sýria zbraneReuters
StoryEditor

Za to, že vyvezené zbrane končia v Sýrii nenesieme zodpovednosť, tvrdí Gajdoš

26.08.2016, 15:30
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Slovensko podľa odborníkov výrazne prispieva ku konfliktu, ktorý vyhnal zo Sýrie milióny ľudí.

Slovensko nenesie zodpovednosť za to, ak zbrane vyvezené z jeho územia skončili v Sýrii zmietanej vojnovým konfliktom. Nepriamo to dnes uviedol minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS), ktorý reagoval na informácie RTVS.

Telerozhlas vo svojich hlavných televíznych správach informoval vo štvrtok (25.8.) o tom, že Slovensko vlani vyviezlo do Saudskej Arábie 40 000 útočných pušiek, viac ako tisíc mínometov, 14 raketometov, takmer 500 ťažkých guľometov a viac ako 1500 protipancierových striel.

Zoznam zverejnila OSN aj napriek tomu, že Slovensko požiadalo o výnimku zo zverejňovania výročných správ o exporte zbraní. Zbrane podľa odborníkov skončili vo vojnou zmietanej Sýrii, Slovensko tým podľa nich výrazne prispieva ku konfliktu, ktorý vyhnal zo Sýrie milióny ľudí.

„Čo sa týka záležitosti predaja zbraní, tak ako povedal pán predseda vlády, je to obchod, ktorý realizuje nielen Slovensko, ale aj ostatné štáty sveta,“ reagoval dnes minister Gajdoš.

Pripomenul, že pri obchode so zbraňami platia prísne pravidlá, ktoré zaväzujú aj konečného užívateľa. „Konečný užívateľ zodpovedá za to, akým spôsobom použije alebo, prepáčte za výraz, zneužije tieto zbrane,“ zdôraznil minister.

Podobné vyjadrenie zaznelo koncom júla aj z úst premiéra Roberta Fica (Smer-SD), podľa ktorého vláda a jej predseda nezodpovedajú za to, ak sa niekde v zahraničí objavia zbrane zo Slovenska.

"Zbraň je normálny biznisový produkt. Keď nepredáme my, predá niekto iný, ale potom neplačte, ak sa nebudú zbrane predávať a zrazu budeme vidieť, že naši ľudia prichádzajú o robotu. Ja som s týmto nikdy nemal problém," vysvetlil premiér.

"Jediné logické vysvetlenie toho, že tie zbrane tam posielame, je to, že tá krajina ich presúva niekam ďalej. Podľa všetkých podozrení nakoniec končia v Sýrii alebo Jemene," povedal Slovenskému rozhlasu analytik Martin Dubéci. Saudská Arábia má podľa neho modernú armádu, ktorá nakupuje najnovšie technológie a nepotrebuje vojenský tovar z východnej Európy.

Britský denník The Guardian a viacero tlačových agentúr v júli informovali, že niekoľko stredoeurópskych a východoeurópskych štátov v posledných štyroch rokoch schválilo diskrétny predaj zbraní v hodnote viac ako jedna miliarda eur do krajín na Blízkom východe, o ktorých bolo známe, že dodávajú zbrane Sýrii.

Medzi tieto krajiny patrilo aj Slovensko, uvádza sa v správe tímu investigatívnych novinárov. Denník pripomenul, že išlo o predaj tisícov útočných zbraní, ako sú útočné pušky AK-47, mínomety, raketomety, protitankové zbrane a guľomety. Tie boli dodávané po novej balkánskej trase na Arabský polostrov a do krajín susediacich so Sýriou.

01 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 13:59:57 - Feat.: - Title: Keď nepomôže vláda, pomôže národ. Na muníciu pre Ukrajinu Slováci vyzbierali už viac ako milión eur 04 - Modified: 2024-04-17 20:47:53 - Feat.: - Title: Ukrajine je potrebné urýchlene poskytnúť protivzdušnú obranu, zhodla sa Európska únia 05 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 01:15