StoryEditor

Poslanci kontrolovali Lajčákov rezort. Zatiaľ sa nevie, kto konkuroval agentúre Evka

01.12.2016, 10:26

Členovia parlamentného zahraničného výboru sa dnes pustili do prieskumu na ministerstve zahraničných vecí. Dôvodom bolo preverenie detailov, ktoré sa týkajú kauzy možného predraženia niektorých podujatí, konaných v rámci predsedníctva Slovenska v Rade Európskej únie Poukázala na ne bývalá zamestnankyňa rezortu Zuzana Hlávková spolu s Transparency International.

Ministerstvo dá ďalšie doklady
Poslanecký prieskum však nebol dotiahnutý do finále. Keďže poslanci nedostali úplne všetky dokumenty, prieskum prerušili a po zvyšok potrebných materiálov si prídu v druhom kole. Predseda výboru František Šebej zo strany Most-Híd však nemal dojem, že by chcelo ministerstvo niečo tajiť.

„Zo strany ministerstva nám boli poskytnuté doklady, ktoré sme požadovali a chcem dodať, že v priebehu nášho rokovania s pánom ministrom a pracovníkmi rezortu kolegovia z výboru vzniesli ďalšie požiadavky a ministerstvo sľúbilo sprístupniť všetko, čo sme požadovali vrátane zmlúv, ktoré sa nemôžu zverejniť,“ povedal šéf výboru František Šebej.

Poslanci vypočujú aj zamestnancov
Poslanci zatiaľ nezistili napríklad to, ktoré firmy okrem víťaza agentúry Evka, boli oslovené. Čoskoro by však podľa člena výboru Miroslava Beblavého túto informáciu mali od rezortu dostať, čo potvrdil aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

„Počas rozhovoru vyplynul záujem aj o iné dokumenty interného charakteru, takže ich pripravíme a doručíme,“ povedal Lajčák a poukázal na to, že zrejme vyčerpajú len 59 zo 70 miliónového rozpočtu určeného na predsedníctvo.

Poslanci si zároveň vyžiadali aj stretnutie so zamestnancami ministerstva. „Ja aj ďalší kolegovia sme požiadali ministerstvo, aby nám boli poskytnuté informácie a aby nám bolo umožnené komunikovať zo zamestnancami, účastnými na organizácii akcie,“ povedal po kontrole Beblavý s tým, že je to asi šesť alebo sedem ľudí.

Kritika na logo
Hlávková kritizovala okrem iného podujatie na predstavenia loga predsedníctva, ktoré malo byť podľa jej informácií predražené až o 100-tisíc eur. Oficiálna suma za podujatie, ktorá bola vyplatená agentúre Evka, je 156-tisíc eur. Ďalších asi 32-tisíc eur platilo ministerstvo priamo umelcom. Poslanci by pri ďalšom kole prieskumu na ministerstve mali k tomuto podujatiu dostať faktúry a podrobný rozpis. Podozrenie je tak v štádiu kontroly a zatiaľ rozptýlené nebolo.

Ministerstvo objednalo predstavenie loga od agentúry Evka. Vďaka výnimke z verejného obstarávania, ktorú poslanci odhlasovali v minulom volebnom období špeciálne pre potreby predsedníctva nemusel rezort diplomacie robiť súťaž a podlimitnú zákazku do výšky 162-tisíc eur s DPH mohol zadať priamo.

Ministerstvo sa bráni, že išlo nad rámec zákona a urobilo prieskum trhu medzi tromi agentúrami. Mená neúspešných agentúr však dodnes nezverejnilo. 

01 - Modified: 2023-10-21 14:41:23 - Feat.: - Title: Slovenský diplomat Lajčák vyzval Kosovo a Srbsko na pokračovanie v dialógu, v opačnom prípade by útoky mohli eskalovať 02 - Modified: 2022-03-23 13:45:40 - Feat.: - Title: Korčok: Slovensko lobuje, aby Ukrajine priznali štatút kandidátskej krajiny Únie 03 - Modified: 2022-02-23 10:16:53 - Feat.: - Title: Korčok včera 04 - Modified: 2022-02-12 14:19:14 - Feat.: - Title: Slovensko stiahne z Kyjeva a Užhorodu rodiny diplomatov. Rezort odporúča necestovať na Ukrajinu 05 - Modified: 2022-02-03 20:53:54 - Feat.: - Title: Korčok podpísal nové memorandum o spolupráci s USA. Týka sa rozvojových projektov na Balkáne
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 18:23