FOTO: REUTERS
StoryEditor

Markéta Vondroušová na Wimbledone získala prvý grandslamový titul kariéry

15.07.2023, 16:38
Autor:
TASRTASR

Vondroušová je po Jane Novotnej a Petre Kvitovej historicky tretia česká šampiónka vo wimbledonskom singli.

Česká tenistka Markéta Vondroušová sa stala víťazkou ženskej wimbledonskej dvojhry a získala prvý grandslamový titul v kariére. Vo finále zdolala turnajovú šestku Ons Jabeurovú z Tuniska 6:4, 6:4. Vondroušová je po Jane Novotnej a Petre Kvitovej historicky tretia česká šampiónka vo wimbledonskom singli.

Zároveň je prvá nenasadená hráčka v Open ére, ktorá sa na tráve All England Clubu tešila zo zisku trofeje. Vondroušová uspela vo svojom druhom grandslamovom finále, v roku 2019 na Roland Garros podľahla Austrálčanke Ashleigh Bartyovej. Vďaka sobotňajšiemu víťazstvu zinkasuje prémiu 2,35 milióna libier pred zdanením a do svetového rebríčka WTA si pripíše 2000 bodov. V jeho pondelňajšom vydaní sa posunie na desiate miesto.

Jauberovej ušiel titul tretí krát

Jabeurová sa nedočkala grandslamového titulu ani na tretí pokus. Vlani vo finále Wimbledonu prehrala s Kazaškou Jelenou Rybakinovou, na US Open podľahla v rozhodujúcom súboji svetovej jednotke Poľke Ige Swiatekovej.

Jebeurová viedla v úvode finálového zápasu 2:0 i 4:2, Vondroušová si však vždy dokázala zobrať späť stratené podania a vyrovnať. V deviatom geme Tunisanku opäť brejkla a pri vlastnom servise následne dotiahla prvý set do úspešného konca. Obe finalistky hrali variabilne, často menili rytmus hry a využívali stopbaly.

V úvode druhého dejstva viedla Jabeurová 3:1, no potom začala kopiť nevynútené chyby, čo bola voda na mlyn Vondroušovej. Češka vyrovnala na 3:3, za stavu 4:4 opäť zobrala Tunisanke podanie a šancu dosiahnuť životný úspech už z rúk nepustila. V desiatom geme premenila v poradí druhý mečbal, Jabeurovú zdolala tento rok už tretíkrát.

Neskrývali veľké emócie

Vondroušová po zisku titulu neskrývala emócie. "Vôbec neviem, čo sa deje, byť wimbledonskou šampiónkou je niečo neuveriteľné. Blahoželám Ons k skvelému vystúpeniu. Si veľká osobnosť a verím, že raz tento turnaj vyhráš. Potvrdilo sa, že tenis je naozaj bláznivý. Prešla som si mnohými zraneniam. Návraty nikdy nie sú jednoduché, pretože neviete, ako bude telo reagovať. Hrala som najprv menšie turnaje a verila, že sa vrátim na bývalú úroveň. Veľká zásluhu na tomto triumfe majú všetci ľudia, ktorí dnes sedeli v mojej lóži. Moja sestra ešte pred koncom zápasu plakala. Veľká vďaka patrí môjmu manželovi, ktorý ma prišiel povzbudiť na finále. Zajtra oslávime naše prvé výročie svadby vo veľkom štýle. Ďakujem aj môjmu trénerovi Janovi Hernychovi. Dúfam, že splní svoj sľub a po mojom wimbledonskom víťazstve si dá spraviť tetovanie. Uplynulé dva týždne som si užila. Som na seba pyšná," uviedla Češka v slávnostnom príhovore.

Sklamaná Jabeurová sa neubránila slzám. "Je to najbolestnejšia prehra v mojej kariére. Gratulujem Markéte a celému jej tímu. Si vynikajúca hráčka a môžeš byť hrdá na to, čo si dokázala. Musím sa z tejto prehry otriasť, ale vrátim sa silnejšia a urobím všetko pre to, aby som raz vyhrala Wimbledon. Bol to pre mňa skvelý turnaj. Ďakujem divákom za podporu."

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 23:10