StoryEditor

Oscarová herečka kritizuje Hollywood. Za sexizmus

14.10.2015, 21:03
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Jeden film, rovnaké pracovné nasadenie, napriek tomu je honorár pre herečku a herca odlišný. Ženy dostávajú oveľa menej peňazí než ich mužskí kolegovia. O téme sexistického Hollywoodu sa hovorí už dlho, a vyjadrovali sa k nim už viaceré herečky ako napríklad Amanda Seyfried či naposledy Gwyneth Paltrow. Ich mladšia kolegyňa, herečka Jennifer Lawrence, sa však rozhodla napísať otvorený list, v ktorom vyjadruje svoj hnev vyvolaný tým, že zarába menej, ako jej mužskí kolegovia. V liste uverejnenom na stránke Leny Dunham píše: „Už som skončila s hľadaním milého spôsobu, ako vyjadriť svoj názor a pritom pôsobiť sympaticky.“ Celý list nájdete TU.
 

25-ročná oscarová herečka, ktorá sa so zárobkom 52 miliónov dolárov stala najlepšie platenou herečkou uplynulého roka, v liste tvrdí, že to, ako málo v porovnaní s mužskými kolegami zarába, si uvedomila vlani po tom, čo boli e-mailové schránky spoločnosti Sony Pictures napadnuté hackermi.

Nehnevám sa na Sony, hnevám sa sama na seba. Počas rokovaní o mojom finančnom ohodnotení som zlyhala, pretože som sa vzdala príliš rýchlo,“ napísala.

Interný počítačový systém spoločnosti Sony bol napadnutý v novembri minulého roku. E-maily, ktoré unikli na verejnosť, sa krátko potom preniesli na titulky novín a stali sa hlavnými témami na internetových portáloch po celom svete. Jedna z najprekvapivejších informácii hovorí o tom, že Jennifer Lawrence a Amy Adams dostali za účinkovanie v snímke Špinavý trik zaplatené oveľa menej ako ich kolegovia.

Preto sa dnes herečka, známa aj z filmového hitu Hry o život, vo svojom liste venuje detailnejšiemu vysvetleniu dôvodov, prečo nebojovala za získanie vyššieho finančného ohodnotenia a tiež tomu, ako je v Hollywoode odmeňovaná ako žena. „Celý deň počúvam mojich mužských kolegov, ako sa vyjadrujú a presadzujú svoje názory, a ja sa snažím robiť to isté, napriek tomu, že v tomto svete to vyznieva, akoby som sa správala neprimerane.“

 

 


V jednom z napadnutých e-mailov spoločnosti Sony bola herečka a režisérka Angelina Jolie označená za „rozmaznanú“. Aj na to reagovala Jennifer Lawrence, podľa ktorej po skúsenostiach, ktoré nadobudla vo filmovom priemysle, ju to vôbec neprekvapuje. „Nedokážem si však predstaviť, že by takto pomenovali muža.“


Americkú herečku na sociálnych sieťach podporilo niekoľko kolegýň.

 


 


 

 


Minulý týždeň Meryl Streep, jedna z najúspešnejších hollywoodskych herečiek, tiež prehovorila o sexizme vo filmovom priemysle, píše BBC, s tým, že počas svojej doterajšej kariéry bola ohodnotená horšie než muži, s ktorými pracovala. Na londýnskej premiére svojho filmu Suffragette spomenula aj kampaň podporujúcu hlasovacie práva žien. Tohto podujatia sa zúčastnila aj herečla Geena Davis. Tá na sympóziu vyzvala k tomu, aby sa vo filmových scénach objavovalo viac ženských herečiek, a aby ženy, vystupujúce v televízii a filmoch, dostávali aj „ťažšie“ role.
 

01 - Modified: 2007-10-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Schengen sťaží život na pohraničí
01 - Modified: 2024-03-28 21:29:00 - Feat.: - Title: Christopher Nolan a jeho žena Emma Thomasová dostanú Rad britského impéria 02 - Modified: 2023-10-10 10:14:54 - Feat.: - Title: KVÍZ Otestujte sa, čo viete o oscarovom hercovi a sex symbole Paulovi Newmanovi 03 - Modified: 2023-08-15 05:52:00 - Feat.: - Title: Alejandro Iňárritu, mexický oscarový režisér, dnes slávi šesťdesiatku 04 - Modified: 2023-01-24 14:31:55 - Feat.: - Title: Toto sú nominácie na tohtoročné Oscary. Zlatú sošku môže získať aj film s minimálnym rozpočtom či animák o penisoch 05 - Modified: 2022-11-09 10:05:55 - Feat.: - Title: Hollywodsky herec Sean Penn daroval svojho Oscara ukrajinskému prezidentovi Zelenskému
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 19:54