StoryEditor

Počet obetí v Nepále stúpol nad 2500. Desiatky Slovákov sú v poriadku

26.04.2015, 08:22

Počet zistených obetí sobotňajšieho zemetrasenia v Nepále dosiahol najmenej 2 500, ďalších 4 600 ľudí je zranených. Čísla sa zrejme ešte zvýši, z radu odľahlých miest stále nie sú správy. Nepál a India pritom zažili v nedeľu ďalšie otras o sile 6,7.

Spojili sa so Slovákmi

Ministerstvu zahraničných vecí a európskych záležitostí SR sa podarilo spojiť so 45 Slovákmi v zemetrasením postihnutom Nepále. V krajine by malo byť 67 občanov SR, jedenásti z nich boli zaregistrovaní v systéme ministerstva, o zvyšných informovali rodinní príslušníci cez linku diplomatickej služby. Jedna osoba je hospitalizovaná.

"Nevyžiadali si asistenciu," povedal pre TASR riaditeľ tlačového odboru MZV Peter Susko. V poriadku sú aj členovia expedície Makalu a expedície Annapurna.

Spustili zbierky

Občianske združenie (OZ) Človek v ohrození sa pripojilo k aktivitám zahraničných mimovládnych organizácií a vyhlásilo verejnú finančnú zbierku na pomoc obetiam zemetrasenia v Nepále. TASR o tom informovala PR manažérka OZ Eva Sládková.

Dobrovoľný finančný príspevok možno posielať na číslo účtu SK1711000000002621182213. "V správe pre príjemcu je potrebné uviesť SOS Nepál," spresnila Sládková.

Ako dodala, vyzbierané finančné prostriedky použije OZ so zahraničnými partnermi na najakútnejšiu pomoc obetiam. "V súčasnosti potrebuje Nepál najmä zdravotnícku pomoc, v dlhodobejšom horizonte to bude najmä rekonštrukcia obydlí," informovala Sládková.

Slovenská humanitárna organizácia Magna posiela do zemetrasením zasiahnutého Nepálu svoj tím, bude poskytovať akútnu zdravotnú i psychosociálnu pomoc. Ako agentúru SITA informovala Michaela Benedigová zo združenia, na ceste je už pracovník zo susednej Indie, ktorý má skúsenosti s prácou pri humanitárnych katastrofách. "Pripojí sa k lokálnym tímom, ktoré práve na mieste identifikujeme," poznamenala. Zo začiatku budú pomáhať dva tímy zložené zo štyroch pracovníkov - psychológov, sociálnych pracovníkov a terapeutov. Pomáhať budú v nemocniciach a v provizórnych centrách pre obete zemetrasenia. "Zameriavať sa budú na prvú psychologickú pomoc pre tých, ktorí prežili, ako aj špecializovanú individuálnu a skupinovú terapiu," vysvetlila. 

Únia poskytne tri milióny
Európska komisia poskytne Nepálu tri milióny eur ako núdzovú pomoc po sobotňajšom zemetrasení, okrem peňazí ponúknutých jednotlivými členskými štátmi EÚ. Informovala o tom dnes tlačová agentúra DPA.

"Zmobilizoval som všetky naše prostriedky na pomoc v núdzi ľuďom, ktorí prežili, a tiež úradom na riešenie následkov tejto tragédie," uviedol komisár EÚ pre humanitárnu pomoc Christos Stylianides.

"Najviac sú potrebné lekárske tímy a základné núdzové potreby," dodal eurokomisár a zároveň vyzval členské štáty EÚ, aby takisto poskytli pomoc Nepálu.

Prostredníctvom EÚ už Belgicko, Fínsko, Nemecko, Grécko, Holandsko, Poľsko a Švédsko ponúkli pátracie a záchranné tímy, systémy na čistenie vody a technickú pomoc.

Manažér Googlu
Medzi obeťami zemetrasenia je aj jeden z manažérov Googlu. Pre spoločnosť pracoval na projekte auta, ktoré nepotrebuje šoféra. Zároveň, ako milovník horolezectva, robil fotky z najvyšších hôr svete pre Google Maps. 

Medzi obeťami je aj Tom Taplin, 61-ročný režisér, ktorý pracoval na dokumente o základnom tábore pod Mount Everestom. "Znie to otrepane, no umrel pri tom, čo miloval," povedala o ňom jeho manželka. Bol vášnivým fotografom, filmárom a horolezcom, ktorý napísal knihu o expedícii na najvyššiu horu Južnej Ameriky Aconcagua začiatkom deväťdesiatych rokov minulého storočia. 

Viac Čechov, ako sa uvádzalo
V Nepále, ktorý v sobotu zasiahlo najsilnejšie zemetrasenie od roku 1934 a odvtedy viacero prudkých dotrasov, sa v tom čase nachádzalo podstatne viac českých občanov, ako uvádzali oficiálne zdroje ešte v prvých hodinách po tejto prírodnej katastrofe. Vyšší je aj počet tých Čechov, s ktorými sa doteraz nepodarilo skontaktovať.

Vyplýva to z informácií, ktoré priniesli české médiá s odvolaním sa na rezort zahraničných vecí.

Vzhľadom na narušenie komunikačných sietí v oblasti predstavuje aj aktuálne problém nadviazanie kontaktu s krajanmi v regióne. Niektoré zdroje informovali o 145 občanoch ČR v Nepále, spomedzi ktorých sa nepodarilo skontaktovať zatiaľ so 60, iné o 155 krajanoch v postihnutých oblastiach, spomedzi ktorých zatiaľ niet správ o 54 Čechoch.


