Podľa Igora Mošku bude košické NTC otvorené začiatkom mája. FOTO: TASR/P. Neubauer
StoryEditor

Moška pre HN: Náš tenis sa ocitol v elitnom klube 13 top krajín ako USA, Francúzsko, Španielsko či Nemecko

07.01.2024, 20:52
  • Igor Moška je vo vrcholnej funkcionárskej pozícii v rámci slovenského tenisu už od vzniku samostatnosti.
  • Na zväze zastáva Moška funkciu generálneho sekretára STZ.
  • Za minulý rok sú slovenskými tenistami roka v seniorskej kategórii Anna Karolína Schmiedlová a Alex Molčan.

Ako hodnotíte nedávno skončený rok 2023?

Minulý rok považujem za úspešný. A to hlavne preto, že pre Slovenský tenisový zväz, no aj pre celý náš tenis je veľmi dôležité účinkovanie v tímových súťažiach. A teda Davis Cup pri mužoch, respektíve ženský Billie Jean King Cup, ktoré sú zároveň majstrovstvami sveta družstiev pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie ITF. Práve od umiestnenia v rebríčku krajín podľa ITF sa odvíjajú mnohé parametre hodnotenia našej organizácie. A to či už zo strany štátu alebo ITF.

Aké rebríčkové postavenie teda majú aktuálne naše výbery?

V mužoch je Slovensko vo svetovom rebríčku na 23. mieste spomedzi 158 krajín. V ženách sme na 11. mieste zo 139 krajín. Tiež ma teší, že Slovensko bude v roku 2024 opäť zaradené medzi top desiatku krajín v Európe v juniorskom tenise podľa Tennis Europe. Hodnotia sa tu celkové výsledky krajín v kategóriách od 12 do 18 rokov.

Naši muži síce individuálne nemali ideálnu sezónu na turnajoch ATP, no v polovici septembra porazili v Aténach domáce Grécko 3:2. Vybojovali si tak postup do februárovej kvalifikácie na finálový turnaj Davis Cupu. Bol to kľúčový výsledok pri mužskom výbere?

Áno, je to tak. Chalani sa zmobilizovali práve v Davis Cupe a dokázali poraziť silný domáci tím na čele so svetovou päťkou Stefanosom Tsitsipasom. Verím, že v tomto roku na to Alex Molčan či Lukáš Klein nadviažu aj turnajovými výkonmi a postúpia v rebríčku ATP do svetovej stovky.

image

Mečíř pre HN: Antikampaň voči dlhoročným členom zväzu bola za hranou. Neboli to argumenty, iba ohováranie

V ženskej kategórii sa o slovo čoraz hlasnejšie hlási stále iba 16-ročná Renáta Jamrichová, ktorá má za sebou už aj úspešný reprezentačný debut. Ako vnímate tento veľký talent nášho športu?

Pre mňa je jej účinkovanie jeden z najpozitívnejších momentov za rok 2023. Renátka potvrdila, že je svetový talent. Ukazuje to aj juniorský rebríček a dnes je prvá nasadená na blížiacom sa Australian Open medzi juniorkami. No predovšetkým zarezonoval jej domáci triumf v Billie Jean King Cupe nad Argentínčankou Nadiou Podoroskou. V takomto mladučkom veku poraziť bývalú semifinalistku Roland Garros je skvelý výsledok. No máme aj ďalšie talentované hráčky, ktoré môžu o pár rokov figurovať na zaujímavých priečkach v rebríčku WTA.

Konkrétne?

Nina Vargová bola medzi 18-ročnými vo finále majstrovstiev Európy. Mia Pohánková rovnako vo finále ME do 16 rokov a prvé body do ženského rebríčka získala vo veku 15 rokov tu na Slovak Open. Aj o rok mladšia Kali Šupová patrí k európskej špičke. Verím teda, že nám rastú nasledovníčky Dominiky Cibulkovej či Daniely Hantuchovej.

Ako veľké prísľuby sa však v minulosti javili aj Viktória Hrunčáková (pozn. vtedy pod menom Kužmová) či Tereza Mihalíková. Prečo napokon nemútia vodu na najvyšších poschodiach ženského singlového rebríčka?

Každá hráčka má svoj vlastný individuálny príbeh. Či už sú to zranenia, alebo osobné problémy. Nie vždy sa už potom dokáže vrátiť na predchádzajúce pozície. Nie je to však nič neobvyklé. Mnohé skvelé juniorky nedokážu medzi ženami adekvátne preraziť. Tenis je globálny šport, hrá sa na vysokej úrovni v 100 krajinách sveta a konkurencia je jednoducho veľká. Aj napriek tomu verím, že aj Viktória Hrunčáková, aj Tereza Mihalíková ešte dosiahnu v budúcnosti pekné výsledky na turnajoch WTA.

image

Naši mladí medailisti ako magnet pre sponzorov? Dobrý odrazový mostík, no je to len začiatok, tvrdí expert

V polovici decembra pritom vyšlo hodnotenie ITF, ktoré zaradilo Slovensko medzi 13 najvyspelejších krajín sveta. Vďaka čomu sme sa ocitli v top spoločnosti?

ITF hodnotila na základe štyroch vopred stanovených výkonnostných parametrov 213 členských krajín. Do elitnej kategórie Tier IV. boli zaradené krajiny, ktoré sú vo svetovom rebríčku krajín podľa ITF do 24. miesta v mužoch aj v ženách, no súčasne mali aspoň troch mužov a tri ženy na Grand Slamoch v rokoch 2020 až 2023. Všetky tieto parametre splnilo len 13 krajín. Ocitli sme sa v spoločnosti takých krajín ako USA, Austrália, Francúzsko, Veľká Británia, Španielsko, Nemecko či Japonsko. Tieto krajiny však v najbližšom období nemôžu žiadať žiaden rozvojový grant z fondov ITF.

