Reuters
StoryEditor

Utiekli zo Severnej Kórey. Nepošlite nás späť do Kimovej diktatúry, prosia Trumpa

11.11.2017, 23:19
Autor:
krbkrb
Rodina utečencov sa bojí, že po návrate by ich čakali nútené práce, alebo väzenie.

Čínske úrady zadržali 4. novembra skupinu desiatich severokórejských utečencov. Bola medzi nimi aj žena so štvorročným synom. Jej manžel žiada čínskeho a amerického prezidenta, aby Peking jeho príbuzných nevyhostil späť do Kimovej diktatúry. V KĽDR by im hrozili poprava či pobyt v pracovnom tábore.

Zvrátiť sled udalosti sa teraz snaží otec rodiny, ktorý v roku 2015 utiekol do Južnej Kórey. Muž, ktorý si prial byť označený len ako Lee, odovzdal BBC video určené pre čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga a amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Na nahrávke prosí, aby Čína jeho rodinu nedeportovala späť do totalitnej KĽDR. "Prial by som si, aby čínsky prezident Si Ťin-pching a americký prezident Donald Trump premýšľali o mojom dieťati ako o ich vnukovi a poslali ich do slobodnej Južnej Kórey," hovorí Lee vo videu.

Zmieňuje, že jeho rodinu by po vrátení do KĽDR čakal zlý osud. "Stále počujem svoje dieťa, ako ma volá moje menom. Vidím ho v chladnej cele, ako volá svojho otca. A ja nemôžem robiť nič," cituje Severokórejčana BBC.

Čína pri riešení týchto prípadov často volí navrátenie utečencov do vlasti, a to aj napriek tomu, že v roku 1951 podpísala Dohovor OSN o utečencoch. Tá signatárom ukladá, aby nevracali utečencov späť, ak by ich vystavili riziku prenasledovania či mučenia.

"Severokórejskí utečenci a ich rodiny v zámorí si zaslúži medzinárodnú podporu. Vlády po celom svete a komisár OSN pre utečencov by mali vyzvať Čínu, aby prestala posielať severokórejčanov späť cez hranice, kde by čelili mučeniu, núteným prácam, sexuálnemu zneužívaniu a horším veciam," povedal Phil Robertson, zástupca riaditeľa organizácie Human Rights Watch pre charitu v Ázii.

Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničia Hua Chunyingová oznámila, že Peking tieto záležitosti dôsledne rieši v súlade s domácim a medzinárodným právom a humanitárnymi zásadami.

Počet severokórejských občanov v Južnej Kórei klesol podľa úradníkov v Soule počas tohto roka o 13 percent. Pokles pravdepodobne spôsobilo posilnenie bezpečnosti hraníc ako KĽDR, tak Čínou. Podľa juhokórejského ministerstva pre zjednotenie utieklo od januára do konca augusta do krajiny z KĽDR 780 ľudí.

01 - Modified: 2022-04-30 14:51:10 - Feat.: - Title: Tajomstvom zahalený severokórejský hárem Kippumjo. Oddiel žien uspokojuje prominentov režimu 02 - Modified: 2021-06-22 07:43:44 - Feat.: - Title: Severná Kórea urobila začiatkom júna desiatky tisíc testov na koronavírus. Tvrdia, že nenašli žiadneho pozitívneho 03 - Modified: 2017-10-08 15:12:43 - Feat.: - Title: Kimova hrozba. Ako je možné, že chudobná Severná Kórea má jadrovú bombu? 04 - Modified: 2017-09-03 17:46:53 - Feat.: - Title: Najsilnejšiu mal Sovietsky zväz. Vodíkovú bombu otestovalo doteraz iba päť krajín 05 - Modified: 2017-08-14 10:52:43 - Feat.: - Title: Američania pripravujú vojenský útok proti Kimovi. Dôjde k nemu, ak zlyhajú sankcie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. máj 2024 23:08