StoryEditor

České hudobné ceny ovládli Chinaski, Langerová a Michal Hrůza

17.04.2015, 18:16
Autor:
TASRTASR

Aneta Langerová, Michal Hrůza a skupina Chinaski si včera večer na javisku pražského Hudobného divadla Karlín prevzali hudobné ocenenia Anděl 2014 v hlavných kategóriách speváčka, spevák a skupina roka. V 24. ročníku cien Czech Music Awards za rok 2014 udelila Akadémia populárnej hudby ocenenia v siedmich kategóriách. Do siene slávy uviedli speváčku Hanku Zagorovú, deväťnásobnú československú zlatú slávicu. 

Speváčkou roka je Aneta Langerová. Rodáčka z Benešova (1986) získala sošku Anděla za album Na Radosti. Je to jej štvrtá štúdiová platňa, ktorá vyšla v novembri minulého roku. Aneta vyšla na javisko celkom štyrikrát, získala totiž aj cenu za album roka, pieseň roka a videoklip roka, pieseň a klip za pieseň Tráva z albumu Na Radosti. Aneta bola hviezdou večera, všetky štyri nominácie premenila na "andělské" sošky. 


Snímky: MAFRA/Petr Topič

Album Na Radosti ponúka trinásť piesní z autorskej dielne speváčky a Jakuba Zitka. V poradí štvrtý štúdiový album vyšiel v novembri minulého roku, prvým singlom z neho bola pieseň Svatá Kordula. V decembri mal premiéru videoklip k aktuálnemu singlu Tráva. "Rozhodli sme sa, že budeme spolupracovať s Jakubom Zitkom naďalej, aj vďaka spolupráci na albume Pár míst. Táto spoločná práca mi veľmi vyhovovala a rozhodli sme sa nahrať spolu aj tento album. Trvalo to s prestávkami skoro štyri roky, pretože každý máme aj svoje povinnosti, výsledkom je tento album. Od februára hráme koncertné turné Na Radosti 2015," povedala pre TASR speváčka. "Na Radosti je samota na Šumave, kúsok od Vimperka. Je to miesto, ktoré máme radi. Ocitli sme sa tam úplnou náhodou, je to miesto, kde je krásny veľký dom, volá sa Na Radosti. Je to bývalý sirotinec, kde do 60. rokov slúžili mníšky, starali sa o deti. Založil to jeden človek, je tam dobrá viera, dobrá myšlienka. To miesto chátra a ja dúfam, že do budúcna aj týmto prispejeme k tomu, aby sa toto miesto obnovilo," objasnila pôvod názvu albumu pre TASR ocenená Aneta Langerová.

Spevákom roka je Michal Hrůza, ocenenie mu priniesol album Den. Rodák z Trutnova (1971) založil v roku 1996 skupinu Ready Kirken. S ňou vydal päť albumov. V roku 2006 odišiel a založil skupinu Kapela hrůzy. S ňou nahral albumy Bílá velryba (2007), Napořád (2009), Noc (2012) a minulý rok štvrtý album Den. 



Skupinou roka sú Chinaski, cenu im vyniesol nový album Rockfield. Túto formáciu založili v roku 1987 pod názvom Starý hadry dvaja spolužiaci Michal Malátný a Pavel Grohman. Názov Chinaski používajú od roku 1994. V novembri 1995 vydali prvý album Chinaski, v októbri 1997 druhý s názvom Dlouhej kouř, z ktorého sa predalo 50-tisíc kusov. Na svojom konte majú deväť štúdiových albumov, ocenený deviaty Rockfield vyšiel v októbri 2014. 



Objavom roka je skupina Jelen. Ocenenie si vyslúžili za debutový album Světlo ve tmě, ktorý vydali v máji 2014. Z tohto albumu je aj úspešný duet skupiny Co bylo dál so speváčkou Janou Kirschner. Prvýkrát dali o sebe vedieť minulý rok spolu s pesničkárkou Kateřinou Tichou a spoločným songom Tančíme spolu.


 
Najpredávanejším albumom roku 2014 je album Proměnamě Tomáša Klusa. Predaj dosiahol 20.765 výliskov. Rodák z Třinca (1986) má na svojom konte štyri albumy, štvrtý Proměnamě vyšiel v marci 2014. 


Novým členom Siene slávy českej populárnej hudby sa stala speváčka Hana Zagorová. Ocenenie si prevzala vo štvrtok večer na javisku pražského Hudobného divadla Karlín počas galavečera odovzdávania hudobných ocenení Anděl 2014 v 24. ročníku cien Czech Music Awards. Akadémia populárnej hudby ocenila jej takmer päťdesiatročnú úspešnú spevácku dráhu. „Veľmi si vážim túto cenu, pretože ešte nikdy ma neoceňovali akademici, takže v tomto smere je to premiéra. Ak sa pozerám na moje účinkovanie aj na celý môj život, nemenila by som nič. Všetko do seba pekne zapadalo, je to fajn, som veľmi rada na svete,“ uviedla pre TASR. „Teraz mám pocit, že mi hudba dala všetko a nevzala mi nič. Ale keby ste sa ma opýtali tak pred 30 rokmi, tak by som povedala, že mi vzala súkromie, vzala mi vzťahy. Vždy som hovorila, že chcem dať na rovnováhu súkromie a prácu. Ale musím povedať, že vždy tá práca prevážila. Teraz si na to dávam viac pozor, sme so Štefanom 24 rokov a myslím, že je to v poriadku,“ dodala speváčka k úvahe o tom, čo jej hudba dala, prípadne vzala. Slovenským fanúšikom sa predstaví už v máji na štyroch koncertoch v Poprade, Prešove, Košiciach a Brezne.

Ceny Anděl každoročne mapujú hudobné počiny predchádzajúceho roku v podobe vydaných albumov domácich interpretov. Členmi akadémie sú znalci hudobnej scény, ktorí celoročne pracujú s českou hudbou, hudobní dramaturgovia z médií, predajcovia aj zástupcovia hudobných klubov a najväčších hudobných festivalov. 

01 - Modified: 2007-05-13 08:20:40 - Feat.: 0 - Title: Číne hrozí do roku 2010 nedostatok pracovných síl
01 - Modified: 2023-04-16 05:42:00 - Feat.: - Title: Hudobným Cenám Anděl 2022 dominoval album Mira Žbirku Posledné veci 02 - Modified: 2023-02-06 12:08:22 - Feat.: - Title: Rozdali sa hudobné ceny Grammy. Celebrity sa opäť predháňali v extravagantných róbach 03 - Modified: 2022-04-05 14:33:07 - Feat.: - Title: Extravagantné aj dramatické: Grammy ovládli netradičné róby, jedna zo speváčok prišla v kostýme krokodíla 04 - Modified: 2017-09-28 20:27:47 - Feat.: - Title: Odovzdali hudobné ocenenia. Pozrite sa, kto získal ceny SOZA 05 - Modified: 2016-11-26 21:43:47 - Feat.: - Title: Česi rozdali Slávikov, Gombitová so Žbirkom zožali standing ovation
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
06. máj 2024 04:36