Tragédia v IzraeliTASR/AP
StoryEditor

Tragédia počas náboženskej púte. V tlačenici prišli o život desiatky ľudí

30.04.2021, 07:55
Autor:
ČTKČTK
Desaťtisíce židov sa vo štvrtok zúčastnili na púti počas náboženského sviatku Lag BaOmer.

Pri tlačenici na židovskom pútnickom mieste v severnom Izraeli zomrelo 44 ľudí, informovala dnes s odvolaním sa na záchranárov agentúra AP, podľa ktorej ide o jednu z najsmrteľnejších civilných katastrof v histórii Izraela. Cez sto ľudí je zranených, uvádzajú izraelské médiá.

Médiá pôvodne informovali o kolapse časti tribúny, úrady neskôr oznámili, že obete si vyžiadala tlačenica, v ktorej sa ľudia udusili alebo boli ušliapaní. Čo presne paniku spôsobilo zatiaľ nie je jasné, píšu zahraničné agentúry.

Nešťastie na púti

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu udalosť označil za "veľkú tragédiu" a vyzval, aby sa ľudia pomodlili za obete nešťastia. Prezident Reuven Rivlin na twitteri uviedol, že sleduje správy o nešťastí a modlí sa za uzdravenie zranených.

Tlačenica nastala v piatok skoro ráno pri oslavách sviatku Lag BaOmer, pri ktorom veriaci zapaľujú vatry a organizujú púte k hrobu mystika Šimona bar Jochaja, ktorý žil v 2. storočí. Púte sa zvyčajne zúčastňujú tisíce ľudí, ktorí sa na mieste modlia, tancujú a spievajú.

V noci na dnes sa pri úpätí hory Meron neďaleko libanonských hraníc zišlo až do 100-tisíc pútnikov. Podľa izraelských médií išlo o najväčšiu masovú udalosť od začiatku epidémie covidu-19 v krajine a prvé veľké a legálne náboženské zhromaždenie.

Prišlo príliš veľa ľudí

Šéf dobrovoľníckych záchranných zložiek uviedol, že ho veľkosť zhromaždenia šokovala; priestory osláv podľa neho boli vybavené zhruba na štvrtinový počet účastníkov. "Výsledkom tejto tragédie je život bezmála štyridsiatich ľudí," uviedol.

Na mieste okrem záchranárov zasahuje s pomocou vrtuľníkov aj izraelská armáda. Zranení boli prevezení do najbližších nemocníc, polícia zablokovala príjazdové cesty a pútnické miesto vypratala.

Stovky veriacich však podľa The Times of Israel odmietli odísť a chceli sa modliť. Niektorí z nich sa stretli s políciou. Podľa bezpečnostných zložiek sú na mieste problémy s telefónnym signálom a ľudia sa nemôžu spojiť so svojimi blízkymi, píše agentúra DPA.

Na sociálnych sieťach pred tragédiou kolovali zábery osláv, pri ktorých na tribúnach tancovali a skákali tisíce ľudí.

Izraelské médiá zverejnili aj videá tlačenice a chaosu, v úzkych priestoroch sa na nich tiesni dav zložený z mužských príslušníkov ultraortodoxnej komunity. Agentúra Reuters v súvislosti s tým uviedla, že akcia mala čiastočne oddelené priestory pre mužov a ženy.

01 - Modified: 2024-05-11 09:52:09 - Feat.: - Title: Operácia pokračuje. Izraelská armáda vyzvala na evakuáciu v ďalších oblastiach mesta Rafah 02 - Modified: 2024-05-10 07:40:21 - Feat.: - Title: Izrael a Hamas musia byť flexibilní, ak chcú prímerie, tvrdí Egypt 03 - Modified: 2024-05-10 06:58:34 - Feat.: - Title: Poznáme sa 40 rokov. Verím, že s Bidenom prekonáme nezhody, vyhlásil Netanjahu v americkej televízii 04 - Modified: 2024-05-10 04:39:32 - Feat.: - Title: Izrael sa kvalifikoval do finále piesňovej súťaže Veľká cena Eurovízie 05 - Modified: 2024-05-09 18:15:24 - Feat.: - Title: Izrael zostane v boji proti Hamasu sám, ak bude musieť, reaguje Netanjahu na varovania z USA
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. máj 2024 22:24