StoryEditor

Výroky politikov: Zatiaľ čo Fico obiehal rezorty, Danko sa pustil do ministrov Hlasu

05.11.2023, 00:00
Autor:
alaala
  • Robert Fico od pondelka navštevoval ministerstvá a uvádzal šéfov rezortov do ich funkcií.
  • Počas toho pripomenul verejnosti viaceré predvolebné sľuby, ktoré ide vláda napĺňať, napríklad 13. dôchodok.
  • V koalícii sa objavili aj prvé nezhody - predseda SNS Andrej Danko v HNtelevízii kritizoval ministra školstva Druckera aj ministerku zdravotníctva Dolinkovú.
  • Vo štvrtok tiež prebehlo vypočutie Branislava Zuriana, ktorého nomináciu už medzitým schválila aj vláda.
  • Výroky týždňa si pozrite vo videu vyššie.

Nie je náhoda, že premiér Robert Fico začal pri návštevách ministerstiev práve na rezorte práce. Spolu s ministrom Erikom Tomášom vyhlásili, že vyplatenie trinásteho dôchodku pre rok 2024 bude prioritou, a že bude vo výške priemernej penzie za rok 2023. Týkať sa to má poberateľov akejkoľvek formy dôchodku.

"Je tu jedna vec, ktorú sme sľúbili, a sľúbili sme to všetci. To je jedno, či to hovorili smeráci, či to hovorili hlasáci, alebo či to hovorili ľudia zo Slovenskej národnej strany - a to je 13. dôchodok," uviedol Fico na tlačovej konferencii. "Veľmi sa teším na to, že bude vyplatený 13. dôchodok v roku 2024 vo výške priemerného dôchodku za predchádzajúci rok," doplnil šéf rezortu práce Tomáš.

image

Fico po rokovaní s Tomášom: Trinásty dôchodok bude priorita. Dohodli sme sa na výške pre ďalší rok

Následná Ficova návšteva na rezorte vnútra, ktorému šéfuje ďalší predstaviteľ Hlasu Matúš Šutaj Eštok, taktiež nebola prekvapujúca, poznajúc angažovanosť koaličných strán v prípade čurilovcov a v otázke zabránenia nelegálnej migrácie.

"Našou odpoveďou na tie zločiny, zverstvá a zlodušiny, ktoré tu páchali čurilovci, Hamran a podobne, nebude revanš. Ale budú vecné rozhodnutia, personálneho charakteru, ktoré sú v súlade zo zákonom. A bude to novelizácia trestného zákona a trestného poriadku, o obsahu ktorej chceme rokovať s Európskou komisiou," ozrejmil premiér Fico.

image

Šutaj Eštok chce, aby šéfom inšpekcie bol Zurian. Fico ministrove zmeny v polícii podporuje

Vo štvrtok prebehlo vypočutie Branislava Zuriana, ktorý sa uchádzal o post riaditeľa Úradu inšpekčnej služby. Bývalý šéf NAKA na vypočutí predstavil svoju víziu policajnej inšpekcie.

"Úlohou inšpekcie nie je len postihovať a trestať policajtov. Chcem, aby tento útvar išiel k policajtom otvorenou formou, aby sa slušní policajti tohto útvaru nemuseli báť, nebol strašiakom. Hlavne chcem, aby tento útvar vnímali ako zákonný, odborný, profesionálny a spravodlivý," vysvetlil Zurian, ktorého nomináciu už medzitým odobrila aj vláda.

image

Zuriana vypočúvali na výbore: Chce zriadiť nový tím na vyšetrovanie čurillovcov, tvrdí, že Lučanský bol zabitý

Vo vnútri koalície sa objavujú tiež prvé trenice. Šéf národniarov Andrej Danko sa v rozhovore pre HNtelevíziu pustil do ministrov Hlasu Tomáša Druckera a Zuzany Dolinkovej. "Ak pani ministerka Dolinková bude rozprávať o povinnom očkovaní, a Drucker o tom, že mimovládky na školách nie sú problém, neviem dokedy môže taká vláda vydržať," uviedol Danko v HNtelevízii.

"Ja som nikdy doteraz nepovedala, že podporujem povinné očkovanie proti covidu," reagovala ministerka zdravotníctva Dolinková. Podľa jej slov hovorila len o zvýšených kapacitách na očkovanie, pokiaľ by o to bol záujem verejnosti.

Ozval sa aj Drucker. "Vôbec nevnímam žiadne trenice. Venujem sa školstvu, zovšeobecňovanie pojmu mimovládky je nebezpečné a je to absolútna neznalosť," reagoval minister na slová podpredsedu parlamentu.

image

Danko pre HN: Nesúhlasím s tým, čo Fico podporil v Bruseli, prekvapilo ma to. Treba jedno rozprávať a aj konať

01 - Modified: 2023-10-30 15:59:36 - Feat.: 1 - Title: Fico rokuje s ministrom zahraničia Blanárom 02 - Modified: 2023-10-31 10:43:51 - Feat.: 1 - Title: Vláda bude pravidelne rokovať v regiónoch, prvýkrát už v tomto roku, oznámil Fico po rokovaní s Rašim 03 - Modified: 2023-10-31 19:52:52 - Feat.: 1 - Title: Zistenie HN: Danko prezradil, koho chce za ministra cestovného ruchu a športu 04 - Modified: 2023-11-02 22:26:56 - Feat.: 1 - Title: Výber Zuriana ako šéfa inšpekcie preverí čas, zhodli sa Gašpar a Spišiak. Krúpa sa obáva problémov v polícii 05 - Modified: 2023-11-02 18:00:00 - Feat.: 1 - Title: KOMENTÁR: Danko robí ramená, ale nič nezíska
01 - Modified: 2024-04-21 14:17:58 - Feat.: - Title: Korčoka chcú vo svojej strane sulíkovci aj PS. Ďalšieho kandidáta Hlasu na post šéfa parlamentu už nepodporia 02 - Modified: 2024-04-21 12:03:14 - Feat.: - Title: Prieskum: Najnižšiu dôveru spomedzi členov vlády má Šimkovičová. Hneď za ňou skončil Fico 03 - Modified: 2024-04-20 12:14:38 - Feat.: - Title: Raši počíta s nomináciou na post šéfa parlamentu. ​Danko by na tejto pozícii rád videl seba, vraví 04 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 05 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Bugár opísal, ako sa Fico zmenil: Opýtal som sa vyšetrovateľov, ktorí ho obvinili, či sa zbláznili
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
21. apríl 2024 23:18