sýria povstalciReuters
StoryEditor

Ustupuje CIA zo Sýrie? Povstalcom čiastočne zmrazila dodávky zbraní

21.02.2017, 15:43
Autor:
ČTKČTK

Časť medzinárodnej koalície na čele so Spojenými štátmi, ktorá podporuje v sýrskej vojne umiernených povstalcov, im zmrazila jeden z kanálov dodávok zbraní a financií. Uviedla to dnes agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na niekoľko veliteľov povstaleckej Sýrskej slobodnej armády (FSA).

Prerušenie pomoci môže súvisieť s terajšími bojmi medzi takzvanou umiernenou opozíciou a radiálnymi skupinami na severe Sýrie. Americká CIA, ktorá pomoc podľa Reuters koordinuje, správu odmietla komentovať. Nevyjadrili sa k nej ani Katar, Saudská Arábia či Turecko, ktoré sa na tejto časti dodávok podieľajú.

Podľa veliteľov povstalcov, na ktorých sa odvoláva agentúra Reuters, zastavili tieto krajiny pomoc cez takzvané operačné centrum MOM sídliace v Turecku. Dôvodom je podľa nich zrejme obava, aby zbrane nepadli do rúk radikálnym islamistom. Velitelia vyjadrili nádej, že zmrazenie dodávok je len dočasné. Agentúra pripomenula, že ide len o jeden z kanálov zahraničnej pomoci.

Zastavenie dodávok súvisí podľa Reuters s posledným vývojom bojov na severe a západe Sýrie, kde sa už niekoľko týždňov odohráva bratovražedný boj medzi rôznymi skupinami. Okrem iného frakcia skupiny Džund al-Aksá, ideologicky blízka organizácii Islamský štát (IS), povraždila v posledných týždňoch v provincii Idlib desiatky bojovníkov z FSA. Práve FSA, ktorú podporuje Turecko a niektoré západné krajiny, teraz boli údajne dodávky zastavené. Zahŕňali podľa Reuters nielen zbrane, ale aj žold, výcvik, muníciu a v niekoľkých prípadoch aj protitankové strely.

Radikáli z IS a skupiny, ktoré sa viažu k al-Kájde, bojujú proti FSA, ktorú vnímajú ako súpera podporovaného z cudziny. Útoky na FSA začali, keď táto skupina v januári vyslala svojich delegátov na sýrska rokovania o prímerí do kazašskej Astany.

Zmrazenie tejto časti dodávok nemá nič spoločné s nástupom amerického prezidenta Donalda Trumpa do úradu, uviedol Reuters. Trump zatiaľ nešpecifikoval jasnú politiku voči Sýrii a Iraku. V predvolebnej kampani však vyhlasoval, že by mohol zastaviť podporu FSA a že jeho prioritou bude boj proti organizácii Islamský štát (IS).

01 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie 02 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 03 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 04 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny 05 - Modified: 2024-04-14 15:05:55 - Feat.: - Title: Irán uplatnil právo na sebaobranu, reaguje na útok na Izrael sýrska vláda
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 06:29