StoryEditor

Severná Kórea láka turistov. Za tisíc eur sa prebehnete rodiskom Kim Ir-sena

06.04.2014, 00:00

Ulice severokórejského Pchjongjangu sa budúcu nedeľu premenia na  bežeckú dráhu. Organizuje sa tam medzinárodný maratón na počesť Kim Ir-sena. Prvýkrát v dejinách krajiny sa po rodisku "večného prezidenta" budú môcť prebehnúť aj zahraniční turisti. KĽDR si doteraz súperov svojich bežcov dôkladne vyberala. 

Kim Ir-Senov štadión, Kim Ir-senova univerzita, víťazný oblúk, akrobatické divadlo severokórejskej ľudovej armády. Nielen tieto dominanty Pchjongjangu sa v nedeľu 13. apríla stanú kulisou pre medzinárodný maratón, ktorý KĽDR organizuje od roku 1981. Od prelomu tisícročia sa pretekov môžu zúčastniť aj bežci z iných krajín, až doteraz však režim prísne posudzoval, koho na vrcholnú športovú udalosť pozve. 

Vlaňajšieho maratónu sa na predmestí Mangjongde, kde sa roku 1912 Kim Ir-sen narodil, zúčastnili bežci z Ukrajiny, Etiópie, Zimbabwe alebo Kene. Severokórejská spravodajská agentúra KCNA sa vtedy chválila aj účasťou reprezentanta z Česka. Bežať mal Petr Pechek, dvojnásobný majster republiky v maratóne. Pozvánku vtedy síce prijal, aerolínie však nakoniec jeho let do Pchjongjangu zrušili.

Ako však píše agentúra AP, tohtoročný ročník tradičného závodu sa severokórejské úrady rozhodli využiť pre nalákanie zahraničných turistov. Uzavretá a cudzincom prakticky neprístupná krajiny sa v poslednej dobe snaží vygenerovať aspoň nejaké príjmy z cestovného ruchu. Čas od času preto úrady usporiadajú starostlivo pripravený skupinový zájazd za kultúrou, pozadu teraz nezostáva ani šport. 

Pretekať budú dve stovky turistov, píše AP 
Na klasickú maratónsku trať s dĺžkou 42 kilometrov vybehne podľa AP hŕstka špičkových bežcov, ktorí od predstaviteľov KĽDR dostali pozvánku. Pre amatérskych bežcov sú okrem neho otvorené aj ďalšie závody, konkrétne polmaratón a desaťkilometrový beh mestom. 

Bežecké preteky sa konajú len dva dni pred 102. výročím narodenia Kim Ir-sena, ktoré pripadá na utorok 15. apríla a vodcovi KĽDR ho obvykle pripomínajú vojenskou prehliadkou. Podľa agentúry AP mieria na pchjongjangský maratón asi dve stovky turistov, čo je na severokórejské pomery vysoké číslo. 

Cestovné agentúry, ktoré sa špecializujú na cesty do KĽDR, ponúkli nadšeným bežcom špeciálny štvordňový zájazd s odletom z čínskeho Pekingu. 

Bežci si prezrú Kim Ir-Senov rodný dom aj pamätník Strany 
Napríklad agentúra Experience North Korea si za účasť na klasickom maratóne účtuje 995 eur. Súčasťou pobytu je aj jednodňový poznávací okruh po Pchjongjangu. 

Účastníci si pod dohľadom sprievodcu budú môcť v pondelok prezrieť najvýznamnejšie pamätihodnosti severokórejskej metropoly. Na programe je návšteva Kim Ir-senovho námestia, pamätník založenia Kórejskej strany práce, monument vztýčený pri príležitosti 60. narodenín "večného prezidenta", jeho rodný dom na predmestí Mangjongdu alebo vopred určené obchody so suvenírmi.

Pchjongjangskému maratónu patrí na trojstupňovom rebríčku Medzinárodnej atletickej federácie bronzový stupeň. Je teda na rovnakej úrovni ako napríklad preteky v Brightone, Rige, Miláne alebo Nagane. V posledných piatich rokoch ho ovládli bežci z Etiópie, Ukrajiny, Ruska a Číny. Od roku 1984 sa organizuje aj špeciálny závod pre ženy, kde každoročne víťazia Severokórejčanky

01 - Modified: 2006-03-28 13:38:00 - Feat.: 0 - Title: Minister Tóth oslovil listom 66 tisíc učiteľov
01 - Modified: 2024-04-27 05:40:12 - Feat.: - Title: KĽDR odmieta americkú správu o stave ľudských práv vo svete 02 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 03 - Modified: 2024-04-03 04:36:07 - Feat.: - Title: Severná Kórea tvrdí, že úspešne otestovala nadzvukovú strelu so stredným až dlhým doletom 04 - Modified: 2024-03-14 14:00:22 - Feat.: - Title: Kim Čong-un počas výcviku armády nasadol do najnovšieho tanku, usporiadal tréningovú bitku 05 - Modified: 2024-03-14 09:24:30 - Feat.: - Title: Život v Severnej Kórei je nočná mora, z ktorej sa nedá prebudiť. Češka opísala, ako sa žije v krajine červenej hviezdy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 13:41