StoryEditor

Slovenská komora učiteľov vyzýva Druckera, aby preveril financovanie inštitúcií vo svojom rezorte

06.11.2023, 18:52
Autor:
TASRTASR

Učitelia poukázali na vysoké odmeňovanie vybraných vedúcich zamestnancov v Národnom inštitúte vzdelávania a mládeže.

Slovenská komora učiteľov (SKU) vyzýva šéfa Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky Tomáša Druckera (Hlas-SD), aby preskúmal financovanie priamo riadených inštitúcií vo svojom rezorte.

Poukázali pritom na vysoké odmeňovanie vybraných vedúcich zamestnancov v Národnom inštitúte vzdelávania a mládeže. Na pondelkovej tlačovej konferencii to uviedol prezident komory Vladimír Crmoman.

Desaťnásobne nižšie odmeny

"V súčasnosti sú školy na tom tak, že mnohí majú ledva na to, aby kúrili a svietili, preto je pre nás zarážajúce, čo sme zistili prostredníctvom infozákona. Pozreli sme sa na tri inštitúcie - Národný inštitút vzdelávania a mládeže, Štátnu školskú inšpekciu (ŠŠI) a Štátny inštitút odborného vzdelávania (ŠIOV)," uviedol prezident komory. 

Porovnanie ukázalo, že platy v Národnom inštitúte vzdelávania a mládeže sú v priemere o tisíc eur vyššie ako v Štátnej školskej inšpekci alebo v Štátnom inštitúte odborného vzdelávania a niektorí vedúci zamestnanci zarábajú o 1 500 eur viac ako riaditelia v ŠŠI alebo ŠIOV. Dodal, že riaditeľ Národného inštitútu vzdelávania a mládeže pritom poberá plat aj inde.

image

Drucker a Truban sa zhodli na potrebe lepšej odbornosti školstva a mimovládnych organizácií

Crmoman zdôraznil, že priemerný plat niektorých vedúcich zamestnancov v inštitúte za posledných 12 mesiacov je zhruba 5-tisíc eur za mesiac. Na odmeny vedúcich zamestnancov sa podľa jeho slov za rok minulo asi 370-tisíc eur, pričom zamestnanci ďalších dvoch inštitúcií majú odmeny rádovo takmer desaťkrát nižšie.

"Je to pre nás veľmi zvláštne, že sú tu takéto veľké rozdiely a že tak veľa financií ide do týchto platov hlavne v situácii, keď sa učitelia búria s platmi, ktoré sú oveľa nižšie ako ich všetkých vysokoškolsky vzdelaných kolegov," uviedol s tým, že NIVaM si zároveň neplní dobre svoje povinnosti.

Viac peňazí pre podfinancované školstvo

Komora učiteľov vyzýva Druckera, aby preveril financovanie týchto inštitúcií vo svojom rezorte a viac peňazí sa dostávalo do podfinancovaných škôl a školských zariadení. Taktiež požadujú transparentné a odborné výberové konania pre nominácie úradníkov na MŠVVaŠ a jeho organizácie.

Národný inštitút vzdelávania a mládeže sa vo svojej reakcii ohradil voči "nepodloženým tvrdeniam a subjektívnemu spochybňovaniu kvality" inštitútu, ktorý je zo strany Slovenskej komory učiteľov spochybňovaný od začiatku vzniku.

image

Učitelia očakávajú, že Drucker stabilizuje rezort školstva a naplnia sa jeho priority

Podotýka pritom, že zlúčením organizácií vznikla synergia v poskytovaných službách školám, pedagogickým a odborným zamestnancom.

Platy sú podľa inštitútu poskytované v zmysle zákona a aktuálna priemerná výška platu vedúceho zamestnanca je 2 870 eur. "Výška platov ‘malej skupiny vedúcich zamestnancov‘, na ktorú sa komora zamerala, je adekvátna vzhľadom na výkon pracovných činností za uvedené obdobie.

V rámci vysokých manažérskych pozícií v Slovenskej republike je bežná," odkazuje. Odmeny mali reflektovať "mimoriadne náročné pracovné úlohy" pri zlučovaní piatich rezortných organizácií a zabezpečení úloh bez ohrozenia kurikulárnej a inkluzívnej reformy v rámci Plánu obnovy a odolnosti Slovenskej republiky.

 

01 - Modified: 2023-10-26 13:31:08 - Feat.: 1 - Title: Šimečka vyzval vládu, aby ukázala, ako vie riešiť reálne problémy Slovenska 02 - Modified: 2023-10-24 13:57:34 - Feat.: 1 - Title: Desaťtisíce žien na Islande vrátane premiérky štrajkujú za rovnosť platov, ochromili školstvo a zdravotníctvo 03 - Modified: 2023-10-21 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Konsolidácia verejných financií a inovácie v ekonomike 04 - Modified: 2023-09-29 14:22:34 - Feat.: 1 - Title: Nevyhovuje im školský systém, tak svoje deti učia doma. Odborníčka: toto by sa malo robiť len výnimočne
01 - Modified: 2024-03-26 10:52:35 - Feat.: - Title: Študentov čaká rapídne navýšenie štipendií: Môžeš získať takmer 17 000 eur. Ktorých odborov sa to týka? 02 - Modified: 2024-03-18 23:05:26 - Feat.: - Title: Rezort školstva upozornil na pochybný seminár. Ide o pavedecké výmysly a konšpiračné teórie, tvrdí expert 03 - Modified: 2024-03-16 13:28:20 - Feat.: - Title: Ministerstvo školstva zverejnilo mapu základných škôl, ktoré sa rozhodli učiť po novom 04 - Modified: 2024-03-06 09:19:30 - Feat.: - Title: Drucker chystá zmeny v maturitách. Ako by mohli vyzerať po novom? 05 - Modified: 2024-02-23 12:44:29 - Feat.: - Title: Digitalizácia viazne, školstvu chýbajú peniaze. Čerpanie eurofondov má nedostatky, tvrdí minister
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 11:31