StoryEditor

Barca dobyla Európu. A má milióny

08.06.2015, 00:00
Španielsky gigant vyhral po piatykrát v histórii elitnú Ligu majstrov. Triumf mu priniesol takmer 37 miliónov eur.

Španielsky gigant FC Barcelona zavŕšil sezónu snov. Po triumfoch v španielskej lige a pohári dokázal vybojovať trofej aj v najprestížnejšej klubovej súťaži Európy – v Lige majstrov. Vo finále si poradil tím trénera Luisa Enriqueho s talianskym Juventusom Turín 3:1. Barca sa tak stala prvým klubom histórie, ktorý získal tzv. treble už po druhýkrát. Čiže dokázal vyhrať v lige, pohári aj Lige majstrov. Najcennejšiu trofej si Katalánci vybojovali v sobotu už po piatykrát. Šampióni okolo hviezdneho Lionela Messiho si vďaka finálovému víťazstvu zarobili na odmenách v tohtoročnej Lige majstrov takmer 37 miliónov eur. Možnosť poťažkať si pohár mal ako prvý kapitán Xavi, pre ktorého bolo berlínske finále zároveň rozlúčkou s barcelonským dresom. V ňom vybojoval s klubom celkovo 25 trofejí. „Je to veľkolepé, úžasné. Nemohol som si želať krajšiu rozlúčku,“ konštatoval po zápase Xavi.

Dekáda megaúspechov

Barcelona triumfom nad turínskym Juventusom dokonala výnimočné desaťročie. Za poslednú dekádu totiž dokázali jej futbalisti získať až štyri trofeje v Lige majstrov. To sa v histórii najprestížnejšej súťaže, predtým nazývanej Európsky pohár majstrov, podarilo iba dvom klubom. Koncom 50. rokov dosiahli takúto dominanciu na starom kontinente hráči Realu Madrid a na prelome 70. a 80. rokov futbalisti anglického FC Liverpool. A viete, ktorí „traja mušketieri“ boli pri všetkých štyroch triumfoch v Lige majstrov za posledných desať rokov? Spomínaní Xavi Hernandez, Andres Iniesta a štvornásobný najlepší futbalista sveta Lionel Messi. „Pre culés, čiže fanúšikov, je to niečo nevšedné, elektrizujúce. Je to najúspešnejšie obdobie v histórii klubu. Prežívame vyvrcholenie práce v klube, ktorú priniesol v 70. rokoch Holanďan Johann Cruyff,“ povedal pre HN viceprezident oficiálneho fanklubu FC Barcelona na Slovensku Jozef Korbel.

Zaujímavosťou je, že všetky tri klubové legendy – Xavi, Iniesta a Messi – zasiahli aj do sobotňajšieho finálového večera. No ani jeden z nich sa do streleckej listiny zápasu nezapísal. O triumf Barcelony sa gólmi postarali Chorvát Ivan Rakitič, Uruguajčan Luis Suarez a výsledok pečatil v šiestej minúte nadstaveného času Brazílčan Neymar.

„Kanibal“ hrdinom

Hrdinom barcelonského víťazstva v Berlíne bol paradoxne muž, ktorý odštartoval túto sezónu štvormesačným trestom za uhryznutie protihráča na majstrovstvách sveta v Brazílii. „Kanibala“ Luisa Suareza napriek tomu na tohto Uruguajčana stavila a zaplatila za neho Liverpoolu 52 miliónov eur. A Suarez sa katalánskemu tímu odvďačil víťazným gólom vo finále Ligy majstrov. „O takomto triumfe v Lige majstrov som vždy sníval. Keď prídete do tímu, ako je Barcelona, musíte vyhrávať trofeje. A my sme ich získali všetky,“ uviedol pre španielsku televíziu TVE Suarez. Ten v druhom polčase za vyrovnaného stavu využil prudkú strelu spoluhráča Messiho, ktorú dokázal hosťujúci gólman Buffon vyraziť iba pred seba. „Vždy chcete urobiť to najlepšie pre svoj tím. Využil som odrazenú loptu a dal môjmu tímu pokoj na kopačky,“ konštatoval Suarez. Toho za hrdinu barcelonského triumfu označili titulky takmer všetkých prestížnych svetových médií.

Messi neprekonal Ronalda

Vrchol tohtoročnej futbalovej sezóny bol zároveň finálovým súbojom o najlepšieho kanoniera tohtoročnej Ligy majstrov medzi Cristianom Ronaldom a Lionelom Messi. Obaja mali pred posledným zápasom na konte desať gólov v tomto ročníku. No Messi nevyužil možnosť odskočiť svojmu najväčšiemu rivalovi v súboji o najlepšieho strelca – vo finále totiž neskóroval. Messi sa však výrazne pričinil o víťazstvo nad Juventusom Turín. Pred prvým gólom našiel geniálnou prihrávkou cez takmer celú šírku ihriska spoluhráča Iniestu, pri druhom práve jeho prudkú strelu „ponúkol“ svojím vyrazením gólman Buffon Uruguajčanovi Suarezovi. Messi však nezažiaril tak, ako boli fanúšikovia zvyknutí v posledných rokoch.

01 - Modified: 2007-06-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Novinári ocenili šéfa Raiffeisen
01 - Modified: 2024-04-27 08:51:46 - Feat.: - Title: Liverpool sa dohodol s trénerom Slotom, na lavičke nahradí Kloppa 02 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 03 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 04 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 05 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 21:42