Alojz HlinaTASR
StoryEditor

Hlina obvinil Holjenčíka: Podieľal sa na tunelovaní štátnych železníc

09.02.2017, 14:05
Autor:
TASRTASR

V súčasnosti už bývalý šéf Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozef Holjenčík sa podľa mimoparlamentného Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) podieľal aj na tunelovaní štátnych Železníc Slovenskej republiky (ŽSR).

Predstavitelia kresťanských demokratov na to upozornili na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

"Asi nejaké objavné nie je to, že sa tunelujú železnice, však sa koniec-koncov tunelujú 25 rokov. Toto je len nový moment, ako využiť Holjenčíka," vyhlásil predseda KDH Alojz Hlina.

„Veľmi sofistikovaný tunel"

Štátne ŽSR sú totiž podľa podpredsedu hnutia Pavla Zajaca tunelované súkromnou spoločnosťou Koor z Bratislavy prostredníctvom vysokých fixných nákladov za teplo, ktoré stanovil práve ÚRSO.

"Sme presvedčení o tom, že tu ide o veľmi sofistikovaný tunel súkromnej firmy na štátnej firme," zdôraznil.

Železnice dali podľa KDH spoločnosti Koor ako koncesionárovi k dispozícii 41 svojich kotolní na obdobie 10 rokov. Súkromná firma podľa Zajaca tieto kotolne zrejme aj zrekonštruovala a teraz od nej ŽSR odoberajú teplo a platia jej za to.

Prostredníctvom kotolní železnice vykurujú napríklad vlakové stanice či iné objekty, ktoré vlastnia.

Hnutie upozorňuje na to, že na rok 2017 ÚRSO výrazne zvýšil fixné poplatky za teplo pre túto súkromnú spoločnosť.

Fixné sumy sa podľa Zajaca hradia napríklad za technológiu kotolne či za jej rekonštrukciu a tvoria zvyčajne viac ako 80 % nákladov na teplo. Kresťanskí demokrati sú však presvedčení, že nemôžu rásť tak skokovo, ako sa to stalo pri firme Koor.

Bežne sa totiž podľa Zajaca tieto poplatky pohybujú na úrovni 150, 170 či 250 eur. Pre túto spoločnosť sú však v roku 2017 v závislosti od jednotlivých kotolní od 155 až po 3000 eur, upozornil.

"Takéto rapídne zvýšenie fixných nákladov na rok 2017 podľa našich prepočtov pri týchto 40 kotolniach môže tvoriť navýšenie až jeden milión eur oproti roku 2016," vyčíslil Zajac.

Výzva pre Érseka

Kresťanskí demokrati preto vyzvali políciu, ktorá by mala aktuálne preverovať ÚRSO, aby sa zaoberala aj cenovými rozhodnutiami úradu pre firmu Koor.

"Taktiež vyzývame ministra dopravy, aby použil všetky svoje kontrolné mechanizmy a nech skontroluje, čo sa to deje v tomto prípade na železniciach," dodal podpredseda hnutia.

KDH zároveň poukázalo aj na "sekundárny" efekt vysokých fixných nákladov na teplo. Nájomníci žijúci v bytových domoch, ktoré patria ŽSR, si totiž už nemôžu dovoliť platiť za teplo.

Predstavitelia KDH uviedli príklad jedného takého domu zo Žiliny, kde nájomníkom stúpli mesačné náklady z približne 160 eur na 1 200 eur.

"Konečným efektom celej tejto operácie je to, že táto nehnuteľnosť je v súčasnosti prázdna, všetci nájomníci odišli," dodal Hlina.

Železnice popierajú obvinenia

Informácie, ktoré dnes prezentovalo mimoparlamentné hnutie KDH o tunelovaní Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) sa nezakladajú na pravde, píše ŽSR v reakcii na obvinenia.  

Pre TASR to uviedla hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková.

ŽSR majú s firmou Koor podpísané štandardné koncesné zmluvy na modernizáciu zdrojov tepla, pričom generálnou požiadavkou je dosiahnutie garantovanej každoročnej úspory vo výške 15 percent z pohľadu ŽSR," reagovala hovorkyňa. 

Celkovo sa podľa jej slov dosiahla za roky 2013 až 2015 úspora z pohľadu ŽSR vo výške 687 121 eur.

"Za rok 2016 budú údaje vyhodnotené až po vyúčtovaní nákladov za rok 2016," avizovala hovorkyňa. A to v marci 2017.

Zmeny zo strany Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) nemajú podľa Pavlikovej vplyv na obsah zmlúv uzavretých medzi Koor a ŽSR a garantovanú úsporu.

Podobne aj rezort dopravy pre TASR uviedol, že údaje prezentované KDH nie sú pravdivé.

Kresťanskí demokrati na dnešnej tlačovej konferencii uviedli, že v súčasnosti už bývalý šéf ÚRSO Jozef Holjenčík sa podieľal aj na tunelovaní štátnych ŽSR.

Podľa KDH sú ŽSR tunelované súkromnou spoločnosťou Koor z Bratislavy prostredníctvom vysokých fixných nákladov za teplo, ktoré stanovil práve ÚRSO.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 22:53