Počet obetí v dôsledku najsilnejšieho zemetrasenia v Nepále za uplynulých osem desaťročí môže dosiahnuť až 4500, čo je trikrát viac oproti súčasným odhadom. Uviedla to v sobotu agentúra DPA s odvolaním sa na nepálsku vládu.

Ďalšie zemetrasenia
"Ďalšie, máme tu práve následné otrasy, do hája," opísal situáciu po telefóne agentúre Reuters indický horolozec Arjun Vajpaj zo základného tábora 20 kilometrov od Everestu. Rovnakú správu potvrdil aj rumunský horolezec Alex Gavan na Twitteri, kde uviedol, že otrasy odtrhli tri menšie lavíny.

Následné otrasy boli cítiť aj v susednej Indii. Podľa geologickej služby Spojených štátov (USGS) mali silu 6,7 stupňa. K následným otrasom dochádza v miestach zemetrasenia pomerne často, bývajú ale výrazne slabšie ako tie prvotné. Podľa USGS došlo za posledných 24 hodín v Nepále ku zhruba trom desiatkam otrasov do sily 5,5.

 

 

Zasahujú vrtuľníky
Záchranné vrtuľníky pristáli v základnom tábore pod najvyšším vrcholom sveta Mount Everest, aby transportovali do bezpečia zranených horolezcov.

"Šiestim vrtuľníkom sa podarilo pristáť po tom, čo sa zlepšili poveternostné podmienky," informoval internetový portál stern.de.

 Počet potvrdených obetí mohutného zemetrasenia, ku ktorému došlo v sobotu v Nepále, sa zvýšil na najmenej 2152 mŕtvych, oznámil dnes predstaviteľ nepálskej polície. Bližšie podrobnosti neposkytol, informuje agentúra AP.

Lavína na Mount Evereste
Očakáva sa, že sa bilancia obetí zvýši po príchode správ z odľahlých oblastí, uviedol hovorca nepálskeho ministerstva vnútra. Medzi mŕtvymi je najmenej 18 ľudí, ktorých zasiahla zemetrasením vyvolaná lavína na Mount Evereste, kde zasypala časť základného tábora plného zahraničných horolezcov v hlavnej horolezeckej sezóne. Najmenej 5000 ľudí utrpelo v Nepále zranenia.

Sobotňajšie zemetrasenie s magnitúdou 7,8, ktorého epicentrum ležalo západne od nepálskej metropoly Káthmandu, bolo najhorším v chudobnej himalájskej krajine za vyše 80 rokov. Zničilo mnoho budov v starých štvrtiach Káthmandu vrátane historických pamiatok a bolo dosť silné na to, aby ho pocítili v susednej Indii, v Bangladéši, v Tibete i v Pakistane.

Zemetrasenie zničili historickú 9-poschodovú vežu z 19. storočia. 

 

Náročná noc
"V noci a skoro ráno boli najmenej tri veľké zemetrasenia. Ako sa môžeme cítiť v bezpečí? Je to nekonečné a všetci majú strach a obavy," povedal obyvateľ Káthmandu Sundar Sah. "Sotva som spal. Budil som sa každých pár hodín a som rád, že som nažive."

Po chaotickej sobote boli dnes záchranné a humanitárne práce organizovanejšie, uviedla AP. Väčšina metropoly bola naďalej bez elektriny a dodávok vody, po opätovnom otvorení letiska však dorazili prvé lety s pomocou. OSN uviedla, že nemocnice v údolí Káthmandu sú preplnené a dochádzajú im zásoby i miesto pre telá obetí.

Cesty do okresu Gorkha, kde sa nachádzalo epicentrum hlavného zemetrasenia, boli podľa miestnych predstaviteľov zablokované zosuvmi pôdy. Záchranné tímy smerovali horskými chodníkmi pešo do odľahlých dedín, neskôr tam plánujú nasadiť aj vrtuľníky.

Svet reagoval na prírodnú pohromu rýchlo, keď ponúkol Nepálu financie, zdravotné potreby, zariadenie, odborníkov a záchranné tímy. Medzi prvými reagovali susedná India, Čína a Pakistan.

Indické vojenské lietadlá doviezli dnes 43 ton pomoci i takmer 200 záchranárov, do Naí Dillí sa vrátia s indickými občanmi uviaznutými v Káthmandu. V priebehu dňa sú naplánované ďalšie lety.

Do Nepálu dorazil aj 62-členná čínska pátracia a záchranná skupina. Pakistan pripravoval okrem iného vyslanie štyroch lietadiel s mobilnou nemocnicou, lekármi a ďalšími špecialistami.

01 - Modified: 2007-05-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Filmový kokteil na internete
01 - Modified: 2024-05-02 12:20:02 - Feat.: - Title: Nepál zápasí s požiarmi a horúčavami sužujúcimi krajinu 02 - Modified: 2024-04-27 20:55:55 - Feat.: - Title: Indonézsky ostrov Jáva zasiahlo zemetrasenie, škody však zrejme nespôsobilo 03 - Modified: 2024-04-05 16:28:40 - Feat.: - Title: New York zasiahlo silné zemetrasenie o sile 4,8 stupňa. Pocítili ho desiatky ľudí, škody zatiaľ nehlásia 04 - Modified: 2024-04-04 09:21:18 - Feat.: - Title: Po zemetrasení na Taiwane pokračujú záchranné práce, nezvestných je stále vyše 30 ľudí 05 - Modified: 2024-04-04 09:00:00 - Feat.: - Title: Ako zemetrasenie na Taiwane ovplyvní globálny trh smartfónov? Najväčší výrobca polovodičových súčiastok pozastavil výrobu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 07:24