Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a nemecká kancelárka Angela MerkelováTASR/AP
StoryEditor

Vzťahy Turecka s EÚ sa v priebehu krátkej doby nezmenia, tvrdí analytička

17.04.2017, 12:47
Autor:
tasrtasr

Podľa analytičky portálu Euractiv.sk Lucii Yar je veľmi nesprávne predpokladať, že sa vzťahy Turecka s EÚ či inými členskými štátmi po nedeľňajšom (16.4.) referende zmenia v priebehu krátkej doby.

"EÚ či krajiny ako Nemecko a Holandsko patria medzi najdôležitejších obchodných partnerov Turecka. A hoci rétorika prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana bola v ostatných týždňoch voči Západu viac ako ostrá, je samozrejmé, že súvisela práve s predreferendovou kampaňou. Pozorovatelia a analytici navyše vedia, že práve tento druh protizápadnej rétoriky je to, čo dokáže ešte stále burcovať veľké davy a vyvolávať emócie v Turecku," uviedla pre TASR.

Turecko považuje za most medzi východom a západom a na súčasných diplomatických vzťahoch je to podľa nej ešte viditeľnejšie.

"Na jednej strane sú vyspelosť a ekonomické záujmy, ktoré už desaťročia so Západom fungujú, na druhej strane je stále väčšia a silnejúca túžba vydobyť si dôležitejšie miesto na globálnej politickej scéne či medzi moslimskými národmi – a aj to sú momentálne charakteristiky Erdoganovej politiky," zdôraznila Yar.

V najbližších dňoch bude podľa nej zaujímavé sledovať vyjadrenia politických lídrov v súvislosti s výsledkami tureckého referenda.

"Práve EÚ, ale aj OBSE (Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe - poznámka TASR) či NATO bude zaujímať najmä to, ako bude prezidentova vláda riešiť doma otázku obnovenia trestu smrti, zadržiavanie lídrov opozície, novinárov, kurdskú či utečeneckú otázku a podobne," dodala, pričom sa domnieva, že na tieto otázky pravdepodobne tak skoro odpoveď nedostaneme.

Podľa predbežných oficiálnych výsledkov sa väčšina účastníkov referenda vyslovila za posilnenie právomocí hlavy štátu a zmenu politického systému zo súčasného parlamentného na prezidentský. Víťazstvo zástancov ústavných zmien potvrdil predseda ústrednej volebnej komisie Sadi Güven.

Tureckí voliči sa mali v referende paušálne vyjadriť k 18 navrhovaným ústavným zmenám. Tie vstúpia do platnosti po parlamentných voľbách, ktoré sa majú konať v roku 2019.

01 - Modified: 2024-04-25 15:25:55 - Feat.: - Title: "Chránte sa pred kopancami." Účastníci humanitárnej flotily do Gazy v Turecku trénujú na izraelský zásah 02 - Modified: 2024-04-25 14:51:59 - Feat.: - Title: Europoslanci žiadajú ráznu reakciu Únie v rámci boja proti ruskému zasahovaniu 03 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 04 - Modified: 2024-04-24 16:47:31 - Feat.: - Title: Prichádzajú zmeny pre farmárov. Europarlament schválil revíziu spoločnej európskej poľnohospodárskej politiky 05 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 05:31