Peter Pellegrini a Robert FicoTASR/B. Račko
StoryEditor

Môže nahradiť Fica? Premiér je v dobrej kondícii, nechajte to na ňom, vyhlásil Pellegrini

22.01.2017, 11:24
Autor:
TASRTASRlmlm

"Premiér Robert Fico je v dobrej kondícii, nechajte to na ňom," reagoval v relácii v Politike na TA3 podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini na to, či by si vedel predstaviť nahradiť Roberta Fica na poste premiéra.

Doplnil, že Smer má svojho predsedu a vláda má svojho premiéra. Pellegrini skonštatoval, že podľa neho si ho nikto nevychováva za svojho nástupcu. 

Takéto a podobné informácie považuje za irelevantné. "Neviem, kde berú tieto informácie, neviem odkadiaľ veštia, ale je to podľa mňa irelevantné," hovorí.

"Je to len pokračovanie politiky Smeru"

O Pellegrinim sa dlhší čas špekuluje, že by práve on mohol Fica nahradiť. Bývalý šéf parlamentu bol tento týždeň v pondelok predstavený práve premiérom za nastupujúcu generáciu Smeru.

"Je to len pokračovanie spôsobu politiky Smeru. Ide o novinku v tom, že zásah v regióne bude dynamickejší," vysvetlil Pellegrini. Dodal, že je to určitý symbol a pripomenutie, že v Smere je množstvo šikovných ľudí. 

Pellegrini v relácii ďalej hovoril, že je reálne, aby sme po roku 2020 mohli skonštatovať, že z každého kúta Slovenska a z každej obce je možné sa pripojiť na internet.

Už v tomto roku by sa totiž mal podľa neho spustiť projekt tzv. odstraňovania bielych miest, čiže dotiahnutie mobilného signálu a vysokorýchlostného internetového pripojenia do každej obce a mesta na Slovensku, ktorý bude financovaný z eurofondov.

"Prístup k moderným technológiám a informáciám by mal mať každý, bez ohľadu na to, v ktorej oblasti Slovenska žije a bez ohľadu na to, z akého sociálneho prostredia pochádza," povedal Pellegrini. Je totiž presvedčený, že ak to nedokážu telekomunikační operátori, ktorí podľa neho investujú iba tam, kde z toho môžu profitovať, je to povinnosťou štátu. V tejto súvislosti zároveň verí, že operátori nebudú klásť pri spúšťaní projektu žiadne prekážky.

Niekoľko priorít

Rok 2017 by však mal byť podľa Pellegriniho aj rokom, keď sa vláda bude viac sústreďovať na tých, ktorí pracujú. Im by sa mali predovšetkým zlepšovať mzdové podmienky, preto je vyvíjaný výrazný tlak na rýchlejšie zvýšenie minimálnej mzdy, ktorá by mala byť čo najskôr viac ako 500 eur.

"Budeme sa venovať viac tým, ktorí pracujú a budeme sa musieť tvrdšie vysporiadať s tými, ktorí pracovať nechcú. Teda, ktorým je aj práca ponúkaná, ale zneužívajú sociálny systém. Musí byť jasne cítiť, že ak niekto nechce pracovať a odmieta ponúkanú prácu, musí sa mať výrazne horšie ako niekto, kto ide pracovať, aj keď za minimálnu mzdu," vysvetľuje.

V neposlednom rade by malo ísť tiež o znižovanie regionálnych rozdielov na území Slovenska. V tejto súvislosti by mal byť tento rok podľa Pellegriniho rokom plnenia a realizácie plánov rozvoja jednotlivých okresov, ktoré boli v minulosti schválené.

"Nie sú to fantazmagórie úradníkov z ministerstiev, to si tvorili priamo občania, firmy, samosprávy, okresné úrady," hovorí s tým, že gro nových pracovných miest, najmä v regiónoch, ktoré to najviac potrebujú, by malo vzniknúť v tomto roku a začiatkom roka 2018. Súvisí s tým aj prechod regionálneho rozvoja pod Úrad vlády SR a zintenzívnenie spolupráce so školami a zamestnávateľmi v jednotlivých krajoch.

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 03 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 04 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 23:18