Kim Čong-un a Donald TrumpReuters
StoryEditor

Ázijské Švajčiarsko. Prečo sa stretnutie medzi Trumpom a Kimom odohrá v Singapure?

12.05.2018, 00:00
Mestský štát predstavuje ideálne miesto pre stretnutie dvoch lídrov.

Signapur bol zvolený ako hostiteľská krajina pre veľmi očakávané stretnutie medzi americkým prezidentom Donaldom Trumpom a severokórejským vodcom Kim Čong-unom, ktoré sa uskutoční 12. júna. Stalo sa tak predovšetkým kvôli väzbám Singapuru na obe krajiny, ale predovšetkým vďaka tamojšej bezpečnostnej situácii.

Prezident Trump v stredu vylúčil, že by sa stretnutie malo odohrať v demilitarizovanej zóne na Kórejskom polostrove. Vo štvrtok potom Trump na Twitteri oznámil, že sa summit predstaviteľov KĽDR a USA odohrá 12. júna v Singapure.

Prípravy sa začali

Podľa CNN sa už pracovníci ministerstva zahraničia a Bieleho domu začali pripravovať na singapurský summit. Podľa denníka The Telegraph sa na stretnutie pripravuje aj samotné východoázijské mesto.

Sám Trump už v minulosti spomenul, že mestský štát Singapur bol jednou zo zvažovaných destinácií popri ďalších miestach, ako Mongolsko, alebo demilitarizovaná zóna v Kórei.

Neutrálne územie

Podľa analytikov bude Singapur ideálnym miestom pre stretnutia hláv znepriatelených štátov. Krajina, ktorá sa prezýva "ázijské Švajčiarsko", poskytne neutrálne územie, rovnako ako tomu bolo v roku 2015, kedy sa v Singapure stretli čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho taiwanský náprotivok Ma Jing-ťiou.

Štát ležiaci takmer päť tisíc kilometrov od severokórejského Pchjongjangu má dlhodobo dobré vzťahy s oboma krajinami. Singapur je navyše vnímaný ako centrum regionálnej diplomacie.

Opatrenia pripravujú aj tak

"Ponúka excelentnú bezpečnosť, ktorá je veľmi dôležitým aspektom, keď vezmeme do úvahy, v akej krátkej dobe bude musieť byť celá udalosť usporiadaná. Obzvlášť keď sa jedná o amerického prezidenta a severokórejského lídra," uviedol pre The Telegraph odborník na medzinárodnú bezpečnosť z Lowy Institute Euan Graham.

V krajine už aj tak bude veľa bezpečnostných opatrení kvôli medzinárodnému samitu Shangri-La Dialogue, ktorého sa zúčastňuje do 28 ázijských štátov, vrátane USA. "Singapurská spoľahlivosť, silné bezpečnostné opatrenia a dobrý vzťah so Spojenými štátmi robí pri rozhodovaní z krajiny jasnú voľbu pre Washington," dodal Graham.

Singapur je zároveň dlhodobým partnerom Severnej Kórey, ktorá tu má svoju ambasádu a s ostrovným štátom udržiava bezvízový styk. Severná Kórea navyše v posledných rokoch zdôrazňuje spoluprácu v rámci skupiny ASEAN, v ktorej chce Singapur hrať hlavnú úlohu.

Zahraničný let po 32 rokoch

Singapur bude najvzdialenejším miestom, kam sa Kim Čong-un pozrie v úlohe vodcu KĽDR. Na rozdiel od svojho otca, ktorý sa bál lietania, sa severokórejský vodca tento týždeň vybral do čínskeho prístavu Ta-lien na stretnutie s prezidentom Číny Si Ťin-pchingom letecky. Stal sa tak prvým vládcom z Pchjongjangu po 32 rokoch, ktorý letel do zahraničia, napísala agentúra AP.

Od nástupu do úradu koncom roku 2011 Kim niekoľkokrát cestoval lietadlom v severokórejskom vnútrozemí. Jeho najnovšia zahraničná cesta, ktorá Kima nezaviedla príliš ďaleko od hraníc KĽDR, sa uskutočnila pred plánovaným summitom Severnej Kórey a Spojených štátov.

Normálny vodca

Kimovo oficiálne lietadlo je upravenou verziou sovietskeho lietadla Iľjušin Il-62. Severná Kórea ho nazýva Čchamme-1, v preklade jastrab veľký, čo je severokórejský národný vták. Podľa juhokórejských médií je lietadlo schopné dosiahnuť maximálnu rýchlosť 900 kilometrov za hodinu a zmestí sa do neho asi 200 ľudí. Maximálny dolet sa odhaduje na 9 200 kilometrov; tak ďalekú cestu však tento stroj vraj nikdy nepodnikol.

​Podľa analytikov Kim Čong-Unova cesta lietadlom z tohto týždňa má možno ukázať, že je súčasný severokórejský diktátor sebavedomý, normálny vodca, ktorý spĺňa medzinárodné štandardy. Špekuluje sa ale predovšetkým o tom, že sa Kim pripravuje práve na cestu do Singapuru.

01 - Modified: 2024-04-28 16:09:49 - Feat.: - Title: Trump si podľa predvolebného prieskumu CNN udržiava pred Bidenom náskok 02 - Modified: 2024-04-28 10:38:59 - Feat.: - Title: Rusko nie je neporaziteľné a Trump nie je čiernobiely, myslí si poľský minister zahraničia 03 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 04 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 05 - Modified: 2024-04-26 06:55:59 - Feat.: - Title: Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na skúšku salvových raketometov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 22:04