StoryEditor

Reportáž: Kúpte si budúcnosť. Reklamácie neprijímame

15.07.2011, 00:00
Veštice máte najnovšie na telefóne, v televízii, na zľavových portáloch. My sme si vyskúšali tie najvychytenejšie slovenské na vlastnej koži.

 

Prvá reportáž:

Sedím oproti staršej žene v zelenom elegantnom kostýme. Zoruna veští z tarotových kariet. V bežnom živote Zora Kovačiková je vo svojom obore špička. Nečudo, mágii sa venuje už vyše dvadsať rokov.
„Robím aj diagnostiku aury a harmonizáciu čakier, numerológiu a liečenie vesmírnou energiou. Píšem ezoterické články, robím prednášky,“ vymenúva svoje schopnosti veštkyňa, ktorej som sa zverila do rúk.
Zorune je však podobná civilná nálepka je tak trochu „proti srsti“, na otázku, čím sa cíti, odpovedá: „Ťažko to pomenovať. Som človek, ktorý dostal poslanie pomôcť tým, ktorí o to žiadajú.“ Schopnosti začala objavovať už ako desaťročná, po tom, ako ju zrazila motorka. „Vystúpila som zo svojho tela a cítila som, že sa niečo stalo, ale vrátila som sa späť,“ spomína dnes už matka troch detí a babička. Klinickú smrť vraj prežila ešte raz, v dospelosti počas operácie. Aj to ju utvrdilo v tom, že má výnimočný dar. Nuž poďme sa pozrieť na jej veštenie...

Pravda z čarbaníc
Chcem vedieť nielen to, čo má čaká v budúcnosti, ale či sa pani Zoruna trafí aj do minulosti. Začíname cigánskymi kartami, pretože sú jednoduchšie a pochopiteľnejšie. K tomu sa pridruží numerologický výklad dátumu narodenia a mena. Prekvapilo ju, že sa moje meno sa píše s ypsilonom. „Mám ruský pôvod,“ prezrádzam. „Zobrali ste mi z úst. Cítila som také vibrácie.“
Aj vám sa to zdá podozrivé? Nato mi Zoruna oznamuje, že v hlave mám dvoch mužov, ale jedného nevidí celkom dobre. Odrazu chytí papier a pero, a začína kresliť a písať mne neznáme čarbanice. Po chvíli sa jej ruka zastaví: „Už nie medzi nami. Odišiel tragicky?“ pýta sa. Hoci toto kreslenie aury nevyzeralo dôveryhodne, Zoruna nemohla tušiť, že môj manžel zomrel... Spozornela som.
Hovorí o tom, že som veľmi komunikatívna, a že výber môjho povolania je správny. „Ste veľmi pracovitá, o všetko však musíte bojovať. Očakávate, že keď sa do niečoho vkladáte, budete odmenená.“ Nuž, nepoznám nikoho, kto by pracoval len tak, zadarmo, pomyslím si.

Čo ma čaká a neminie
Pokračujeme. Zoruna vymení karty za tarot, ktorý predo mnou otvára budúcnosť na najbližší rok. Blázon, mág, pustovník, voz, panovníčka, veľkňaz, mesiac či striedmosť. Podľa viacerých ezoterických kníh, obrazce tarotových kariet sú len akýmsi zrkadlom vnútornej múdrosti. Ich význam sa dá nájsť aj na internete. Interpretovať ich však môžeme rôzne, záleží na skúsenostiach kartára a aktuálnom rozpoložení toho, komu sa výklad robí.
Zoruna ma upozornila na úradné záležitosti, na cesty súvisiace s prácou, na prekypujúcu tvorivosť a zmeny v mojom živote. Podľa nej mi vyšli celkom dobré karty. „Počúvajte svoje srdce, viac dôverujte vesmírnej energii a riaďte sa vlastnou intuíciou. Je to pre vás prelomový rok priaznivý aj na materstvo. To, ako sa rozhodnete, je vo vašich rukách,“ uzavrela takmer hodinové sedenie Zoruna nie práve inovatívnymi myšlienkami.
Nuž (ako to u veštice býva), pravdu ukáže čas. Zaujíma vás cena? Je individuálna, po dohode s klientom. „Ľuďom venujem svoj čas a energiu podobne ako každý iný človek v bežnom zamestnaní, tak prečo by som za to nemohla byť aj odmenená?“ pýta sa. Podobná návšteva by podľa našich informácií stála okolo 50 eur. Za návod na šťastný život lacné, za hodinu plnú fráz majetok. Voľba je vo vašich rukách.

