TASR/Branislav Račko
StoryEditor

Z cesty na Oravu po dvoch lavínach hodiny odpratávali sneh, opäť ju zasypalo

04.01.2017, 12:25
Autor:
hašhašTASRTASR
Vietor a sneženie si vyžiadali zvýšený počet zásahov hasičov. Od rána pomáhajú pri dopravných nehodách.

Slovensko zasiahlo sneženie a vietor, čo spôsobilo problémy na cestách. Hasiči od rána zasahovali pri zvýšenom počte dopravných nehôd. Počasie trápilo aj našich západných susedov. Okrem Česka komplikovalo počasie dopravu aj v ďalších krajinách Európy.

Aká bude zima v novom roku? Pozrite si rozhovor s meteorológom Petrom Jurčovičom v HNtelevízii:

Sneh spôsobuje na Slovensku problémy 17:10 Dopravné obmedzenia na Slovensku Aktuálne dopravné obmedzenie podľa Stella Centra: Horský priechod Makov je prejazdný bez obmedzení. Horský priechod Donovaly, je pre nákladnú dopravu nad 10 metrov v oboch smeroch uzatvorený. Horský priechod Čertovica je pre nákladnú dopravu uzavretý. So zvýšenou pozornosťou jazdite:

  • v Oravskom Podzámku, v smere do Hruštína, blokuje jeden jazdný pruh skrížený kamión, počítajte tam so zdržaním
16:46 Orkán v Rakúsku Časti Rakúska a Nemecka zasiahla v noci na dnes tlaková níž Axel, ktorú na niektorých miestach sprevádzal prudký vietor a sneženie. Cez severovýchod Rakúska sa prehnala víchrica so silou orkánu, pričom na okraji Viedne namerali nárazy s rýchlosťou 131 kilometrov za hodinu.  15:48 Bratislavské cesty II. a III. triedy sú bez komplikácií Aktuálna situácia v Bratislave na cestách II. a III. triedy je bez komplikácií, cesty sú zjazdné, mokré a bez snehu. 15:42 Čertovicu opäť uzavreli pre nákladnú dopravu Pre sneh na vozovke opäť uzatvorili pre všetku nákladnú dopravu horský priechod Čertovica. Kamióny nad desať metrov už od rána nemôžu ani na horský priechod Donovaly. Informujú o tom internetová stránka Slovenskej správy ciest (SSC) a Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici. Na ceste II/584 v úseku Srdiečko - Bystrá v okrese Brezno je nutné použiť snehové reťaze pre všetku dopravu. Pri nízkych teplotách je na mokrých a vlhkých vozovkách, na mostoch a pri vodných tokoch zvýšené riziko výskytu námrazy a poľadovice. 15:38 Na poľadovici sa pohybujte ako tučniaky, odkazujú chirurgovia Nemeckí úrazoví chirurgovia odkázali ľuďom, aby na poľadovici chodili ako tučniaky a vyhli sa tak zraneniam. Tvrdia, že chôdza na ľade po vzore polárnych operencov je najefektívnejším a najbezpečnejším spôsobom pohybu. Človek je mierne predklonený a ťažisko má na prednej nohe. Pri normálnej chôdzi majú ľudia rozloženú váhu rovnomerne na obe nohy, čo podľa lekárov zvyšuje pravdepodobnosť pádu a úrazu.
Zdroj: Deutsche Gesellschaft für Orthopädie und Unfallchirurgie
