StoryEditor

Mladí objavujú volunturizmus: Cestovanie, ktoré spája príjemné s užitočným

13.05.2017, 09:00
Možnosť cestovať a dobrovoľníčiť ponúkajú aj viaceré slovenské farmy.

Mnoho ľudí chce svoj voľný čas tráviť inak ako ležaním pri bazéne v all inclusive hoteli. Spájajú príjemné s užitočným a spoznávajú krajinu rukami. Volunturizmus, alebo aj cestovanie spojené s dobrovoľníctvom, nie je žiadnou novinkou. V posledných rokoch však pribúda čoraz viac možností a popularita tohto spôsobu stúpa nielen u mladých.

Jana Moreková tento mesiac odletela do Francúzska. Vybrala si niekoľko fariem a plánuje tam ostať pol roka. Jej prvou zastávkou je jabloňový sad na severe Francúzska, kde farmár Vincent pestuje tradičné odrody jabloní. ”Vincent vyštudoval ochranu prírody a teraz hospodári na statku, ktorý patrí jeho rodine už po generácie. Celý sad zasadil sám.”

Jana si vybrala volunturizmus prostredníctvom organizácie WWOOFing ktorý je zameraný najmä na udržateľné ekologické farmárstvo a nejde o krátkodobú záležitosť. Väčšina účastníkov cestuje na obdobie dlhšie ako jeden mesiac. Do projektu je zapojených 120 krajín, napríklad Tanzánia, Laos či Kazachstan.

Volunturizmus sa dá praktizovať aj na Slovensku. Do projektu zapojených viac ako 20 slovenských fariem a okolo 90 malých rodinných fariem.

Príkladom je rodinná farma v Laskári. “Návštevníci musia u nás na farme ostať minimálne mesiac, aby sa naozaj zoznámili s prácou s koňmi, s chodom farmy a spoznali nielen prácu, ale aj okolie,” hovorí majiteľ farmy Róbert Csintalan.

Ďalším príkladom je vinica Živé víno v Svätom Juri. Zameriavajú sa na zachovanie tradičných postupov pri výrobe vína. “Práca vo vinici si vyžaduje zručnosť. Potrebné sú aj vedomosti a tie nenaučíte človeka za jeden deň. V tomto projekte sa nám hlási viac záujemcov ako by sme boli schopní prijať a s účastníkmi máme rôzne, ale väčšinou pozitívne skúsenosti,” povedal jeden z majiteľov Andrej Miklušičák.

Narozdiel od farmy v Laskári vo vinici môžu ostať účastníci maximálne dva týždne, keďže ubytovanie je pre nich zabezpečené v dome spolu s rodinou majiteľov a tí si chcú zachovať aj súkromie.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2024-05-05 07:18:41 - Feat.: - Title: Nenávisť proti židom rastie. Najmenej štyri synagógy na Manhattane v sobotu dostali hrozby bombou 02 - Modified: 2024-05-05 07:21:19 - Feat.: - Title: Brazíliu po silných dažďoch zalialo bahno, obetí záplav je už vyše 50 03 - Modified: 2024-05-05 07:14:05 - Feat.: - Title: Extrémne sucho na Filipínach opäť odkrylo 300-ročné potopené mesto 04 - Modified: 2024-04-29 08:12:42 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú plány Británie na deportácie do Rwandy 05 - Modified: 2024-05-05 07:15:23 - Feat.: - Title: V Keni vlani polícia mimosúdne zabila 118 ľudí, tvrdia aktivisti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 15:15