svoje otázky smerujte na Andreja Kisku, odkázal premiér

05.11.2016, 12:21
Autor:
TASRTASRmelmel
Slovenská delegácia vedená Ficom dnes odletela na summit krajín strednej a východnej Európy a Číny do lotyšskej Rigy.

"Nechcem konflikt medzi prezidentom a predsedom vlády. Ja si robím svoju robotu a chcem ju robiť profesionalne a nerobím žiadne avantúry," povedal premiér v Rige.

Fico v metropole Lotyšska reagoval na fakt, že čínska strana zrušila dnešné bilaterálne rokovanie so slovenskou delegáciou na čele s premiérom.

Spýtajte sa Kisku

Fico toto zrušenie príliš komentovať nechcel, iba odkázal novinárom, aby svoje otázky smerovali na prezidenta Andreja Kisku.

„Na čo to je dobré, kto to potrebuje? Do žiadneho konfliktu s prezidentom ma nikto nedotlačí. Ak bude treba, budem vecne pomenovávať nejaké rozhodnutia, ale nepôjdem do konfliktu,“ dodal premiér.

Fico v Rige dodal, že zavolal čínskeho premiéra na Slovensko, čínska strana toto pozvanie premiéra prijala. "Oba diplomatické tímy môžu pracovať na stretnutí," skonštatoval premiér.

Slovenská delegácia vedená Ficom dnes odletela na summit krajín strednej a východnej Európy a Číny do lotyšskej Rigy.

Priamo na mieste sa ešte pred uskutočnením summitu malo uskutočniť bilaterálne rokovanie čínskej strany so slovenským premiérom.

Plánovaná schôdzka však bola zrušená, oznámil Tlačový a informačný odbor úradu vlády SR.

Fico kritizoval Kisku kvôli dalajlámovi

Fico koncom októbra kritizoval prezidenta Andreja Kisku za jeho stretnutie s dalajlámom, ktorý je v nemilosti Pekingu.

"Národným záujmom Slovenskej republiky je mať dobré obchodné vzťahy s Čínou. Je preto zlé, ak otázka osobného imidžu niekedy preváži nad národnými záujmami krajiny. Je to škoda, že do tohto tlačia prezidenta jeho poradcovia," povedal v televízii TA3 predseda vlády.

Fico poukázal tiež na prípad čínskeho investora, ktorý mal záujem investovať na Slovensku do cestovného ruchu a infraštruktúry.

"Bol tu záujem jedného veľkého investora, ktorý sa teraz odmlčal, prestal s nami komunikovať," dodal.

01 - Modified: 2024-04-16 10:23:51 - Feat.: - Title: Čína sa nezúčastňuje na vojne Ruska proti Ukrajine, vyhlásil Si Ťin-pching 02 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR 03 - Modified: 2024-04-15 09:41:35 - Feat.: - Title: Scholz je na návšteve Číny, upozornil na neporušiteľnosť hraníc 04 - Modified: 2024-04-15 05:34:47 - Feat.: - Title: Prečo musí svet pozorne sledovať infláciu v Číne 05 - Modified: 2024-04-14 06:24:37 - Feat.: - Title: Čína vyjadrila hlboké znepokojenie v spojitosti s útokmi Iránu na Izrael. Chce zabrániť eskalácii
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 13:55