Žilina vyhrala v tejto sezóne už 14 zo 17 ligových duelov. Pilierom obrany je pritom ešte len 20-ročný obranca a člen úspešnej reprezentácie do 21 rokov Denis Vavro (vľavo).TASR
StoryEditor

Žilina. Mesto, kde rastú miliónoví futbalisti

29.11.2016, 23:00
Autor:
(vtr)(vtr)
Majiteľ Jozef Antošík má lukratívnych hráčov. „Mužstvo chceme udržať pokope,“ tvrdí generálny manažér Belaník.

Sú suverénom našej futbalovej ligy. Klub zo Žiliny vychoval takých hráčov, ako sú súčasní reprezentanti Hubočan s Pekaríkom – vlani v zime za miliónové sumy predal mladíkov Milana Škriniara a Lászlóa Bénesa. Cez futbalových manažérov sme zisťovali, či má aj dnes klub podnikateľa Jozefa Antošíka vo svojich radoch podobných „miliónových“ futbalistov. Podľa Michala Holeščáka z agentúry HMP Sport Management ich je niekoľko. Pri zohľadnení veku, štartov za mládežnícke výbery a výkonnosti v zápasoch je najatraktívnejším trio Denis Vavro, Nicolas Špalek a Michal Škvarka. „Tých by som vybral ako najhodnotnejších hráčov v Žiline, majú obrovský potenciál na veľký prestup,“ povedal pre HN Holeščák.

Predávať sa nechystajú
Žilina si aj vďaka spomínaným mladíkom vybojovala už dve kolá pred koncom titul jesenného majstra súťaže. Hrá najkrajší futbal na Slovensku, strieľa najviac gólov a v tabuľke má na druhú Podbrezovú jasný náskok siedmich bodov. „V lige máme len tie najvyššie ciele. Musela by prísť naozaj top ponuka, aby sme sa v takejto rozbehnutej sezóne rozhodli uvoľniť hráča,“ uviedol pre HN Karol Belaník, generálny manažér MŠK Žilina. K vlaňajším lukratívnym predajom Bénesa a Škriniara dopomohol fakt, že sa v dobrom svetle predviedli v pohárovej Európe, v dvojzápase Európskej ligy proti Athleticu Bilbao. „Teraz sme však taký zápas nehrali. Sústredíme sa na najvyššie méty, a preto chceme túto zimu udržať mužstvo pokope,“ hovorí Belaník. Prestupy hráčov do zaujímavých zahraničných klubov ovplyvňuje veľa faktorov. Na jednej strane sú plány klubov, výška ponúknutej sumy a na druhej tiež záujmy klubu a ambície napredovať v kariére. „Aj keby robili všetko pre udržanie úspešnej zostavy pohromade, všetko vám ohraničuje platnosť zmlúv. S hráčmi chceme mať dobré a korektné vzťahy, aj keď od nás odídu. Musíte vyhodnotiť všetky za a proti a správne sa rozhodnúť,“ vysvetľuje generálny manažér. Na otázku, ktorých futbalistov si cení na milión a viac eur, nedokázal presne odpovedať: „My si ceníme každého dobrého hráča, no akú cenu bude mať, na to odpovie až trh,“ hovorí.

Žilina nie je Trenčín
Žilinský majiteľ vie, aké je to s klubom účinkovať v skupinovej fáze Ligy majstrov aj Európskej ligy. A aký efekt takéto zviditeľnenie klubu a hráčov má na prestupovom trhu. „Žiline sa nestane to, čo Trenčínu, ktorý v lete predal polovicu mužstva a v pohárovej Európe potom neuspel. Pán Antošík si vie spočítať, kedy sa mu oplatí predať hráča a kedy nie,“ tvrdí Michal Holeščák. Ten úzko spolupracuje s dvojicou žilinských futbalistov, Michalom Klesom a kapitánom Škvarkom. Práve druhého menovaného označil manažér sa hráča, ktorý za posledný rok urobil jeden najväčších výkonnostných progresov. „Po odchode Bénesa sa presadil na jeho poste. Získal pevné miesto v zostave, má dôveru trénera a patrí k lídrom tímu,“ zhodnotil Belaník. Okrem neho vyzdvihol aj obranné duo Vavro, Králik či s jedenástimi gólmi najlepšieho strelca prebiehajúceho ročníka Filipa Hlohovského. Úspešný stroj na víťazstvá a strieľanie gólov vedie mladý 41-ročný tréner Adrián Guľa. Jeho práca neušla ani záujmu českého giganta Sparty Praha, no slovenský kouč sa po dohode s klubom rozhodol pre predĺženie zmluvy v Žiline až do roku 2020. „Predĺžili sme s ním zmluvu, on by v tejto fáze vývoja nášho A-tímu ťažko odchádzal od nedorobenej práce. Jeho odchod teraz nie je témou,“ dodal Belaník.

Najdrahšie prestupy Slovákov zo Žiliny (v miliónoch eur)
1. Tomáš Hubočan Petrohrad 3,20
2. László Bénes M´gladbach 2,00
3. Peter Štyvar Bristol City 1,05
4. Milan Škriniar Sampdoria 1,00
5. Peter Pekarík Wolfsburg 0,85
6. Dušan Kuciak Vaslui 0,80
7. Adam Nemec KRC Genk 0,80
Zdroj: transfermarkt.de

01 - Modified: 2024-04-23 21:32:21 - Feat.: - Title: Športové hnutie si chváli nové ministerstvo. Keketi hľadá možnosti na podporu aj z Tiposu 02 - Modified: 2024-04-21 21:16:35 - Feat.: - Title: Real Madrid 03 - Modified: 2024-04-23 13:46:35 - Feat.: - Title: FNC 6 priniesol výhru Fikiho Sulíka aj bizarný ženský súboj. Tlkanec ustál nemožné, Flexking zostáva neporazený 04 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát 05 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 11:44