Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD). FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

PS novelu Trestného zákona napísalo a nepodalo, Fico to využil. Opozíciu dostane do úzkych, tvrdí Hrabko

24.02.2024, 07:18
Autor:
TASRTASR

Vláda pripravila vlastnú verziu novely s odôvodnením, že tým reaguje na spoločenskú objednávku a premlčacie lehoty napríklad pri znásilnení ostanú v pôvodnej výške.

Ak sa už Progresívne Slovensko rozhodlo napísať novelu novely Trestného zákona, ktorá by vrátila premlčacie lehoty na pôvodnú úroveň, mali ju predložiť na rokovanie do parlamentu, nie ju nosiť do podateľne Úradu vlády.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) túto chybu využil a zákon v podobe, ako vyhovuje vláde, predkladá vládny kabinet. V TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Chopili sa iniciatívy

Keďže opoziční poslanci svoj návrh vôbec nepredložili, prenechali podľa neho iniciatívu politickým súperom. "Fico podľa mňa teraz ťahal strelcom a trafil na citlivé miesto. Poslankyne z Progresívneho Slovenska si podľa mňa pomýlili podateľňu, keď to odniesli na úrad vlády a nie do parlamentu," konštatoval Hrabko.

Vláda pripravila vlastnú verziu novely s odôvodnením, že tým reaguje na spoločenskú objednávku a premlčacie lehoty napríklad pri znásilnení ostanú v pôvodnej výške.

image

Víkendové diskusie: Aj o cenách potravín, či o budúcnosti košických oceliarní, SIS a aj V4

Novelu predkladá parlamentu v skrátenom legislatívnom konaní tak, aby mohla vstúpiť do účinnosti spolu s pôvodnou zmenou Trestného zákona 15. marca.

"Dostane tým do úzkych mimovládne strany, ktoré doteraz hovorili, čo hovorili. A núka im príležitosť, aby za to hlasovali. Lebo presadzuje to, čo chceli aj oni," poznamenal Hrabko.

Podnety smerujú na Ústavný súd

Ešte komplikovanejšia situácia tým podľa neho vznikne pre Ústavný súd, ktorý je už teraz zahltený množstvom podaní v súvislosti s novelou Trestného zákona.

"Prvý prípad, čo leží na ústavnom súde, je ústavná sťažnosť, to nemožno zmiešať s novelou Trestného zákona, tam poslanci hovoria, že boli ukrátení na svojich právach," komentoval podanie opozičných poslancov ešte pred schválením novely, v ktorom namietali spôsob rokovania.

image

Schrödingerova mačka závidí Ficovi

"K novele Trestného zákona podala ako prvá podanie prezidentka a po nej podalo svoj návrh PS, ktoré má na to dosť poslancov. A potom podal svoje podanie zvyšok mimovládnych strán, KDH, SaS a hnutie Slovensko," zhrnul Hrabko.

Predpokladá, že podania Ústavný súd spojí do jedného konania, aby sa nemusel zaoberať každým zvlášť. Ak aj mali opoziční poslanci obavu, že by novozvolený prezident mohol podanie prezidentky Čaputovej stiahnuť, mohli podľa neho s podaniami počkať a dať ústavnému súdu priestor riešiť iba Čaputovej podnet. "Sú tam tri podania. Toto sa dá čítať aj ako určité vyslovenie nedôvery podaniu prezidentky," poznamenal Hrabko.

Na margo výziev opozičných politikov ústavným činiteľom, aby pri implementácii parlamentných rozhodnutí ohľadom novely Trestného zákona postupovali čo najrýchlejšie, Hrabko povedal, že podstatné je, aby postupovali v súlade so zákonom.

Koaličné strany podľa neho využili svoje väčšinové postavenie, ako aj predvídateľnosť správania sa opozície v parlamente a jednotlivé hlasovania nastavili tak, aby zákonné lehoty hrali v ich prospech.

01 - Modified: 2024-02-23 18:48:38 - Feat.: 0 - Title: Víkendové diskusie: Aj o cenách potravín, či o budúcnosti košických oceliarní, SIS a aj V4 02 - Modified: 2024-02-23 17:00:00 - Feat.: 1 - Title: Schrödingerova mačka závidí Ficovi 03 - Modified: 2024-02-23 16:26:14 - Feat.: 1 - Title: Kolíková o Suskovi: Vidím šéfa rezortu, ktorý nemá žiadne hranice (rozhovor)
01 - Modified: 2024-04-25 14:04:00 - Feat.: - Title: PS odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície, tvrdí Šimečka a hrozí protestami 02 - Modified: 2024-04-24 14:11:22 - Feat.: - Title: PS kritizuje zákon o telerozhlase, hovorí o účelových zmenách 03 - Modified: 2024-04-22 11:20:09 - Feat.: - Title: V novelách zákonov o investíciách, EIA a obstarávaní sú zásadné nedostatky, tvrdí PS a ponúka riešenie 04 - Modified: 2024-04-18 09:02:27 - Feat.: - Title: Eurovoľby: Je to posledná šanca tento rok poraziť Smer, tvrdí Šimečka. Chce ukázať, že patríme na západ 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 03:44