14:49 Na problematickom úseku zasiahla mohutná lavína aj železničnú trať Medzi Kraľovanmi a Párnicou, kde sa na cestu opakovane zosunul sneh, zasiahla mohutná lavína aj železničnú trať, ktorá bola v tomto úseku od 13.30 h takmer hodinu úplne neprejazdná. "Na odstránenie lavíny sme opäť nasadili rušeň s pluhom a dve desiatky zamestnancov, ktorí sú v nepretržitej pohotovosti," skonštatovala Ivana Popluhárová, zástupkyňa riaditeľky Odboru komunikácie Generálneho riaditeľstva ŽSR. Podľa ŽSR sa môžu lavíny v danej lokalite vyskytnúť aj v priebehu popoludnia a noci. 14:37 Na cestách v okresoch Komárno, Levice a Nové Zámky je vrstva kašovitého snehu Takmer všetky úseky hlavných ciest v okresoch Komárno, Levice a Nové Zámky sú pokryté vrstvou kašovitého či utlačeného snehu o hrúbke jeden až dva centimetre. Informáciu priniesol web Zjazdnost.sk, podľa ktorého sú cesty zjazdné, no je nutné, aby mali vozidlá zimné pneumatiky. 14:07 Čertovica je opäť plne prejazdná Horský priechod Čertovica je zhruba od 13. h plne prejazdný pre všetku dopravu. Priechod bol uzatvorený od rána pre nákladné autá z dôvodu hustého sneženia. TASR o tom informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici.
Zdroj: TASR/Branislav Račko
13:43 V zasypanom úseku je niekoľko skrížených kamiónov "V danom úseku je niekoľko skrížených kamiónov. Poveternostná situácia je skutočne nepriaznivá, husto sneží a fúka silný vietor." povedala hovorkyňa KR PZ v Žiline Jana Balogová k situácii na ceste I/70 medzi Kraľovanmi a Párnicou, ktorá dnes opakovane zasypal sneh.
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová
13:36 Situácia v okolí Kraľovian, kde sneh opakovane zasypal cestu
Zdroj: Waze
13:22 Neupravené a zasnežené úseky ciest Stella Centrum: Neupravené a zasnežené úseky ciest:
  • medzi Šenkvicami a Pezinkom
  • v Piešťanoch a okolí
  • v Nitre a okolí
  • v Žiline a okolí
  • medzi Svrčinovcom a Skalitým
  • na R1 medzi Hronským Beňadikom a Žarnovicou
  • medzi Párnicou a Zázrivou
  • medzi Muráňom a červenou Skalou
  • na Horskom priechode Príslop a na Dargove a okolí
13:18 Cesty v okresoch Rimavská Sobota, Lučenec a Revúca v Banskobystrickom kraji sú zjazdné Hoci na viacerých miestach v regióne sneží, na komunikáciách sa sneh ihneď roztápa a povrch vozoviek je väčšinou mokrý. 13:14 SHMÚ aktualizoval výstrahy Aktuálne platia výstrahy pre celé Slovensko okrem Komárňanského okresu. SHMÚ varuje pred vetrom a tvorbou snehových jazykov a závejov.
Zdroj: SHMÚ
12:58 Cesta medzi Kraľovanmi a Párnicou je opäť neprejazdná, znovu ju zasypal sneh Cesta I/70 medzi Kraľovanmi a Párnicou je opäť neprejazdná. Znovu sa na ňu zosunul sneh. TASR o tom informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline. 12:31 Okolo Žiaru nad Hromom problémy nemajú Husté sneženie zatiaľ vážnejšie problémy na cestách okresov Žiar nad Hronom, Žarnovica a Banská Štiavnica nespôsobuje. Podľa informácií z dispečingu Banskobystrickej regionálnej správy ciest, závod Žiar nad Hronom sú všetky cesty v týchto lokalitách zjazdné a nie sú hlásené žiadne problémy. 12:30 Kamióny sa cez Čertovicu nedostanú Pozrite si video z horského priechodu Čertovica. Pustíte ho kliknutím na obrázok.
12:07 Predpoveď počasia pre Slovensko na štvrtok 5. januára Premenlivá oblačnosť, na severe snehové prehánky. Teploty -5 až 0 stupňov Celzia.
  • Na západnom Slovensku premenlivá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty -3 až -6 a najvyššie denné -3 až 0 stupňov C.
  • Na strednom Slovensku premenlivá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty -4 až -9 a najvyššie denné -5 až -1 stupeň C.
