porošenkoReuters
StoryEditor

Ruský režim utopil demokraciu v záchode, vyhlásil Porošenko na oslavách euromajdanu

21.11.2016, 20:56
Autor:
ČTKČTK

Ukrajina dnes slávila ako "Deň dôstojnosti a slobody" tretie výročie "euromajdanu", teda prepuknutia kyjevských demonštrácií na protest proti vládnemu rozhodnutiu nepodpísať dohodu o pridružení krajiny k Európskej únii, ktoré nakoniec viedli k pádu proruského prezidenta Viktora Janukovyča.

Jeho prozápadný nástupca Petro Porošenko pri tejto príležitosti kritizoval "ruský autoritársky režim, ktorý demokraciu vo vlastnej krajine utopil v záchode".

Porošenko pritom parafrázoval výrok Vladimira Putina, ktorý sa v septembri 1999 ako ruský premiér vyhrážal čečenským teroristom, že "ak to bude potrebné, zložíme ich napríklad na záchode". Putinov výrok sa veľmi rýchlo ujal v hovorovej ruštine.

Ukrajinský prezident sa súčasne hájil, že sám dal prednosť posilneniu demokracie a europeizácii Ukrajiny pred vyhlásením vojnového stavu, ktorý by mu síce dal viac moci, ale rozbil by rovnováhu moci a obmedzil slobodu slova.

Medzitým situácia dospela tak ďaleko, že európske krajiny by sa podľa Porošenka mohli od Ukrajincov učiť, ako bojovať za európske hodnoty. "Revolúcia načrtla jasnú hranicu, ktorá oddeľuje náš ukrajinský európsky svet od ruského sveta," vyhlásil.

Súčasne pripustil, že zbližovanie s Európou sa "bohužiaľ doteraz nedotklo životnej úrovne Ukrajincov - a to je jediná oblasť, v ktorej sme sa za tri roky nepriblížili európskym normám". Vinu za to pripísal vojne s proruskými separatistami, prisľúbil však, že ekonomické reformy čoskoro prinesú svoje plody.

Väčšina akcií k výročiu sa odohrala v pokoji, ale pochod radikálnych nacionalistov centrom Kyjeva sprevádzali aj potýčky s políciou. Demonštranti rozbili okná v kancelárii jedného proruského politika a v kyjevskej pobočke ruskej sporiteľne.

Na zvrhnutie proruského prezidenta Janukovyča vo februári 2014 zareagovalo Rusko rozdúchaním povstania v ruskojazyčnom Donbase na východe krajiny a anexiou Krymu. Konflikt si vyžiadal viac ako 9600 mŕtvych.

Kyjev a Západ obvinňujú Rusko z vojenskej podpory separatistov, čo Moskva stále odmieta, aj keď pripúšťa nasadenie "dobrovoľníkov". Najtvrdšie boje skončili podpisom mierových dohôd v Minsku vo februári 2015, ale ich plnenie zostáva na mŕtvom bode, a tak sa Donbas fakticky stal ďalším zmrazeným konfliktom na východe Európy.

01 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 02 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 03 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 04 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 05 - Modified: 2024-04-26 13:04:43 - Feat.: - Title: Ukrajinského ministra poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, prepustili na kauciu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 19:27