StoryEditor

Minister Takáč pre HN: Zvažujeme odvod pre reťazce. Majú brutálne zisky, zúžme im mantinely

25.11.2023, 19:30

V rozhovore so šéfom agrorezortu Richardom Takáčom zo Smeru sa dozviete:

  • prečo téma drahých potravín nedostala väčší priestor v programovom vyhlásení vlády.
  • či je pri zdražovaní správne ukazovať prstom na reťazce.
  • prečo pri sieti Biedronka zmenil názor a ako nový hráč podľa neho uškodí našim potravinárom.
  • či na ministerstve v niečom pôjde po stopách svojich predchodcov.
  • čo si myslí o prípadnom vstupe Ukrajiny do Európskej únie.

Riešenie drahých potravín bolo pred voľbami jednou z hlavných tém strany Smer. V programe sú k tejto téme však iba dve vety. Chápem, že ide o strategický dokument, ktorý nemusí byť detailný, ale nezaslúžilo si to väčší priestor?

Ten, kto sa v tom vyzná, alebo chápe  čo treba riešiť pri vysokých cenách potravín, vie, že tých viet je tam viac. Samozrejme, že tam neviete napísať jednu vetu, ktorá vyrieši ceny potravín na Slovensku.

V utorok bolo programové vyhlásenie vlády schválené a myslím si, že v rámci potravinárstva, pôdohospodárstva či lesníctva je tam veľa dobrého. A to hovoria odborníci a ľudia z profesie.

Pozrite si rozhovor s novým agroministrom Richardom Takáčom zo Smeru.

Nie je to citlivá téma v rámci koalície, ktorú treba ešte prerokovať?

Nie je. Treba si uvedomiť, že každá politická strana, ktorá je súčasťou koalície, deklarovala pred a po voľbách, že ideme riešiť vysoké ceny potravín. Ešte minulý rok boli u nás najvyššie a stále sú v Európskej únii. Aj keď už nie je potravinová inflácia takmer 30-percentná, stále sú vyššie než inde. 

Maďarsko je na tom horšie.

Maďarsko je úplne špecifické. Skúsme porovnávať krajiny, ktoré majú euro. Oni majú forint, ekonomika je tam nastavená inak.

Ceny potravín sú pre vládu určite prioritou. Musíme využiť potenciál Slovenska ako vidieckej krajiny a definovať určité kroky, ktoré chceme urobiť pri riešení cien potravín. Máme krátkodobé, strednodobé a dlhodobé riešenia.

Áno, to je všetko opísané v programovom vyhlásení.

Kto je Richard Takáč

Je ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka vo vláde Roberta Fica. Pôsobí v strane Smer-SSD. V posledných parlamentných voľbách získal mandát od takmer 70-tisíc voličov. Pred tým, ako sa stal šéfom agrorezortu, bol poslancom Národnej rady od roku 2020. V roku 2018 neúspešne kandidoval za primátora Prievidze. Niekoľko rokov viedol prievidzskú pobočku Slovenského pozemkového fondu. Vyštudoval Slovenskú poľnohospodársku univerzitu v Nitre.

Ešte v predchádzajúcom období sme ako opozičná strana schválili opatrenie na odpustenie sociálnych odvodov pre potravinárov a poľnohospodárov do výšky minimálnej mzdy. Malo to vplyv na zníženie cien. Je to platné do konca januára a potom začiatkom roka zhodnotíme jeho vplyv. Pokiaľ sa ukáže, že malo význam, budeme hľadať riešenia, ako to nastaviť dlhodobejšie.

Druhý krok som už konzultoval pri viacerých okrúhlych stoloch s potravinármi a obchodníkmi, domácimi i zahraničnými. A povedal som to zahraničným sieťam na rovinu: predchádzajúca vláda schválila novelizáciu zákona o neprimeraných obchodných podmienkach, ktorá bola zjednodušene v prospech obchodných reťazcov. 

Tento zákon budeme určite novelizovať. Je nespochybniteľné, že hlavne zahraničné obchodné reťazce majú na Slovensku pomaly trikrát vyššie zisky ako v iných krajinách. Aj tie ceny potravín v Nemecku sú nižšie. Prečo je to tak?

Nedá sa povedať, že by robili niečo protizákonné. Oni sa pohybujú v zákonom daných mantineloch. Ale tie mantinely treba nastaviť inak, užšie. Aby sa začali korektne správať.

V časti pôdohospodárstvo sa píše, že v prípade neprimeraného zdražovania prijme vláda nevyhnutné opatrenia na nápravu tohto stavu. Po stretnutí s Robertom Ficom ste pritom zvolili zmierlivejší tón. Znamená to, že mimoriadne zdanenie ziskov reťazcov, o ktorom hovoril Hlas, je nateraz mimo hry? 

To nie je len o zdanení. Je tam viac možností, ako k tomu pristúpiť. Jednak cez zákon o neprimeraných obchodných podmienkach a jednak využitie zákona o cenách. Ministerstvo financií má v tejto súvislosti do decembra spraviť analýzu cien potravín, hlavne ohľadne toho, či sú primerané a nie sú vysoké.

To už urobil Protimonopolný úrad a zhodnotil, že sú primerané.

Plná legitimita na posúdenie cien spadá pod rezort financií, ktoré má zákon o cenách. Majú schémy i analytické oddelenie, ktoré bude hľadať najlepšie riešenie.

A kedy by ste to vyhodnotili tak, že by k zdaneniu malo dôjsť?

Nehovorím o zdanení, to hovoríte vy. Sú rôzne možnosti, ako by sa vysoké ceny dali riešiť. Treba si však povedať, že jedna z nich je aj nejaký odvod pre obchodné reťazce. Ich zisky sú neprimerané.

Je však správne takto na reťazce ukazovať prstom? Rekordné zisky zaznamenali minulý rok poľnohospodári, kým pri zahraničných reťazcoch marža klesla. 

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 74% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-11-23 07:04:00 - Feat.: 0 - Title: Obnova Ukrajiny? Chceme hľadať možnosti najmä v prihraničných regiónoch, tvrdí pre HN vicepremiér Peter Kmec 02 - Modified: 2023-11-24 15:49:36 - Feat.: 1 - Title: Slováci expandujú na Balkán. Investícia známej firmy tam presiahne sto miliónov eur 03 - Modified: 2023-11-22 17:22:52 - Feat.: 1 - Title: Koalícia zvažuje zvýšiť DPH. Sakovej tajomník: Dolaďujeme finálny balík, v hre sú dve možnosti
01 - Modified: 2024-04-26 13:04:43 - Feat.: - Title: Ukrajinského ministra poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, prepustili na kauciu 02 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 03 - Modified: 2024-04-25 16:11:57 - Feat.: - Title: Rezort financií podrží farmárov, kým dostanú dotácie. Má im poskytnúť finančnú výpomoc 04 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 05 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 08:47