  • Na východnom Slovensku prevažne oblačno, snehové prehánky. Najnižšie ranné teploty -4 až -8 a najvyššie denné -5 až -1 stupeň C.
Počasie na horách:
  • Vo výške 1000 m prevažne oblačno, snehové prehánky. Najnižšia ranná teplota -10 a najvyššia denná -8 stupňov C.
  • Vo výške 1500 m prevažne oblačno, snehové prehánky. Najnižšia ranná teplota -13 a najvyššia denná -10 stupňov C.
  • Vo výške 2000 m prevažne oblačno, snehové prehánky. Najnižšia ranná teplota -15 a najvyššia denná -12 stupňov C.
12:03 Nepriaznivé počasie zasiahlo aj Švédsko Sneh trápi tiež sever Európy. Na severe Švédska klesli v noci na dnes teploty takmer na mínus 30 stupňom Celzia. Úrady vyzvali vodičov, aby dnes jazdili iba v prípade nutnosti. V centre Štokholmu jazdia kvôli snehu autobusy iba na niekoľkých hlavných linkách. Tiež Dánsko očakáva extrémne počasie s mohutným vetrom. Kvôli vysokým morským vlnám hrozia v pobrežných oblastiach záplavy. 11:47 SHMÚ upravil výstrahu, neplatí pre viaceré okresy na západe Slovenska Výstraha po novom neplatí pre celý Nitriansky kraj a pre časť Trnavského kraja. Už skôr bola výstraha zrušená pre okres Košice mesto. Neplatí ani pre okres Trebišov.​
Zdroj: SHMÚ
11:20 Hasiči majú pre dopravné nehody viac výjazdov Vietor a sneženie si na Slovensku vyžiadali zvýšený počet zásahov hasičov. "Ich pomoc bola a stále je potrebná najmä v Banskobystrickom kraji, kde sa stalo päť dopravných nehôd. V Žilinskom kraji zasahovali hasiči pri štyroch dopravných nehodách," informovala TASR Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru. V Nitrianskom kraji pomáhali hasiči pri troch dopravných nehodách, v Trnavskom kraji pri dvoch a v Bratislavskom a Trenčianskom pri jednej. 11:15 Aká bude zima v novom roku? Pozrite si rozhovor s meteorológom Petrom Jurčovičom v HNtelevízii Video spustíte kliknutím na obrázok:
11:01 Cesta medzi Bytčou a Makovom je uzavretá Žilinskí policajti uzavreli dnes cestu I/10 medzi Bytčou a Makovom. Dôvodom je odstraňovanie nebezpečne naklonených stromov. Cesta by mala byť podľa operačného strediska uzavretá približne hodinu. Na mieste sa nachádzajú policajné hliadky, ktoré odkláňajú dopravu mimo tohto úseku. 10:52 Počasie trápi aj Nemecko a Poľsko Okrem Slovenska komplikuje počasie situáciu aj v iných štátoch Európy. Na severe a východe Nemecka podľa meteorológov hrozí búrka, v horských oblastiach bude výdatne snežiť a na cestách sa budú tvoriť snehové jazyky. Počiatočný dážď sa na snehové zrážky začne meniť dnes večer. V Poľsku je kvôli silnému vetru bez prúdu 16 000 ľudí. 10:51 SHMÚ upravil výstrahu Aktuálne platia na takmer celom území Slovenska výstrahy pred vetrom či snehovými závejmi.
Zdroj: SHMÚ.sk
10:45 V Trnavskom kraji nezaznamenali žiadne problémy Cesty v Trnavskom kraji sú zjazdné. Najviac snehu napadlo v Piešťanoch. Napriek tomu neboli zaznamenané žiadne problémy. Ostatné cesty kraja sú väčšinou mokré. V Dunajskostredskom okrese sa v noci napadnutý sneh už roztopil a momentálne tam prší. 10:43 Problémy sú aj v Česku Celé územie Česka zasiahlo intenzívne sneženie, ktoré potrvá až do štvrtka. Kým v nížinách by malo podľa meteorológov napadnúť len do 7 centimetrov snehu, na horách to môže byť až pol metra. Hrozia záveje, snehové jazyky aj "biela tma". Od stredajšieho večera sa bude miestami vytvárať poľadovica.​
