StoryEditor

Dopingový koktail na príkaz štátu. Pozrite sa, ako fungoval ruský megapodvod

19.07.2016, 17:06
Prezident Vladimir Putin po výbuchu vo Vancouveri menoval do funkcie úradníka Jurija Nagornycha, ktorý mal za úlohu pod dohľadom ministra športu Vitalija Mutka zabezpečiť, aby Soči prinieslo "veľa ruských medailistov".

Po krachu na olympiáde vo Vancouveri, z ktorej ruská výprava priviezla (na veľmoc) úbohé tri zlaté, došla vláde trpezlivosť. A dosť! zavelila a rozbehla tajný program pred hrami v Soči.

Vrchný alchymista Rodčenkov miešal steroidové koktaily. Špióni sa zakrádali do laboratórií v prestrojení za inštalatérov. Teraz všetko prasklo.

Šéf vyšetrovacej komisie WADA Richard McLaren o odhalení ruského dopingového systému povedal: "Je to len časť toho, čo všetko sa skutočne deje, nie celý obrázok. Organizovaný doping v Rusku sa týka väčšiny zimných a letných športov. "

Aj tak komisia odhalila dosť škaredé tajomstvá operácie, ktorá pomohla ruským olympionikom k veľkolepému vzostupu. Zbierku 15 medailí (troch zlatých) z Vancouveru 2010 rozšírili Rusi v Soči na 33 medailí s trinástimi zlatými.

Aké sú doposiaľ najdôležitejšie zistenia o fungovaní dopingového podfuku?

1. Dopingový plán ministerstva športu

Prezident Vladimir Putin po výbuchu vo Vancouveri menoval do funkcie úradníka Jurija Nagornycha, ktorý mal za úlohu pod dohľadom ministra športu Vitalija Mutka zabezpečiť, aby Soči prinieslo "veľa ruských medailistov".

Keby bol celý plán machinácií s dopingovými vzorkami odhalený, za obetných baránkov mali byť verejnosti predhodení pracovníci moskovského antidopingového laboratória, ktorí pritom len prijímali pokyny z ministerstva.

Šéf laboratória Grigorij Rodčenkov však krátko po vypuknutí škandálu ruských atlétov vytušil, že sa celá schéma rúca a utiekol do Spojených štátov.

V máji dal rozhovor denníku New York Times, v ktorom podrobne opísal, čo sa v laboratóriách odohrávalo. Dvaja jeho kolegovia, bývalí riaditelia antidopingovej agentúry RUSADA, pár mesiacov pred tým záhadne zomreli.

2. Zázrak cez noc: pozitívna vzorka sa mení na negatívnu

Zaujímavá bola ruská taktika. Funkcionári sa totiž nesnažili iba zakryť doping športovcov pri samotnom testovaní, aby z neho vyšli ako čistí, ale menili výsledky testov z pozitívnych na negatívne až ex post v moskovskom laboratóriu.

McLarenova správa píše, že ministerstvo športu nariadilo metódu využívať od roku 2011. Každá pozitívna vzorka musela byť nahlásená námestníkovi Nagornychovi, ktorý potom rozhodoval, čo sa s ňou bude diať ďalej. Volil medzi dvoma možnosťami: "zachrániť" alebo "dať do karantény".

V prvom prípade bola vzorka do systému Svetovej antidopingovej agentúry WADA, ktorá zastrešuje nezávislé národné agentúry, vložená ako negatívna. V druhom smeli pracovníci štandardne nahlásiť dopingový nález a "udať" športovca. Obyčajne buď zahraničného, ​​alebo ruského bez šancí na úspech

3. Podvádzalo sa v atletike, v lyžovaní aj vo futbale

Ministerstvo športu vydalo povel ako naložiť s pozitívnou vzorkou k celkom 577 prípadom, píše McLarenova komisia.

Najčastejšie sa riešili atléti (139 prípadov) a vzpierači (117). Falšovanie dopingových testov sa ale v desiatkach nevyhlo ani zápasníkom, kanoistom, cyklistom, plavcom aj paralympionikom.

Počet zmanipulovaných dopingových testov v jednotlivých športoch:

Správa navyše uvádza, že tiež najmenej jeden zahraničný futbalista, ktorý hrá ruskú ligu, dostal "dopingovú priepustku".

Získaná emailová korešpondencia uvádza, že konečné rozhodnutie o jeho osude vydal "VL", čo sú iniciály, ktoré sa zhodujú s menom ministra športu Vitalija Mutka, ktorý tiež zastáva pozíciu šéfa ruskej futbalovej federácie a hlavy organizačného výboru pre MS 2018.

4.Hlavný cieľ: Soči 2014

Hlavným cieľom špinavej operácie boli domáce hry v Soči, ktoré slúžili na politickú propagandu režimu. Úspech Ruska a jeho športovcov musel byť zaručený za každú cenu.

