StoryEditor

Biznis je nesmrteľný. Tieto mená sú dôkaz

04.04.2014, 00:00
Autor:
luclucapnapn
Desať umelcov, ktorí dlhodobo kraľujú rebríčkom najlepšie zarábajúcich hviezd po smrti.

Kurt Cobain
Profesia: spevák
Úmrtie: 5. apríla 1994

Najväčšie zárobky: Kurt Cobain je priam učebnicovým príkladom, ako hodnota diela umelca jeho smrťou raketovo odštartuje nahor. Niežeby spevák Nirvany nebol populárny aj počas života, no jeho dobrovoľný koniec okolo jeho osobnosti vytvoril priam masovú hystériu. Jeho manželka Courtney Love vlastnila 97 % vydavateľských práv, zvyšné tri percentá sa mali rozdeliť medzi ostatných členov skupiny, teda Dava Grohla a Krista Novoselica. Z dvoch albumov vydaných po Kurtovej smrti (MTV Unplugged in New York a From the Muddy Banks of the Wishkah) sa predalo päť miliónov kusov. V roku 2002 predala Courtney Love práva na Kurtove súkromné denníky za 4 milióny dolárov a v roku 2006 predala 25 % svojich práv na albumy Nirvany za 50 miliónov dolárov. Samozrejme, to nie sú zďaleka všetky sumy. Kurt Cobain sa tak zaraďuje k najlepšie zarábajúcim umelcom takpovediac post mortem.
 

Michael Jackson
Profesia:
spevák
Úmrtie: 25. jún 2009

Najväčšie zárobky: Popový kráľ zomrel nečakane, a preto aj šialenstvo okolo neho trvá dodnes. Za minulý rok mu patrilo prvenstvo spomedzi najlepšie zarábajúcich umelcov po smrti tým, že 160 miliónov zarobil aj koncertným turné a šou Circus de Solei alebo polovičným podielom vo vydavateľstve Sony/ATV, ktoré vydáva napríklad Lady Gaga či Taylor Swift. Hneď po smrti sa však zvýšil predaj jeho albumov a zisky z filmu This is it, stačilo to pokryť aj dlhy. 
 

Elvis Presley
Profesia:
spevák
Úmrtie: 16. augusta 1977

Najväčšie zárobky:  Spevák, ktorý zomrel v 42 rokoch na srdcový infarkt, patrí dlhodobo medzi najlepšie zarábajúcich spevákov aj po smrti. Vďačí za to svojej večnej popularite, ale aj domu Graceland. A platilo to aj minulý rok, keď napríklad „zarobil“ 55 milión dolárov tým, že pred časom jeho materskú spoločnosť CKX kúpil miliardár Leon Black spolu s inými pozemkami za 509 miliónov dolárov. A aj dokument z roku 2005 mu vyniesol 5,5 milióna dolárov.
 

John Lennon
Profesia:
spevák
Úmrtie: 8. október 1980

Najväčšie zárobky: Po atentáte na legendárneho speváka stúpol nielen predaj jeho albumov a skladieb, ktorý sa drží dodnes, ale úspešné boli aj rôznorodé dražby jeho memorabílií, ktoré často ponúka práve jeho partnerka Yoko Ono. Tá má pod kontrolou aj celý jeho majetok. Napríklad len v roku 2005 získala 22 miliónov dolárov predajom licencií na muzikály, hračky či šperky a podarilo sa jej predať aj text s názvom Give Peace a Chance za 400-tisíc dolárov.
 

Marilyn Monroe
Profesia:
herečka
Úmrtie: 5. augusta 1962

Najväčšie zárobky: Podobne ako viacerí umelci, aj v prípade blonďavej speváčky sa dlho špekulovalo o jej smrti vo veku 36 rokov, preto to zaujalo nielen filmárov, ale aj spisovateľov. Každý rok sa aj jej memorabílie dostanú do dražieb. Napríklad aj v minulom roku patrila s 15 miliónmi zarobených dolárov medzi najlepšie zarábajúce osobnosti. Podarilo sa jej to aj tým, že bola tvárou rôznych kampaní, napríklad aj parfumu Chanel No. 5.
 

