Bývalý šéf Národnej kriminálnej agentúry a kandidát na šéfa Úradu inšpekčnej služby Branislav Zurian. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Zuriana vypočúvali na výbore: Chce zriadiť nový tím na vyšetrovanie čurillovcov, tvrdí, že Lučanský bol zabitý

02.11.2023, 10:45
Autor:
TASRTASRburbur

Parlamentný brannobezpečnostný výbor dnes vypočúva kandidáta na šéfa policajnej inšpekcie Branislava Zuriana.

Kandidát na riaditeľa Úradu inšpekčnej služby a bývalý šéf Národnej kriminálnej agentúry Branislav Zurian chce po menovaní do funkcie priniesť inšpekcii zákonnosť, dôveryhodnosť, odbornosť a nezávislosť.

Uviedol to na štvrtkovom vypočutí pred parlamentným brannobezpečnostným výborom.

Kto sa má báť inšpekcie?

"Úlohou inšpekcie nie je len postihovať a trestať policajtov. Chcem, aby tento útvar išiel k policajtom otvorenou formou, aby sa slušní policajti tohto útvaru nemuseli báť, nebol strašiakom. Hlavne chcem, aby tento útvar vnímali ako zákonný, odborný, profesionálny a spravodlivý," vyhlásil.

Dodal, že inšpekcie by sa mali báť policajti, ktorí sa spreneverili svojmu poslaniu, a tí, ktorí kazia dobré meno svojim inštitúciám.

Pozície na útvare plánuje obsadzovať odborníkmi. Nezávislosť je podľa neho postavená na ľuďoch. Príslušníci inšpekcie musia podľa neho pociťovať istotu, že nech rozhodnú akokoľvek na základe dôkazov a zákona, nebudú za svoje rozhodnutie perzekvovaní.

Obvinenia z minulosti

K otázke na svoje trestné stíhania pripomenul, že v oboch prípadoch bolo prokurátorom obvinenie zrušené ako nezákonné.

Rozhodnúť o tom mal vyšetrovateľ, ktorý zhodnotil že na obvinenia nebol dostatok dôkazov.

Obvinený bol z úniku tajných informácií. Zurian hovoril o tom, že v tedy len presetroval informácie ktoré mu dali kolegovia, hlavne Ján Kalavsky, s ktorým by už od jari 2021 nemal byt v kontakte.

Bezpečnostnú previerku nemá, plánuje o ňu požiadať.

Reakcia na vojnu v polícii

K postaveniu tzv. čurillovcov mimo služby podotkol, že všetci stíhaní policajti sú postavení mimo služby.

Vojnu v polícii by podľa Zuriana ukončilo prešetrenie informácií na oboch stranách. Plánuje na to zriadiť nový vyšetrovací tím. Je presvedčený, že bývalý policajný prezident Milan Lučanský bol zabitý.

Úrad inšpekčnej služby je osobitnou súčasťou Policajného zboru na odhaľovanie, vyšetrovanie a skrátené vyšetrovanie trestných činov príslušníkov Policajného zboru, Zboru väzenskej a justičnej stráže a Finančnej správy. Zuriana by po vypočutí výborom mala vymenovať do funkcie vláda.

 

 

01 - Modified: 2024-04-18 12:46:25 - Feat.: - Title: Mikulec odmieta kritiku na činnosť policajnej inšpekcie v predošlom období 02 - Modified: 2024-04-08 10:43:13 - Feat.: - Title: Inšpekcia obvinila policajta, ktorý si nechával peniaze vybrané na kolky 03 - Modified: 2024-03-26 15:04:16 - Feat.: - Title: Téma účasti ministra Šutaja Eštoka v relácii s extrémistom Bombicom sa má presunúť na ďalší výbor 04 - Modified: 2024-03-11 15:18:39 - Feat.: - Title: Gašpar odmieta, že sa pri získaní kompetencií šéfa SIS obchádzala prezidentka 05 - Modified: 2024-02-29 14:38:21 - Feat.: - Title: Poslanec Kotlár odmieta porušenie zákona, jeho konateľstvo vo firme má riešiť výbor
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 08:42