StoryEditor

Rusko chce razantne obmedziť slobodný internet a ide po blogeroch

01.05.2014, 10:04
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Bloger s vyššou návštevnosťou sa musí povinne na úrade zaregistrovať, celý ruský internet sa oddelí od svetového.

Rusko chce ďalej sprísniť kontrolu internetu na svojom území. Pripravuje balíček zákonných opatrení, ktoré majú priniesť zmenu v prevádzke DNS serverov a väčšia filtrovanie obsahu. Pre konečného používateľa v Rusku to v môže znamenať nielen obmedzenie prístupu k informáciám, ale aj zdraženie internetu.

Utorkové článok na serveri ruského denníka Kommersant poukazuje na nové kroky, ktoré údajne pripravuje pracovná skupina prezidentskej administratívy v oblasti prístupu k internetovým službám. Informácie sa dostali na verejnosť onedlho potom, čo Vladimír Putin vyhlásil, že internet založila CIA .

Medzi hlavné spomínané zmeny, o ktorých sa teraz diskutuje, patrí filtrovanie obsahu na všetkých úrovniach dátových sietí (miestnych, regionálnych a národných) a zákaz priameho napojenia regionálnych a lokálnych sietí k zahraničným internetovým sieťam. Tiež sa hovorí o sprevádzkovaní nových  DNS serverov starajúcich sa o servery na doménach. RU a. РФ.

Ak by sa podarilo zmeny v takejto podobe presadiť, musela by napríklad celá prevádzka miestnych a regionálnych sietí prechádzať  k celosvetovému internetu iba cez prevádzkovateľa ruských celoplošných sietí, ktoré budú obsah filtrovať. To by v konečnom dôsledku mohlo internet zdražieť.

Asi najpodivnejší je zákaz nasadenia DNS serverov (prekladajú URL na IP adresy), ktoré majú na starosti ruské domény mimo územia Ruska. V podstate by to znamenalo pomerne nákladné vytvorenie vlastných DNS serverov. Teraz je väčšina z týchto serverov umiestnená v Spojených štátoch, niekoľko ich je v Nemecku, Číne a ďalších krajinách. V podstate by tak Rusko získalo na vlastnom území monopolné postavenie v prekladaní URL a IP adries, a svojím spôsobom by sa tak krajina odpojila od internetu.

Bloggeri v hľadáčiku

Už minulý týždeň Rusko pokročilo v ťažení proti blogerom, ktoré Kremeľ viní z podpory opozičných skupín a organizovanie protivládnych demonštrácií. Tretím, záverečným čítaním dolná komora ruského parlamentu schválila nový zákon, ktorý sprísňuje dohľad nad blogovou sférou a úradne reguluje fungovanie blogov s dennou návštevnosťou prevyšujúcou tri tisícky čitateľov.

Každý taký bloger musí prejsť úradnou registráciou a pomerne radikálne zmeniť správanie. Zákon dáva úradom nástroj k postihu blogerov za šírenie informácií, ktoré štát nepovažuje za hodnoverné. Bloger nesmie zverejňovať detaily zo súkromného života iných ľudí, musí uvádzať vekový limit pre prichádzajúceho čitateľa a rešpektovať ustanovenia volebných zákonov o politickej propagácii.

Centrálne registrovať blogerov bude úrad Roskomnadzor. Bloger jeho úradníkom musí poskytnúť meno, priezvisko a internetovú adresu svojho blogu. Ak tak neurobí, vyžiada si Roskomnadzor tieto údaje od poskytovateľa pripojenia.

Ruská cenzúrna organizácia sa v posledných rokoch stala v kruhoch ruskej opozície symbolom systematického boja Kremľa proti nepohodlným názorom. Roskomnadzor sa zvlášť zameriava na ruský internet a blokuje stovky webových stránok kvôli údajnému podozreniu zo šírenia extrémizmu a intolerancie pre ohrozovanie mravnej výchovy mládeže.

V marci napríklad zablokoval úrad prístup na internetové stránky kasparov.ru, ktoré prevádzkuje známy Putinov kritik, politik a šachový veľmajster Garri Kasparov. Do čierneho zoznamu Roskomnadzor zaradil aj stránku známeho blogera a opozičníka Alexeja Navalného.

Úspešní blogeri budú tak teraz v Rusku prakticky pod rovnakou kontrolou ako klasická médiá, uviedla v komentári k novému zákonu rozhlasová stanica Echo Moskvy. Práva, ktoré ruskej zákony klasickým médiám ešte stále poskytujú, avšak blogeri mať nebudú. Nesmú napríklad zarábať na internetovej reklame.

Podľa kritikov nového zákona bude teraz musieť procesom registrácie prejsť aj prezident Vladimir Putin, ktorého blog má státisíce čitateľov. Zo zákona navyše ani nevyplýva, že sa cenzúra obmedzuje len na ruských blogerov. Echo Moskvy uvádza, že by mal Roskomnadzor so žiadosťou o registráciu kontaktovať možno aj amerického prezident Baracka Obamu.

iDnes.cz

vse

Snímka: bloggingnagaraj.wordpress.com

01 - Modified: 2006-04-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V podozrení je ďalšia poisťovňa
01 - Modified: 2024-05-01 18:49:00 - Feat.: - Title: Polícia vyšetruje dva prípady, keď seniori pri podvode prišli o desaťtisíce eur 02 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Slnečná búrka, ktorá vyvolá internetovú apokalypsu? Takáto je pravda 03 - Modified: 2024-01-29 11:19:51 - Feat.: - Title: Armáda vypína internet v Rusku, krajina sa pripravuje na útoky dronov 04 - Modified: 2024-03-04 14:22:09 - Feat.: - Title: Sociálne médiá ako hnacia sila ekonomického rastu a konzumu 05 - Modified: 2024-01-11 09:00:00 - Feat.: - Title: Hrôzostrašná štatistika. Až polovicu sexuálnych útokov na deti, spôsobujú iné deti
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
04. máj 2024 23:07