StoryEditor

Zdravé jedlá klamú telo. A potom z nich priberáme

16.01.2016, 11:19
Autor:
ČTKČTK

Aj po zdravej výžive môžete pribrať. Pocit sýtosti po skonzumovaní zdraviu prospešných potravín je nízky. To môže paradoxne skôr prispievať k epidémii obezity, než aby ju to znižovalo. Uvádza sa to v štúdii americkej Cornellovej univerzity, ktorá sa zaoberá psychológiou spotreby potravín a o ktorej píše taliansky denník La Repubblica.

Je to zdravé? Tak toho môžem zjesť viac. Takáto úvaha môže vo svojich dôsledkoch viesť paradoxne k tomu, že priberáme na váhe. Experti na správanie spotrebiteľov z Texaskej univerzity v Austine túto otázku študovali a výsledky ich výskumu priniesli vo svojom januárovom čísle Journal of Association for Consumer Research. Ako sa uvádza na internetových stránkach Food and Brand Lab Cornellovej univerzity, ktorá sa zaoberá psychológiou spotreby potravín, vedci vychádzali z predpokladu, že keď spotrebitelia konzumujú pokrmy, ktoré považujú za zdravé, majú tendenciu ich zjesť viac. A skutočne: ich predpoklady potvrdili aj výsledky výskumu.

Vedci realizovali tri štúdie. Pri tej prvej analyzovali spojitosť medzi pojmami zdravé a hojné. Ako vzorku si vybrali 50 vysokoškolských študentov, ktorým zadali implicitný asociačný test. Ide o metódu používanú v sociálnej psychológii, ktorá analyzuje silu vzťahu medzi jednotlivcom a jeho mentálnymi prejavmi alebo tiež predsudky, napríklad v oblasti spotreby, ako tomu bolo v tomto prípade.

Druhej štúdie sa zúčastnilo 40 študentov, u ktorých bola vyhodnocovaná miera sýtosti po tom, čo zjedli pokrm označený ako zdravý, či nezdravý. Cieľom štúdie bolo testovať, aký účinok na ich pocit sýtosti malo to, že bol pokrm označený za zdravý, alebo nezdravý.

Pre tretiu štúdiu si vedci vybrali 72 študentov a merali množstvo jedla, ktoré bolo označené za zdravé, alebo nezdravé a ktoré pokusným osobám podali predtým, ako im premietli krátky film. Potom merali množstvo jedla, ktoré študenti počas premietania zjedli.

Tieto tri experimenty viedli k záveru, že spotrebitelia spájajú zdravé jedlo s menším pocitom sýtosti a že ich tento pocit podnecuje k tomu, aby ho zjedli viac. Označenie jedla za zdravé, alebo nezdravé mení úsudok a správanie i tých, ktorí tvrdia, že nesúhlasia s myšlienkou, že zdravé jedlo menej zasýti.

"Nesprávne chápanie zdravých potravín môže viesť k zvýšenému príjmu kalórií," vysvetľuje riaditeľ Výskumného strediska pre potraviny a výživu v Ríme Andrea Ghiselli. "Stáva sa napríklad, že si človek myslí, že môže zjesť viac sladkostí pripravených s olivovým olejom, ako tých, ktoré boli zhotovené s maslom," dodáva.

Podobné to je s potravinami označovanými ako light, ktorými je trh presýtený. "Skutočnosť je taká, že spotrebitelia kupujú produkty light, aby toho mohli zjesť viac. Je však lepšie si kúpiť 'nezľahčenú' potravinu, než dávať prednosť potravinám s nízkym obsahom tuku. Výrobca totiž tam, kde uberie tuky, pridá niečo iné, často cukor, aby bol produkt chutný. Z nutričného hľadiska to potom má len malý zmysel," zdôrazňuje Andrea Ghiselli.

01 - Modified: 2008-01-09 09:33:14 - Feat.: 0 - Title: Štátny dlh Česka sa vlani zvýšil na 892 miliárd Kč
01 - Modified: 2024-04-05 09:36:59 - Feat.: - Title: Prečo ceny jedla skokovo stúpli? Zdraženie potravín má aj znaky špekulatívnej bubliny 02 - Modified: 2024-04-03 07:04:43 - Feat.: - Title: Sú aktívne a posadnuté kvalitným jedlom: Tieto znamenia patria k milovníkom zdravej stravy 03 - Modified: 2024-03-22 11:00:00 - Feat.: - Title: Bratislavské pekárne, ktoré sa oplatí navštíviť: Tu si dáš sladké pečivo, rímsku pizzu, dobrú kávu aj bagety ako z Paríža 04 - Modified: 2024-03-24 10:00:00 - Feat.: - Title: Trojročné dievča trpí zriedkavou poruchou: Má nutkanie jesť divné predmety. Pochutí si na omietke aj črepinách skla 05 - Modified: 2024-03-09 09:00:00 - Feat.: - Title: Influencerka chcela brunch zadarmo, dostal sa jej však len výsmech. Reakcia populárnej reštaurácie sa stala virálnou
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 06:41