StoryEditor

Djokovič sa musel skloniť pred zázračným chlapcom. Mladý Španiel získal po veľkej dráme titul vo Wimbledone

16.07.2023, 20:04
16.07.2023, 21:04
Autor:
TASRTASR

Vďaka triumfu zostane vlaňajší šampión US Open Carlos Alcaraz na čele svetového rebríčka ATP.

Španielsky tenista Carlos Alcaraz sa stal prvýkrát víťazom Wimbledonu a získal druhý grandslamový titul v kariére. Vo finále zdolal v pozícii turnajovej jednotky druhého nasadeného obhajcu trofeje Srba Novaka Djokoviča po takmer päťhodinovej päťsetovej dráme 1:6, 7:6 (6), 6:1, 3:6, 6:4. Vďaka triumfu zostane vlaňajší šampión US Open na čele svetového rebríčka ATP.

Dvadsaťročný Alcaraz ukončil 34-zápasovú víťaznú šnúru Djokoviča na tráve All England Clubu a uštedril mu prvú prehru na wimbledonskom centri od júla 2013. Z Londýna si odnáša prémiu 2,35 milióna libier pred zdanením a 2000 bodov do rebríčka. Djokovič nevyužil šancu získať ôsmu wimbledonskú singlovú trofej a vyrovnať zápis Švajčiara Rogera Federera. Celkovo má na konte  rekordných 23 grandslamových titulov, o jeden viac ako Španiel Rafael Nadal.

Španiel sa ujal vedenia

Alcaraz mal hneď v úvodnom geme duelu s Djokovičom k dispozícii brejkbal. Srb si však podržal servis a v ďalších minútach na dvorci dominoval. Dvakrát prelomil podanie Alcaraza a v prvom sete si vybudoval rozhodujúci náskok 5:0. Srb výborne returnoval i čítal hru, jeho údery mali optimálnu dĺžku. Alcarazovi nefungovalo prvé podanie a po druhom dokázal uhrať iba minimum fiftínov.

muži - dvojhra - finále

Carlos Alcaraz (Šp.-1) - Novak Djokovič (Srb.-2) 1:6, 7:6 (6), 6:1, 3:6, 6:4

V druhom dejstve Španiel pridal na agresivite a po rýchlom brejku sa ujal vedenia 2:0. Djokovič však rýchlo vyrovnal na 2:2 a o osude setu napokon rozhodol až tajbrejk. V jeho úvode viedol Srb 3:0, no Alcaraz vyrovnal na 3:3 a v dramatickej koncovke slávil úspech. Djokovič spravil za stavu 6:5 dve nevynútené chyby z bekhendu a ponúkol Alcarazovi setbal. Španiel  ho vďaka skvelému bekhendovému returnu využil a ukončil Djokovičovu sériu 14 víťazných tajbrejkov na grandslamoch.

image

Markéta Vondroušová na Wimbledone získala prvý grandslamový titul kariéry

Alcaraz sa dostal na koňa a hneď v úvodnej hre tretieho setu zobral Djokovičovi servis. Za stavu 3:1 v "maratónskom" vyše 26-minútovom geme Srba opäť brejkol a tretie dejstvo už dotiahol do úspešného konca. Djokovič robil vo výmenách príliš veľa chýb, nevychádzali mu stopbaly. Pred štvrtým setom zamieril do šatne a pauza mu pomohla. Na kurt sa vrátil ako pokropený živou vodou, našiel novú energiu. Dvakrát Alcarazovi zobral podanie a vynútil si rozhodujúce dejstvo.

Rozmlátil raketu

Ohlasy svetových médií

Marca: "Carlos Alcaraz vo finále skrotil nezdolateľného Novaka Djokoviča a je kráľ Wimbledonu."
Mundo Deportivo: "Alcaraz po veľkolepom finále zasadol na wimbledonský trón."
AS: "Španielsko má nového tenisového hrdinu. Alcaraz ukončil víťaznú sériu Djokoviča na wimbledonskej tráve a zostane svetovou jednotkou."
Blic: "Novakov sen o kalendárnom Grand Slame sa rozplynul, jeho wimbledonská dominancia sa skončila. Alcaraz zdolal vo finále najťažšieho možného súpera."
Gazzetta dello Sport: "Wimbledon má nového kráľa. Alcaraz zdolal Djokoviča po päťsetovej dráme a udrží si post svetovej jednotky."
L´Equipe: "Sir Alcaraz získal druhý grandslamový titul."
Bild: "Supertalentovaný Alcaraz vyhral Wimbledon a po päťsetovom šialenstve detronizoval Djokoviča."
idnes.cz: "Alcaraz ovládol Wimbledon. V atraktívnom finále zlomil Djokoviča po päťsetovej dráme."

