StoryEditor

Bejrút či Bogota. Pozrite si umelecké mestá budúcnosti

28.09.2013, 00:06
Autor:
iHNed.cziHNed.cz
Autori knihy z prestížneho britského vydavateľstva odhadujú, ktoré mestá sa môžu stať novými centrami pre umenie.


Vancouver, Kanada. Kevin Schmidt, Prospect Point, 2007. Snímka: Phaidon Press

Sú na svete mestá, kde by v najbližších rokoch mohli vyrásť umelecké scény porovnateľné s Londýnom, Berlínom či New Yorkom? Prestížne britské vydavateľstvo Phaidon Press vydalo knihu, ktorá sa na také miesta snaží upozorniť.

Titul nazvaný Umelecké mesta budúcnosti alebo avantgardy 21. storočia tvrdí, že v libanonskom Bejrúte, kolumbijskej Bogote či v rumunskom univerzitnom meste Kluž rastú umelecké scény, ktoré budú z roka na rok "hrať čoraz výraznejšiu úlohu v stále viac globalizovanom svete".

A rovnako významné sú podľa autorov knihy umelecké scény v Lagose, Novom Dillí, Istanbule, Johannesburgu, San Juane, Sao Paule, Soule, Singapure a Vancouveri. Kniha bude oficiálne predstavená na tohtoročnom knižnom veľtrhu v Johannesburgu.


Objav zabudnuté civilizácie

Kurátori, kunsthistorici, doktorandi umenia, kritici či galeristi, ktorí sú pod knihou podpísaní, pri každej metropoly do hĺbky opisujú jej historický vzťah k umeniu a taktiež vyberajú súčasných žijúcich umelcov, z ktorých by sa mohli stať budúci avantgardisti, píše denník New York Times.

Podľa neho jedným z kritérií výberu bolo, aby súčasné umenie malo v meste dostatočnú infraštruktúru, či už v podobe štátnych grantov alebo neziskových organizácií a súkromných darcov. "Zdravie" miestnej umeleckej scény autori posudzujú podľa toho, nakoľko čerpá zo svojich vlastných tradícií či kultúr a ako intenzívne sa zároveň venuje tvorbe experimentálneho umenia.

Napríklad v prípade kolumbijského mesta Bogota sa autori odvolávajú na Josého Rocy, ktorý bol v roku 2004 v San Juane prvým kurátorom tamojšieho polygrafického trienále. Roca v knihe hovorí, že bogotská umelecká scéna zo všetkého najviac pripomína dobrodruhov, ktorí v ​​džungli úplnou náhodou narazia na zabudnutú civilizáciu.

"Miestna umelecká scéna vznikla rovnako náhodne. Úplne prirodzene, bez akýchkoľvek zásahov umeleckého trhu," dodáva Roca. Upozorňuje však, že akokoľvek záujem o Bogotu stúpa, medzinárodných kurátorov do mesta stále jazdí príliš málo.


Iný by si vybral Šanghaj

V kapitole venovanej Bejrúte kniha upozorňuje na neziskovú nadáciu Arab Image Foundation, ktorá vo svojich zbierkach zhromaždila už vyše pol milióna fotografií z histórie umenia na Blízkom východe. V prípade Singapuru autori knihy na základe interview s miestnymi umelcami tvrdia, že súčasné umenie v meste ochromil dekádu trvajúci zákaz performance vo verejnom priestore.

A v rumunskom Kluži autorom ako argument slúži obrie umelecké centrum The Paintbrush Factory, tamojší vyhlásený komplex workshopov, štúdií a galérií.

Jedna z kurátoriek práve prebiehajúceho istanbulského bienále Jens Hoffmann však upozorňuje, že výber v knihe je čisto subjektívny. "V mnohých prípadoch ide o mestá, kde sa už teraz odohrávajú bienále a kde sa umelci usadzujú, ale to ešte neznamená, že tu vzniknú umelecké trhy či centrá. Rovnako dobre by bolo možné na zoznam umiestniť Štokholm, Šanghaj, Varšavu alebo Glasgow," dodáva .

Server ArtInfo zase poukazuje, že napríklad v Sao Paule sa už teraz koná druhé najstaršie umelecké bienále na svete a že ak sa mesto nestalo vyhľadávanou umeleckou destináciou doteraz, nie je dôvod si myslieť, že to za tridsať rokov bude inak.

Pozrite si ďalšie zábery z knihy:


San Juan, Puerto Rico. Tony Cruz Pabón, Drawing on Ball Park, 2003
 


San Juan, Puerto Rico. Radames `Juni' Figueroa, Bez názvu (Zebra, Tiger and Leopard Roof), 2009
 


Lagos, Nigéra. Andrew Esiebo,  Bez názvu, z cyklu Pride, 2012

 


Istanbul, Turecko. Asli Cavusoglu, Murder in Three Acts, 2012

 

Istanbul, Turecko. Nilbar Güres, The Living Room

 

Nové Dillí, India. Gigi Scaria, Someone Left a Horse on the Shore, 2007

 


Kniha vyzdvihuje aj sochu kórejského umelca Jungho Oaka v čínskom meste Anyang.

 

ihned.cz

01 - Modified: 2005-06-27 13:00:00 - Feat.: 0 - Title: Odbory nesúhlasia s novelou zákona o mzdách zamestnancov vo verejnom záujme
01 - Modified: 2024-04-24 13:18:02 - Feat.: - Title: Šofér bratislavskej električky Marek: Za meškanie často môžu ľudia. Ak vás vodič nepočká, nemusí to byť len jeho škodoradosť 02 - Modified: 2024-04-15 11:31:14 - Feat.: - Title: Momenty, keď išli umelci až za hranu. Jeden sa vystavil radiácii v Černobyle, ďalšia dovolila, aby si s ňou robili čokoľvek 03 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Výtvarníčka Jana Bednárová: Keď prídem z Indie, nevidím u nás žiadny problém 04 - Modified: 2024-03-27 06:32:06 - Feat.: - Title: Zomrel sochár Richard Serra. Preslávili ho hrdzavé konštrukcie, do povedomia vstúpil kontroverznou inštaláciou 05 - Modified: 2024-03-18 14:00:00 - Feat.: - Title: Živé slovenské remeslo: Vďaka svojráznosti a nenapodobiteľnosti slávi táto trstenská keramika úspech i obdiv
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 14:35