Zdroj: MAFRA/Martin Veselý
Kamióny blokujú cestu z Hradca Králové na Jičín.
10:27 V Prešovskom kraji sa miestami tvoria snehové jazyky a záveje Cesty v Prešovskom kraji sú zjazdné, vozovky sú prevažné vlhké až mokré, na niektorých úsekoch ciest sa nachádza kašovitý sneh do dvoch centimetrov. Jaroslav Štofko zo Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja uviedol, že v dôsledku silného vetra sa v okresoch Poprad, Kežmarok, Levoča, Stará Ľubovňa a Humenné tvoria snehové jazyky a záveje. 10:25 Všetky horské priechody na území Prešovského kraja sú zjazdné V okrese Stará Ľubovňa a Kežmarok fúka nárazový vietor, miestami sa vyskytuje silné sneženie a najmä v okrese Stará Ľubovňa je aj znížená viditeľnosť. Na cestách tretej triedy sa vo vyšších polohách nachádza miestami vrstva utlačeného snehu do štyroch centimetrov. Všetky horské priechody na území kraja sú zjazdné bez obmedzení. 10:06 Problémy spôsobujú aj kamióny Skrížený kamión obmedzuje dopravu na rovnakej ceste aj nad obcou Hradište. Cesta je v jednom smere prejazdná, pre vozidlá nad 12 ton je obchádzka vedená cez Partizánske. Pre kamióny je neprejazdný aj horský priechod Homôlka, pri obci Horná Poruba tam je skrížený autobus. 09:47 V Trenčíne sa skrížili kamióny Podľa informácií Operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne sú na ceste I/9 medzi Trenčínom a Bánovcami nad Bebravou pri motoreste Radar skrížené kamióny z oboch strán, cesta je neprejazdná. 09:32 Výstrahy vydané SHMÚ
Zdroj: SHMÚ.sk
09:17 Na D1 je rýchlosť znížená na 80 ​Husté sneženie v Trenčianskom samosprávnom kraji spôsobuje komplikácie v doprave. Na diaľnici D1 je rýchlosť znížená na 80 kilometrov za hodinu. 09:01 Hrozba ľadových povodní Pre okres Čadca platí aj naďalej hydrologická výstraha pre hrozbu ľadových povodní. 08:56 Situácia na cestách v okolí Kraľovian
Zdroj: Waze
08:50 Dve lavíny zasypali cestu Medzi Kraľovanmi a Párnicou zasypali cestu aj železnicu dve lavíny, dopravu na mieste odkláňajú na Ružomberok. Informáciu pre TASR potvrdilo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline. Ako ďalej uvádza, v celom Žilinskom kraji husto sneží. "Žiadame vodičov, aby zvýšili svoju pozornosť a prispôsobili svoju jazdu poveternostným podmienkam," upozornilo operačné stredisko.

01 - Modified: 2024-04-24 17:28:04 - Feat.: - Title: Najmä na severe Slovenska môže od večera snežiť, do rána hrozí aj prízemný mráz 02 - Modified: 2024-04-22 09:43:11 - Feat.: - Title: Minulý víkend v plavkách, tento snežilo. Apríl sa naozaj zbláznil, aké nás čaká počasie ďalšie dni? 03 - Modified: 2024-04-21 16:50:17 - Feat.: - Title: Na väčšine Slovenska sa môže v noci tvoriť prízemný mráz 04 - Modified: 2024-04-20 15:04:24 - Feat.: - Title: Meteorológovia vydali výstrahu pred nočným mrazom, ktorý môže poškodiť vegetáciu 05 - Modified: 2024-04-19 08:00:00 - Feat.: - Title: Môže si za záplavy v Dubaji krajina sama? Už roky umelo ovplyvňuje počasie, odborníci v tom majú jasno
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 09:42