V ňom však za stavu 1:1 po Alcarazovom obhodení prišiel o servis. V návale frustrácie následne rozmlátil raketu a stĺpik siete a od írskeho empajrového rozhodcu si vyslúžil varovanie. Alcaraz potvrdil brejk čistou hrou a šancu na zisk prvého wimbledonského titulu už z rúk nepustil. V desiatom geme využil hneď prvý mečbal a upravil vzájomnú bilanciu s Djokovičom na 2:1. Srbovi odplatil semifinálovú prehru z Roland Garros. Alcaraz vyhral už deviaty z desiatich päťsetových duelov. V rozhodujúcom sete zahral 18 víťazných úderov, Djokovič iba tri.

Alcaraz odmalička túžil po wimbledonskej trofeji. "Dnes sa mi splnil sen. Aj keby som toto finále prehral, bol by som na seba hrdý. Byť súčasťou wimbledonskej histórie v posledný hrací deň je veľká česť. Po prvom sete som si povedal, že ak nezdvihnem úroveň mojej hry, nemám na centri čo hľadať. Novak pôsobil, ako keby mal 26 a nie 36 rokov, dokázal vybehať aj nemožné. Musel som vynaložiť maximálne úsilie, aby som zápas otočil. Je výnimočné, že finále sledoval v lóži aj španielsky kráľ Filip VI. s rodinou. Dvakrát ste boli na mojich grandslamových zápasoch a dvakrát som vyhral. Dúfam, že budete chodiť častejšie. Trávu teraz doslova milujem. Nečakal som, že na tomto povrchu dokážem hrať až tak dobre. Asi sa rýchlo učím. Je skvele byť wimbledonským šampiónom a členom All England Clubu," uviedol Španiel v slávnostnom príhovore.

Djokovič uznal, že titul je v správnych rukách. "Musím pochváliť výkon Carlosa. Ukázal kvalitu, za stavu 5:4 a 30:30 v piatom sete predviedol dva skvelé servisy. Myslel som si, že budem mať s tebou problémy iba na harde a na antuke, ale mýlil som sa. Ziskom titulu na turnaji v Queen´s Clube si ukázal, že vieš hrať aj na tráve a teraz si to ešte zdupľoval triumfom vo Wimbledone. Dnes som prehral s lepším hráčom. Musím sa otriasť a posunúť ďalej. Tých finálových zápasov vo Wimbledone som mohol prehrať aj viac, veď pred štyrmi rokmi som proti Rogerovi Federerovi ušiel z dvoch mečbalov. Ďakujem mojej rodine a celému tímu za podporu."

01 - Modified: 2023-07-15 15:10:04 - Feat.: 1 - Title: Markéta Vondroušová na Wimbledone získala prvý grandslamový titul kariéry 02 - Modified: 2023-07-03 16:50:19 - Feat.: 1 - Title: Organizátori Wimbledonu ocenia Federera za jeho osem titulov vo dvojhre 03 - Modified: 2023-07-03 15:12:54 - Feat.: 1 - Title: Rekordné odmeny, návrat Rusov, absencia zlého chlapca i Noleho výzva. Wimbledon ponúkne parádne príbehy
01 - Modified: 2024-04-13 11:22:07 - Feat.: - Title: Slovenské tenistky postúpili na finálový turnaj v Seville, o rozhodujúci tretí bod sa zaslúžila Jamrichová 02 - Modified: 2024-04-12 22:12:07 - Feat.: - Title: "Dohodu treba uzavrieť čo najrýchlejšie." Británia a Španielsko výrazne pokročili v rokovaniach o Gibraltári 03 - Modified: 2024-04-11 19:27:44 - Feat.: - Title: Španielsko vyhostí Bolívijčanov, ktorí prišli na lodi s falošnými vízami 04 - Modified: 2024-04-10 20:15:57 - Feat.: - Title: Tri vraždy a samovraždu v Španielsku vyšetrujú ako rodovo motivované násilie 05 - Modified: 2024-04-10 11:21:18 - Feat.: - Title: Neprimeraná reakcia Izraela predstavuje globálnu hrozbu, uznanie Palestíny je v záujme Európy, vraví Sánchez
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
16. apríl 2024 20:54