REUTERS/Hannah McKay
StoryEditor

Bratislava je blízko zisku významnej agentúry. Bojuje o ňu s Milánom

09.11.2017, 10:22
Autor:
klkl
O novom sídle Európskej agentúry pre lieky sa rozhodne už tento mesiac.

Slovenské hlavné mesto je spolu s Milánom favoritom na zisk významnej európskej agentúry. Informuje o tom na svojom webe The Financial Times (FT). Európska agentúra pre lieky (EMA), ktorá momentálne sídli v britskom Londýne sa bude musieť kvôli brexitu presťahovať.

Až 19 európskych miest prejavilo záujem o zisk tejto agentúry. Medzi favoritmi je podľa FT aj Amsterdam alebo Kodaň.

Veľké množstvo zamestnancov

EMA je medzi európskymi agentúrami považovaná za klenot. Má 900 stálych zamestnancov a každoročne ju navštívi cez 35-tisíc národných regulátorov a vedcov, nakoľko jej úlohou je schvaľovanie nových liekov, ktoré sa majú predávať na európskom trhu.

Ministri budú o novom domove pre agentúru hlasovať v tajnom hlasovaní už 20. novembra. FT cituje európskeho diplomata, ktorý tvrdí, že kvôli prestíži agentúry sa v rámci EÚ spustil obrovský lobbing za jej nové sídlo. Spolu s EMA budú hlasovať aj o novom pôsobisku pre menšiu agentúru – Európsku bankovú autoritu (EBA).

Bratislava medzi top favoritmi

Diplomati tvrdia, že Bratislava má veľké šance a to aj napriek chladnému postoju zamestnancov agentúry. Viac ako 70 percent z nich sa vyjadrilo, že v prípade, že sa EMA presťahuje na Slovensko, dajú výpoveď.

Slovenskú ponuku predstavitelia považujú za najsilnejšiu zo strednej a východnej Európy, čo je región, ktorý je nedostatočne zastúpený v agentúrach EÚ. Slovensko, člen eurozóny, sa tiež vníma v Bruseli ako bašta prinajmenšom nejakého proeurópskeho cítenia v regióne čoraz nepriateľskejšom k európskej integrácii. Bratislava je v dochádzkovom pásme Viedne, čo je samo o sebe pozitívny bod krajiny pre agentúru.

Jedna by mala byť v našom regióne

Úradníci EÚ varujú pred pobúrením, ak aspoň jedna agentúra nebude udelená jednej z desiatich krajín strednej a východnej Európy, ktoré vstúpili do EÚ od roku 2004.

Zatiaľ čo lídri EÚ sa na začiatku tohto roka dohodli na praktických kritériách pre ponuky pre obe agentúry - ako napríklad operatívna kontinuita - v praxi sa tento proces rozpadol na zúrivý obchod.

Taliani skúšajú všetky zbrane

Diplomati pre FT priznali, že Taliansko zašlo až tak ďaleko, že ponúkalo viac jednotiek pre novú základňu NATO v Pobaltí výmenou za hlasy v prospech Milána.

Taliani získavali aj na problémoch ich najväčšieho južného rivala Barcelony, ktorá bola zavrhnutá pre katalánsku krízu. Zo severnej Európy o agentúru tiež bojuje viacero krajín.

O menšiu agentúru EBA prejavilo záujem osem krajín. Medzi favoritov na zisk agentúry s dvoma stovkami zamestnancov patria Dublin, Frankfurt a Paríž.

Komplikované hlasovanie

Všetci kandidáti sa budú musieť vysporiadať s veľmi nevypočítateľným systémom hlasovania, kedy si krajiny vyberú ich prvú, druhú a tretiu voľbu.

V prvom kole hlasovania každá krajina udelí jeden hlas s hodnotou troch bodov, jeden s hodnotou dvoch bodov a jeden za jeden bod. Pokiaľ mesto nezíska prevažnú podporu už v prvom kole, tri najpopulárnejšie mestá pôjdu do ďalších kôl, až kým sa neurčí víťaz.

Hlasovanie bude tajné a očakáva sa, že mnoho krajín bude minimálne v prvom kole hlasovať za samých seba. Diplomati varujú, že krajiny môžu skúsiť „oklamať“ systém tým, že budú na začiatku hlasovať za slabších kandidátov tak, aby si nastavili pole v ďalších kolách.

01 - Modified: 2024-04-26 08:47:39 - Feat.: - Title: Lovestream oznámil brutálne mená prere tento ročník. Do Bratislavy príde Macklemore, 50 Cent aj Rita Ora 02 - Modified: 2024-04-25 08:03:18 - Feat.: - Title: Novou šéfkou bratislavskej dopravnej komisie bude viceprimátorka Tatiana Kratochvílová 03 - Modified: 2024-04-25 06:19:05 - Feat.: - Title: Vodiči pozor: Na D2 na vjazde do Bratislavy z Malaciek sa zdržíte hodinu 04 - Modified: 2024-04-23 14:02:16 - Feat.: - Title: Bratislavský Slovnaft čakajú v najbližších týždňoch odstávky. Potrvajú až do polovice júna 05 - Modified: 2024-04-24 13:18:02 - Feat.: - Title: Šofér bratislavskej električky Marek: Za meškanie často môžu ľudia. Ak vás vodič nepočká, nemusí to byť len jeho škodoradosť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 05:30