TASR/Štefan Puškáš
StoryEditor

Kňažko vo svojej vile postrelil lupiča. Za použitie zbrane mu zrejme postih nehrozí

11.01.2017, 16:25
Autor:
ducducTASRTASR
Kňažko je v poriadku a informácie o incidente aj o zadržaní lupiča potvrdil.

V dome známeho herca a expolitika Milana Kňažka sa strieľalo. Informuje o tom denník Nový Čas na svojom webe. Do Kňažkovej vily na Havlíčkovej ulici v Bratislave sa skoro ráno vlámal lupič. Umelec sa bránil legálne držanou zbraňou a lupiča postrelil.

Kňažko je v poriadku

Kňažko mal na lupiča vypáliť dve rany, jedna mala podľa webu televízie JOJ trafiť páchateľa do nohy. Lupič sa pokúsil s peniazmi a zlatom aj napriek zraneniu ujsť, ale v záhrade domu ho chytila polícia.

Lupičom mal byť podľa informácií portálu pluska.sk 49- ročný Pavol, ktorý už je po operácii a zotavuje sa v jednej z bratislavských nemocníc. Operovali mu dolnú končatinu, do ktorej ho  Kňažko zasiahol.

Kňažko je v poriadku a informácie o incidente aj o zadržaní lupiča pre HN potvrdil.

Jozef Minár z Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) pre TASR uviedol, že na žiadosť polície mali dnes o 1.34 h výjazd na Havlíčkovu ulicu v Bratislave. "Polícia nám oznámila, že zadržala páchateľa so strelným poranením dolnej končatiny, 49-ročného muža sme ošetrili a previezli do nemocnice," uviedol Minár.

Vyšetrovanie udalosti na Havlíčkovej ulici potvrdila aj polícia. "Dnes v nočných hodinách sme prijali oznámenie o vlámaní sa do jedného z rodinných domov v mestskej časti Bratislava-Staré Mesto. Policajti v tejto súvislosti vykonávajú na Havlíčkovej ulici všetky neodkladné a neopakovateľné úkony. Poskytnutie bližších informácií v súčasnosti nie je možné, nakoľko by to mohlo zmariť alebo sťažiť objasnenie a vyšetrenie veci. Bližšie informácie poskytneme, ak to procesná situácia umožní," dodala bratislavská krajská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková.

Zbraň použil zrejme oprávnene

Kňažko podľa všetkého použil zbraň oprávnene. Slovenský právny poriadok oprávňuje použitie zbrane takzvanou okolnosťou vylučujúcou protiprávnosť činu. Tou je aj krajná núdza a nutná obrana. V týchto prípadoch použitie zbrane nie je trestné. Zákon tu dokonca nevyžaduje, aby ten, kto zbraň použije, bol aj držiteľom zbrojného preukazu:

  1. O oprávnené použitie zbrane ide vtedy, ak sa použije proti inému vo svojom obydlí na ochranu života, zdravia alebo majetku. Platí, že osoba do obydlia vnikne alebo v ňom zotrváva neoprávnene. O oprávnené použitie zbrane nepôjde, ak bola pritom inému úmyselne spôsobená smrť.
  2. Krajná núdza znamená, že čin inak trestný, ktorým niekto odvracia nebezpečenstvo priamo hroziace záujmu chránenému trestným zákonom, nie je trestným činom. Nejde však o krajnú núdzu, ak bolo možné nebezpečenstvo priamo hroziace tomuto záujmu za daných okolností odvrátiť inak alebo ak spôsobený následok je zjavne závažnejší ako ten, ktorý hrozil.
  3. Nutná obrana znamená, že čin inak trestný, ktorým niekto odvracia priamo hroziaci alebo trvajúci útok na záujem chránený trestným zákonom, nie je trestným činom. Nejde však o nutnú obranu, ak obrana bola celkom zjavne neprimeraná útoku, najmä k jeho spôsobu, miestu a času, okolnostiam vzťahujúcim sa k osobe útočníka alebo k osobe obrancu.

Kňažkov prípad by sa dal podľa odborníka na trestné právo a bývalého šéfa slovenských vyšetrovateľov generála Jaroslava Ivora riešiť podľa ustanovení Trestného zákona ako okolnosť vylučujúca protiprávnosť. "Medializovaný prípad expolitika Kňažka by sa dal riešiť podľa ustanovení Trestného zákona ako okolnosť vylučujúca protiprávnosť, pričom, samozrejme, posúdením všetkých konkrétnych okolností prípadu by prichádzali do úvahy buď ustanovenie o nutnej obrane, alebo špeciálne ustanovenie paragrafu 26 Trestného zákona o oprávnenom použití zbrane," tvrdí Ivor.

Milan Kňažko je slovenský herec a bývalý politik. V októbri 1989 ako jediný v Československej socialistickej republike (ČSSR) vrátil titul Zaslúžilý umelec pre nesúhlas s politikou vtedajšieho režimu. Ešte predtým podpísal výzvu Niekoľko viet.

Po Novembri 1989 sa venoval politike, zastával post ministra zahraničných vecí aj ministra kultúry. Kandidoval za prezidenta aj primátora Bratislavy.

01 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 02 - Modified: 2024-04-13 08:33:52 - Feat.: - Title: Útok nožom a streľba v Sydney: Z nákupného centra evakuovali stovky ľudí, na mieste zasahuje polícia 03 - Modified: 2024-04-09 06:56:26 - Feat.: - Title: Žena strieľala na vodičov na diaľnici, vraj kvôli zatmeniu Slnka 04 - Modified: 2024-04-08 11:15:08 - Feat.: - Title: Bizár v lesoch Poľany. Dvoch zamestnancov štátnej ochrany prírody naháňal medveď, namiesto zvieraťa postrelil jeden druhého 05 - Modified: 2024-04-06 10:30:00 - Feat.: - Title: Neuveriteľná lúpež ako z akčného filmu. Zlodeji v Los Angeles ukradli 30 miliónov dolárov v hotovosti
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 16:08