Katarína Kerekešová FOTO: Archív Kataríny KerekesovejFOTO: Archív Kataríny Kerekesovej
StoryEditor

Animátorka Katarína Kerekesová: Snažím sa počúvať svoje vnútorné dieťa

16.12.2023, 00:00
  • Jej práca je behom na dlhé trate – trvá neraz roky, kým sa pomaly, postupne k sebe naukladajú obrázky či zábery bábok snímané po stotinách sekundy.
  • Jej témy sú originálne – či už večerníček o nevidiacom dievčatku, alebo animák o nápaditej pavúčej rodinke, s ktorými prerazila aj v zahraničí.
  • Čím poteší deti i dospelých najbližšie?
  • Prečítajte si článok publikovaný v HN magazíne.

Kedy ste naposledy videli niečo krásne alebo niečo, čo sa vás nejakým spôsobom dotklo?

(Dlhšie rozmýšľa) Nie je to kategória klasického krásna, ale sledujem teraz s dcérou seriál Sex Education na jednej zo streamovacích služieb. Dlho som ho odmietala, ale musím povedať, že je naozaj rafinovaný. Dokázal nevtieravo do ľahko vyzývavého obsahu dostať veľké psychologické a spoločenské témy aj pre diváka tínedžera. A to všetko dokonca s humorom a pochopením.

Takže klasickú televíziu nepozeráte?

Veľmi málo. Vyhovuje mi vybrať si čas a rozsah sledovaného obsahu.

Zaujímavé, a pritom vy sama obsah aj pre televízne obrazovky vytvárate. Akým spôsobom hľadáte, čo by mohlo byť krásne pre iných, najmä pre deti?

Každý z nás má seba ako dieťa stále v sebe. Umelec, učiteľ aj manažér niekde na vysokom poste. Aj ja sa snažím obracať na svoje vnútorné dieťa a počúvať ho. Vyberám si to, čo ho nadchýna a oslovuje. Asi veľa autorov postupuje rovnako. Teda viem si predstaviť, že si niekto povie: toto sa bude páčiť ostatným, urobím to bez ohľadu na svoj záujem. Ale všeobecne asi platí skôr to, že hľadáme také témy, ktoré nás nadchýnajú naozaj so živým záujmom, akoby sme boli deťmi. Zvedavé, nadšené a schopné klásť prvotné otázky. Naše vnútorné dieťa je mierou toho, čo považujeme za krásne, hodnotné a podnetné. Mnohé témy sa mi, pravdaže, zjavujú aj prostredníctvom mojich vlastných detí.

Môže sa toto vnímanie vekom posúvať?

Určite. Jasné, že náš vnútorný svet a procesy, ktoré naň vplývajú, sa menia životnými okolnosťami. Názory na vzťahy, spoločnosť aj na seba samého v nás rastú a dospievajú. Keď som hovorila o tom inšpirujúcom dieťati, skôr som myslela spôsob prežívania, vnímanie sveta. Zvedavosť. Aj strach, neskúsenosť. Ale na druhej strane detské otvorené srdce, nepopísaný čistý list. To, čo sa neskôr pozakrýva zážitkami a nánosmi iných názorov, ktoré sme stretli, prebrali. Udalostí, ktoré okolo nás za tie roky prejdú. Hľadám stále v sebe detskú otvorenosť. Schopnosť prijať svet a všetky jeho súčasti so zvedavosťou a s otvorenou mysľou.

Ako prijalo okolie nápad urobiť seriál o kamarátkach, z ktorých jedna je nevidiaca?

Musím priznať, že Mimi a Lízu som začala robiť s veľmi malým očakávaním. Myslela som si, že to bude seriál pre úzky okruh divákov. Pre deti a rodičov, ktorí nie sú úplne mainstreamovo zameraní. Paradoxne musím povedať, že vo verejnoprávnej televízii boli reakcie veľmi dobré. Nápad urobiť animovaný seriál o nevidiacom dievčatku sa zdal výnimočný, zarezonoval v dramaturgii. Pretlačiť sme ho však museli, ale myslím, že aj vo vtedajšej STV si uvedomovali, že potrebujú vlastnú detskú animovanú tvorbu.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 82% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-11-05 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zakladateľka najväčšej psej školy na Slovensku: Za problémové správanie psov môžu často práve majitelia 02 - Modified: 2023-10-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Architekt Alan Prekop: Nikdy by som nešiel do politického projektu 03 - Modified: 2023-08-28 12:37:06 - Feat.: 0 - Title: Vyhodené predmety premieňa na originálne, luxusné. Učme sa vidieť skrytý potenciál vecí, tvrdí dizajnér
01 - Modified: 2024-04-29 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo sa dalo využiť a opraviť, zostalo: Rekonštrukcia v Šali je dokonalá premena nudnej kocky na živý priestor 02 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 03 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 04 - Modified: 2024-04-27 12:00:00 - Feat.: - Title: Po Slovensku anonymne ukrývajú peniaze na verejných miestach. Jeden fanúšik nás sledoval, hovorí dvojica z projektu Cash catch 05 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
30. apríl 2024 10:45