 

Druhá reportáž:

Ľudová liečiteľka Božena Feriančíková sa veciam medzi nebom a zemou venuje už vyše tridsaťsedem rokov. Denne jej rukami prejde aj päťdesiat ľudí. Fixná taxa – jedna konzultácia 25 eur. Okrem toho ešte radí prostredníctvom regionálnej komerčnej stanice. Choroby na človeku vraj vidí a vie ich pomenovať, zistiť príčinu. V opačnom prípade jej postačí dátum narodenia a hneď sa jej zvizualizuje poškodené zdravie či životná cesta opýtaného. Tak sme sa pýtali...

Božie danosti po dedovi
Stretli sme sa v chvate, pretože aj keď sme s pani Boženou mali dohodnutý termín, rozšíril sa zoznam netrpezlivých klientov. Rozhodne ich nechcela nechať čakať. Ľudová liečiteľka, inak nenápadná moletná dáma s veselými očami, je totiž presvedčená, že liečiteľský dar, ktorý dostala do vienka, musí nepretržite odovzdávať ďalej. Na úvod ma utvrdzuje vetami o tom, že Božia energia, ktorá ňou prúdi, jej umožňuje prikladaním rúk nielen liečiť, ale aj vyliečiť. Zrejme nepresvedčivá odpoveď pre zarytých ateistov, ale aj triezvych pragmatikov. „Zdedila som to po mojom dedovi liečiteľovi a už od detstva sa to prejavovalo živými snami, ktoré sa vždy naplnili,“ vysvetľuje vedma a pridáva príhodu. „Mala som asi desať. Raz v škole som vytušila, že sa stane nešťastie, keď nám menili radiátory. Hovorila som, nech to nerobia. Krátko po tom spolužiačka narazila do jedného hlavou. Kým prišla záchranka, prikladala som jej ruky na zátylok a zmiernila krvácanie.“

Sila sugescie robí svoje
Vzápätí sa na mňa zapozerá. Zvážnie a začne vymenúvať diagnózy, ktoré ma údajne trápia. „Dievča moje zlaté, máte krčnú a hrudnú chrbticu v neporiadku, čo sa vám prejavuje najmä, ak ste v strese alebo niekde bežíte, veľmi rýchlo sa zadýchate, je tak?“ prísne sa ma opýta a ja nemám dôvod nesúhlasiť, i keď dýchavičnosť v mojom prípade môže súvisieť aj so slušnou dávkou vyfajčených cigariet. Výpočet nepriaznivých diagnóz však nekončí, upozorňuje ma na bolesť pliec, bedier, ktoré mi pravdepodobne spúšťajú bolesti nôh. Jej dodatkové „je tak“ ma mätie a zmocňuje sa ma pocit, že ak som dosiaľ žiadne starosti s bedrami nemala, odteraz to inak nebude. Zaujíma ma preto informácia, či sa vo svojej praxi zvykne aj mýliť, prípadne, či sa stretla s reklamáciou. „Ešte sa mi to nestalo, naopak, ľudia sú natoľko spokojní, že opätovne vyhľadávajú moje služby.“ Mne zostáva len dúfať, že ma budú bedrá počúvať. Inak to pôjde celkom slušne do peňazí.

01 - Modified: 2004-05-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Výpredaj drahých kovov
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
30. apríl 2024 13:24