ILUSTRAČNÉ FOTO: TASR/Prezídium PZ SR
StoryEditor

Časť zákona o pobyte cudzincov je protiústavná, rozhodol Ústavný súd

13.12.2023, 15:55
Autor:
TASRTASR

Ide o ustanovenia o zamietnutí žiadosti o udelenie trvalého a prechodného pobytu policajným útvarom pri nesúhlasnom stanovisku Slovenskej informačnej služby a Vojenského spravodajstva.

Časť zákona o pobyte cudzincov je v rozpore s Ústavou Slovenskej republiky. Ide o ustanovenia o zamietnutí žiadosti o udelenie trvalého a prechodného pobytu policajným útvarom pri nesúhlasnom stanovisku Slovenskej informačnej služby a Vojenského spravodajstva. Rozhodol o tom v stredu Ústavný súd Slovenskej republiky.

Ustanovenia zákona napadol na Ústavnom súde Najvyšší správny súd.

Ustanovenia sú podľa ÚS v rozpore s právom na súdnu a inú právnu ochranu. Právnu normu napadol Najvyšší správny súd, vychádzajúc z konkrétneho prípadu, keď policajný útvar zrušil cudzincovi trvalý pobyt na základe nesúhlasného stanoviska SIS.

image

Ozval sa Žilinka, Kolíková sa čuduje. Počkajme si na Ústavný súd, reagujú v Smere

NSS v podaní dôvodil, že je ústavne neprijateľné, aby rozhodovanie o udelení prechodného a trvalého pobytu bolo založené výhradne na stanovisku SIS a VS, ktoré obsahuje súhlas alebo nesúhlas, pričom dotknutý žiadateľ, ktorému už bol udelený pobyt, sa nedozvie žiadne dôvody stanoviska, pre ktoré bol jeho pobyt zrušený.

Podľa NSS napadnuté ustanovenia popierajú princíp rovnosti účastníkov súdneho konania, ktorý je podporovaný aj zákazom diskriminácie, a taktiež odopierajú garantované procesné práva.

ÚS na stredajšom zasadnutí pléna zároveň odmietol návrh Mestského súdu Bratislava IV na posúdenie ústavnosti ustanovenia zákona o niektorých opatreniach pri majetkovoprávnom usporiadaní pozemkov pod stavbami, ktoré prešli z vlastníctva štátu na obce a vyššie územné celky.

01 - Modified: 2024-05-20 13:50:36 - Feat.: - Title: Ústavný súd prikázal SIS zničiť nahrávky v kauze Gorila 02 - Modified: 2024-05-15 13:49:42 - Feat.: - Title: Ustanovenia zakazujúce vojakom odbory sú protiústavné, rozhodol Ústavný súd 03 - Modified: 2024-05-05 11:37:58 - Feat.: - Title: Koalícia za Harabinom nestojí. Hlas ani Smer sa s jeho nomináciou do Súdnej rady "úplne nestotožňujú" 04 - Modified: 2024-05-02 15:55:23 - Feat.: - Title: "Nedodržiavajú zákon." SaS kritizuje odklad voľby kandidátov na sudcu Ústavného súdu 05 - Modified: 2024-05-02 11:31:10 - Feat.: - Title: Minister Susko nevidí problém v presunutí voľby kandidátov na sudcu Ústavného súdu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. máj 2024 10:29