StoryEditor

Žiadna teplá voda. Kličko zavrie Kyjevu kohútiky

05.08.2014, 12:07
Autor:
iDnesiDnes

Minimálne do konca septembra sa budú musieť zaobísť bez teplej vody státisíce obyvateľov ukrajinského hlavného mesta. K nepopulárnemu úspornému opatreniu siahol kyjevský starosta Vitalij Kličko kvôli plynovej kríze a vyostreným vzťahom s Ruskom. Úrady namietajú, že inak by nebolo v zime čím kúriť.

Kličko obyvateľom Kyjeva oznámil, že teplá voda nepotečie do konca septembra vo všetkých domácnostiach, kde za dodávky zodpovedá mestská tepláreň. „Dúfame, že pre tento krok budú mať obyvatelia Kyjeva pochopenie,“ poznamenal podľa denníka The Financial Times niekdajší šampión v boxe, ktorý ukrajinskej metropole šéfuje od májových volieb.

 

Nezaplatili dlh za odber

Štandardne bývajú pritom dodávky teplej vody prerušené v letných mesiacoch na týždeň až dva. Kličko obyvateľov uisťoval, že odstávka je len dočasná.

Kyjevská radnica nepríjemné opatrenia zdôvodňuje zaistením dostatočných zásob plynu na zimu aj bez dodávok z Ruska, s ktorým sa Ukrajina rozhádala po páde režimu prezidenta Viktora Janukovyča. Ruský plynárenský gigant Gazprom zastavil dodávky svojmu západnému susedovi koncom júna po tom, čo Kyjev nezaplatil dlh za odber.


Starosta Kyjeva Vitalij Kličko. Snímka: TASR/AP

Ruský denník The Moscow Times však s odvolaním sa na slová predstaviteľa kyjevskej radnice uviedol, že odstávka teplej vody by mohla trvať aj dlhšie. Podľa jeho vyhlásenia z minulého týždňa by o obnove dodávok mali úrady rozhodnúť až v polovici októbra. Nevylúčil, že sa tak bude musieť časť obyvateľov takmer trojmiliónového hlavného mesta zaobísť bez teplej vody aj začiatkom jesene.

Kontrakt so Slovenskom

Po vzore metropoly by podľa The Financial Times mali úsporné opatrenia nasledovať aj ďalšie mestá na Ukrajine. Bez teplej vody tak zrejme zostanú celkovo milióny ľudí. Denník s odvolaním sa na ukrajinské médiá uviedol, že úsporné opatrenia v Kyjeve rapídne zdvihli dopyt po elektrických ohrievačoch vody do domácností.

Necelú pätinu dodávok plynu by však Ukrajina mala od jesene pokryť zo Slovenska vďaka kontraktu, ktorý krajiny podpísali o dva mesiace skôr, než Moskva uzavrela kohútiky.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2006-09-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Volkswagen ustúpil Brazílčanom
01 - Modified: 2024-05-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Ukrajinci vybabrali s ruskými ponorkami. Vyvážajú skoro toľko obilia ako pred vojnou 02 - Modified: 2024-05-02 05:41:37 - Feat.: - Title: Jeden luxusný byt. Zelenskyj odvolal predstaviteľa tajnej služby, ktorého spájajú s korupciou 03 - Modified: 2024-05-01 20:50:11 - Feat.: - Title: Ukrajinský rezort diplomacie predstavil hovorkyňu vytvorenú umelou inteligenciou 04 - Modified: 2024-05-01 20:12:00 - Feat.: - Title: Kyjev chce zvýšiť objem plynu v zásobníkoch v prospech európskych firiem o 60 percent 05 - Modified: 2024-05-01 17:17:12 - Feat.: - Title: Útoky ruskej armády na východe Ukrajiny si vyžiadali ďalších päť obetí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 00:10