Systém sa rozbehol v roku 2010, avšak skončil až v roku 2015, pretože námestník Nagornych požadoval, aby fungoval aj v lete pri plaveckých majstrovstvách sveta v Kazani 2015.

Podľa správy WADA však podvody pokračovali aj na konci roka 2015. Vtedy bola moskovskému laboratóriu odobratá akreditácia kvôli veľkému počtu "nezrovnalostí a problémov."

5. "Kúzelníci" z FSB na scéne

V septembri 2014 zachvátila moskovské laboratórium panika. Jeho šéf Rodčenkov dostal varovanie, že sa blíži prepadová kontrola WADA, ktorá chce odviezť vzorky a prekontrolovať ich. Zo strachu z odhalenia preto zničil 1 417 vzoriek.

Ďalších 37 však Rodčenkov nestihol v zhone odstrániť, preto námestník Nagornych povolal tzv. "kúzelníkov", ako prezývajú agentov tajnej služby FSB. Tí mali uprostred noci vstúpiť do laboratória a otvoriť zakonzervované skúmavky so vzorkami, ktoré chcela WADA prekontrolovať.

Všetkých 37 vzoriek potom prešlo testom s negatívnym výsledkom, lenže sa našli škrabance na viečkach a ďalšie známky po manipulácii a falšovaní. V jednom prípade obsahovala vzorka nemenovanej športovkyne, držiteľky zlatej a striebornej medaily zo Soči, stopy DNA dvoch rôznych ľudí.

6.Tajná myšacia diera v stene

Keďže na olympiáde v Soči bolo laboratórium pod medzinárodným dohľadom, nemohla fungovať metóda z moskovskej centrály, kde pracovníci nahlasovali do systému WADA výsledky testov podľa pokynov z ministerstva športu.

Rusi preto vypracovali iný plán, ako tajne meniť výsledky dopingových kontrol. Plán ako vystrihnutý od "záporákov" vo filmoch Jamesa Bonda.

Pred olympiádou funkcionári označili 37 medailových nádejí, ktoré budú "pod ochranou štátu". Títo športovci potom pred hrami poskytli vzorky moču z "čistého" obdobia, kedy nedopovali, a tie následne FSB uložila do mrazničiek do budovy vedľa laboratória v Soči.

Uprostred noci (kedy inokedy) agenti pašovali "čisté" vzorky do laboratória a ukladali ich do tajnej "myšacej diery" v jednej zo stien. Potom ich laboranti pred testovaním vymenili za pravé vzorky moču zo súťaží na olympiáde.

7.Špión v prestrojení za inštalatéra

Najdôležitejšiu úlohu vo výmene vzoriek mal mať podľa vyšetrovacej správy agent FSB Jevgenij Blotkin, ktorý mal prístup do laboratória vďaka svojmu krytiu ako inštalatér.

Mohol tak odnášať pozitívne vzorky športovcov a vrátiť sa do dvoch hodín s čistými vzorkami moču, ktoré vyzdvihol v budove FSB v rovnakej ulici.

8. Úradník WADA pod dohľadom

Pri ňom sa však úloha FSB nekončila. Ruská kontrarozviedka sa nielen podieľala na manipulácii s dopingovými testami, ale jej agenti tiež sledovali úradníka WADA, aby neprišiel na kontrolu laboratória v čase, keď prebiehala výmena vzoriek.

9.Nezistiteľný koktail menom Vojvodkyňa

Rodčenkov podľa všetkého vymyslel v roku 2010 recept na vlastný "koktail" zložený z troch rôznych steroidov, pri ktorého používaní malo byť riziko odhalenia pri teste minimálne.

Po jednom z ruských drinkov sa nazýval "Vojvodkyňa" a kvôli lepšej rozpustnosti a ďalším žiadaným účinkom sa pil spoločne s alkoholom. Pre mužov bola pripravená whiskey Chivas, ženy sŕkali steroidový koktail s vermutom.

Športovci ho podľa McLarenovej správy užívali už pri hrách v Londýne. V tej dobe sa ako rizikové obdobie, kedy mohol test odhaliť zakázané látky v tele, uvádzalo krátke rozmedzie medzi troma a piatimi dňami po užití.

10. Návrat do Pekingu a Londýna

Keby sa prehodnocovali vzorky ruských športovcov z hier v Pekingu, Londýna a iných veľkých podujatí, testy by odhalili oveľa viac dopingových prípadov, myslí si McLaren. Podľa neho Rodčenkov podával svoj koktail a mikrodávky krvného dopingu EPO mnohým ruským favoritom na medaily už dávno pred Soči.

Rodčenkov údajne povedal Mutkovi, že ruský tím by sa dostal do problémov, ak by mali byť vzorky niekedy v budúcnosti preskúmané. A naozaj, v júni 2016 opätovný test ôsmich vzoriek ruských športovcov z Londýna odhalil steroid Oral Turinabol, hlavnú ingredienciu v zázračných koktailoch ruského alchymistu.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
03. máj 2024 08:29