Prečo?

Pretože tieto krajiny považuje Medzinárodná tenisová federácia za najvyspelejšie a pomáhať treba tým, ktoré také parametre dlhodobo nedosahujú. Takže na jednej strane ma toto prestížne hodnotenie veľmi teší, zároveň ma však mrzí, že naši najlepší juniori nebudú môcť v tomto roku dostať žiaden grant od ITF. Slovensko bolo v minulosti zaradené do Tier III, kde sme mohli žiadať granty na podporu našich najlepších juniorov.

Keď spomínate rozvojové programy a infraštruktúru, v akom stave je otvorenie košického NTC?

Oficiálny zmluvný termín odovzdania stavby je 31. január 2024. Predpokladám však, že ešte zhruba tri mesiace sa budú odstraňovať nedostatky a bude prebiehať kolaudačný proces. Reálne otvorenie odhadujem na termín 1. máj 2024. Tento významný športový stánok by sme chceli otvoriť peknou exhibíciou našich reprezentantov a dňom otvorených dverí pre košickú verejnosť.

image

Z kvalifikácie sa prebil až k turnajovému triumfu. Náš tenista ovládol podujatie v talianskom Ortisei

Koľko trénerov a hráčov už máte zazmluvnených v košickom NTC? A čo si od nového strediska sľubujete?

Ten proces práve prebieha. Koncept je taký, že by sme chceli podchytiť z východného Slovenska aj z ďalších regiónov najväčšie talenty a poskytnúť im kvalitnú prípravu. V NTC Košice však počítame aj s organizovaním domácich, ale aj medzinárodných turnajov, respektíve sústredení juniorských reprezentácií. NTC Košice má však aj iný rozmer – bude slúžiť aj verejnosti na rekreačné športovanie v modernom stánku.

V októbri sa v bratislavskom NTC konal už tradičný mužský turnaj Peugeot Slovak Open kategórie ATP Challenger 125. Budete sa do budúcnosti uchádzať aj o usporiadanie turnaja vyššej kategórie?

Už v roku 2023 sme mali historicky najvyššie prize money na úrovni 145-tisíc eur, čo sa ukázalo ako dobrý krok. Mali sme tu sedem hráčov zo svetovej stovky ATP, bol tu aj grandslamový víťaz, Rakúšan Dominic Thiem. V tejto koncepcii by sme chceli pokračovať aj v roku 2024, keď nás čaká jubilejný 30. ročník. Slovak Open je zároveň Medzinárodnými majstrovstvami Slovenska v tenise, ktoré sú zaradené do challengerovej série ATP Tour. Verím, že sa nám opäť podarí prilákať do Bratislavy zvučné mená. Veď v 29-ročnej histórii hrali na našom turnaji aj tenisti ako napríklad Djokovič, Del Potro, Gasquet, Medvedev, Berdych či naposledy už spomínaný Thiem.

01 - Modified: 2022-05-12 06:53:27 - Feat.: 0 - Title: Mečíř pre HN: Antikampaň voči dlhoročným členom zväzu bola za hranou. Neboli to argumenty, iba ohováranie 02 - Modified: 2022-10-30 14:33:10 - Feat.: 1 - Title: Športovci vo voľbách: Ako dopadli Tabák, Kližan či Krošlák? 03 - Modified: 2022-07-09 15:20:02 - Feat.: 1 - Title: Bývalý tenista Kližan plánuje vstúpiť do komunálnej politiky. Bude kandidovať na starostu Petržalky 04 - Modified: 2022-08-01 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Naši mladí medailisti ako magnet pre sponzorov? Dobrý odrazový mostík, no je to len začiatok, tvrdí expert 05 - Modified: 2023-06-03 17:53:30 - Feat.: 1 - Title: Schmiedlová na Roland Garros ničí súperky. V osemfinále vyzve svetovú šestku. Môže len získať, tvrdí expert 06 - Modified: 2023-08-22 11:19:22 - Feat.: 0 - Title: Slováci na US Open: Kto zabojuje o rekordných 3 000 000 USD? 07 - Modified: 2023-10-29 13:56:21 - Feat.: 1 - Title: Z kvalifikácie sa prebil až k turnajovému triumfu. Náš tenista ovládol podujatie v talianskom Ortisei
01 - Modified: 2024-03-29 08:48:41 - Feat.: - Title: Djokovič si kouča ešte nevybral. Nemám predstavu, či vôbec nejaký bude, povedal srbský tenista 02 - Modified: 2024-03-01 18:56:23 - Feat.: - Title: Rozhodcovi kričal do tváre. Ruského tenistu Rubľova diskvalifikovali za nadávky 03 - Modified: 2024-02-06 16:19:34 - Feat.: - Title: Molčan pre HN: Hrať finálovú skupinu doma by bolo úžasné. Djokovič? V Srbsku mi na kurte veru nechýbal 04 - Modified: 2024-02-05 11:28:36 - Feat.: - Title: Slováci chcú hrať skupinovú fázu finále Davisovho pohára doma. Bola by to bomba, tvrdí Molčan 05 - Modified: 2024-02-03 20:57:19 - Feat.: - Title: Daviscupová paráda. Výkony Molčana i Kleina boli na úrovni hráčov 40. miesta svetového rebríčka, vraví expert
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
12. apríl 2024 10:47