Charles Schulz
Profesia:
ilustrátor, karikaturista
Úmrtie: 12. februára 2000


Najväčšie zárobky: Meno tohto amerického výtvarníka asi poznajú iba nadšenci komiksov. Napriek tomu patrí k najlepšie posmrtne zarábajúcim osobnostiam. Je to vďaka jeho slávnemu seriálu Peanuts, ktorý vychádzal v 2 600 novinách v 75 krajinách a 21 jazykoch po celom svete. Ak vám ani Peanuts nič nehovorí, tak to určite bude minimálne jedna z postavičiek – Snoopy. Za trinásť rokov odvtedy, čo ho sklátila rakovina, „zarába“ Schulz priemerne okolo 34 miliónov dolárov ročne.
 

Theodor Geissel
Profesia:
spisovateľ, ilustrátor
Úmrtie: 24. septembra 1991

Najväčšie zárobky: Našincovi veľa nepovie ani jeho meno, ani tvorba. Napriek tomu len sfilmovaná podoba jeho rozprávky Lorax zarobila predvlani 349 miliónov dolárov. A to bol Theodor Seuss Geisel autorom desiatok detských kníh populárnych najmä v anglosaskom prostredí. Poznať by ste mohli jeho príbeh Ako Grinch ukradol Vianoce, ktorý sa dočkal rôznych spracovaní. Rozpráva o zlomyseľnej zelenej postavičke, ktorú si v hollywoodskom stvárnení zahral Jim Carrey.
 

Bob Marley
Profesia:
spevák
Úmrtie: 11. mája 1981

Najväčšie zárobky: Jamajský spevák dokázal aj v netradičnom žánri regeae zaujať a zarába aj po smrti. Hoci vo veku 36 rokov zomrel na rakovinu, aj jemu sa v minulom roku podarilo „ziskom“ 18 miliónov dolárov byť medzi špičkou. Nielenže v posledných dvoch desaťročiach predal viac ako 75 miliónov albumov, po smrti sa „stal“ najmä podnikateľom. Okrem nápojov nesúcich jeho meno sa dnes vyrábajú aj zvukové a lifestylové produkty šetrné k životnému prostrediu.
 

Johny Cash
Profesia:
spevák
Úmrtie: 12. september 2003

Najväčšie zárobky: Jeho albumy sa vždy dobre predávali a z času na čas sa objavia aj nejaké nové skladby, ktoré mu opäť dobre zarobia. Tento rok vyšla aj správa, že Cash „vydá aj nový“ album, 35 rokov od dokončenia. 7 miliónov dolárov však najmä jeho deťom prišlo na účet napríklad v roku 2007, keď sa na aukcii predali jeho gitara a klavír. Jeho popularita stúpla aj filmom Walk the Line, kde sa len na lístkoch zarobilo 120 miliónov dolárov.
 

Andy Warhol
Profesia:
maliar
Úmrtie: 22. februára 1987

Najväčšie zárobky: Otec pop artu so slovenskými koreňmi sa nemôže na zárobky sťažovať ani po smrti. Napríklad v roku 2005 si nadácia nesúca jeho meno prilepšila o 16 miliónov dolárov. Vo februári sa predal Andyho portrét čínskeho komunistického vodcu Maa za 7,6 milióna libier (približne 9,2 milióna eur). A jeho obraz Havária strieborného auta (Silver Car Crash) sa vlani stala druhým najdrahším dielom vydraženým v aukčnej spoločnosti Sotheby´s. Neznámy záujemca zaň zaplatil 150,4 milióna dolárov.

 

01 - Modified: 2006-03-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátko
01 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 02 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 03 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 04 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 05 - Modified: 2024-04-14 05:30:00 - Feat.: - Title: Chcete zarábať na sledovaní sociálnych sietí? TikTok to možno čoskoro umožní
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 23:51