REUTERS/Francois Lenoir
StoryEditor

Mayová prosila Junckera o pomoc s brexitom, tvrdí nemecký denník

23.10.2017, 18:34
Autor:
ČTKČTK
Britská premiérka sa mala šéfovi komisie doprosovať na spoločnej večeri.

Skľúčená britská premiérka Theresa Mayová prosila predsedu Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera o uľahčenie odchodu Británie z EÚ, napísal nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Mayovej okolie obvinilo z úniku informácií Junckerovho šéfa štábu, ten však poprel, že čokoľvek vyzradil aj že Juncker takto o Mayovej hovoril. Hovorca Mayovej odmietol záležitosť komentovať, napísala agentúra Reuters.

Odmietajú to komentovať

Tvrdenie FAZ poprel podľa AFP aj samotný Juncker. Hovorca Mayovej na otázku oznámil, že sa nebude vyjadrovať k článku, ktorý neobsahuje žiadne citácie.

Odkázal na oficiálne vyhlásenie vydané po stretnutí, podľa ktorého bol rozhovor Mayovej a Junckera "konštruktívny a priateľský".

Narýchlo zorganizovaná večera

Informácie z údajne narýchlo usporiadanej večere medzi Mayovou a Junckerom v Bruseli z minulého pondelka prinieslo nedeľňajšie vydanie rešpektovaného nemeckého denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung. V

yniesol ich Junckerov šéf štábu, nemecký právnik Martin Selmayr, tvrdí bývalý šéf Mayovej kancelárie  Nick Timothy.

Niekto v Bruseli chce brexit bez dohody

Podľa neho ide o ďalší dôkaz, že sa niektorí v Bruseli snažia, aby sa rokovania o brexite neskončili dohodou alebo len takou, ktorá Britániu potrestá. Selmayr na twitteri všetky obvinenia poprel.

Selmayr sa bráni

Nič vraj nevyzradil a Juncker nikdy nehovoril o Mayovej tak, ako píše FAZ. Šéf unijnej exekutívy ani Selmayr nechcú Mayovú oslabiť ani postihnúť Britániu za odchod z dvadsaťosmičkyy, dodal vplyvný bruselský úradník.

Selmayr čelil obvineniam, že sa v prospech FAZu dopustil indiskrétnosti už v apríli, kedy sa s Mayovou stretol v Londýne.

Britská premiérka nebola unavená

Juncker dnes povedal, že Mayová nebola na stretnutí ani unavená, ani zdrvená. "Videl som sa s Mayovou v pondelok večer na večeri, z ktorej tlač referuje o výrokoch, ktoré neboli prednesené, čo je ale vždy tak," vyhlásil.

FAZ uviedol, že Juncker po večeri charakterizoval Mayovú ako skľúčeného človeka s kruhmi pod očami. Premiérka sa vraj obáva, že ju kvôli problémom s brexitem zvrhne domáca opozícia.

Údajne preto prosila Junckera, aby jej dovolil väčší manévrovací priestor pri vyjednávaní o opustení EÚ. "Niekto na nás rád ukazuje prstom, aby poslúžil svojim vlastným záujmom a politickým prioritám, alebo dokonca podkopal našu pozíciu," reagoval tiež hovorca komisie Margaritis Schinas.

01 - Modified: 2022-05-11 09:52:31 - Feat.: - Title: Británia je nespokojná so severoírskym protokolom. Trussová sa stretne so Ševčovičom 02 - Modified: 2022-02-09 09:32:01 - Feat.: - Title: Brexit zdražil obchod a zvýšil náklady firiem. A môže to byť horšie 03 - Modified: 2021-11-27 08:45:07 - Feat.: - Title: Británii stále chýbajú vodiči nákladných áut, počas Vianoc im preto môže chýbať šampanské 04 - Modified: 2021-11-09 14:46:58 - Feat.: - Title: Buď kúrenie alebo jedlo. Milióny Britov padli do chudoby, zvyšujú nápor na potravinové banky 05 - Modified: 2021-11-05 15:25:32 - Feat.: - Title: Británia minula za hranice po Brexite cez miliardu libier. Nepomáha to, obchod klesá
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 13:45