Dav priaznivcov vtedajšieho prezidenta USA Donalda Trumpa preliezol oknom, ktoré rozbili pri útoku na budovu amerického Kapitolu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Výbor Kongresu USA má zverejniť tisícstranovú správu o vyšetrovaní Trumpa

21.12.2022, 21:53
Autor:
ČTKČTK

Výbor má podľa agentúry Reuters správu zverejniť na internete. Vychádzať bude z 18 mesiacov vyšetrovania počas ktorých komisia vypočula takmer 1200 svedectiev.

Americký osobitný kongresový výbor pre vyšetrovanie útoku na Kapitol 6. januára 2021 sa chystá zverejniť až tisícstranovú správu, ktorá má detailne opísať priebeh jeho vyšetrovania. To v pondelok vyvrcholilo odporúčaním pre ministerstvo spravodlivosti, aby obvinilo bývalého prezidenta Donalda Trumpa z viacerých závažných zločinov vrátane napomáhania vzbure. Informuje o tom dnes web stanice CNN.

Výbor má podľa agentúry Reuters správu zverejniť na internete. Vychádzať bude z 18 mesiacov vyšetrovania počas ktorých komisia vypočula takmer 1200 svedectiev, analyzovala tisíce dokumentov i desiatky rozsudkov štátnych i federálnych súdov.

image

Orbán vyhlásil, že je načase "vysušiť bažinu" v Európskej únii, narážal na korupciu v Európskom parlamente

Výbor chce obžalovať aj Trumpových spolupracovníkov

Deväťčlenný výbor s demokratickou väčšinou odporučil ministerstvu spravodlivosti obžalovať nielen Trumpa, ale aj piatich jeho spolupracovníkov, a to celkovo zo štyroch zločinov: napomáhanie vzbury, marenie úradného konania, sprisahanie proti vláde Spojených štátov a sprisahanie s cieľom urobiť nepravdivé vyhlásenie, pričom posledný spomínaný zločin sa vzťahuje len na bývalého prezidenta.

V pondelok výbor zverejnil zhruba stostranové zhrnutie dnes očakávanej správy. Kongresmani v nej uvádzajú, že všetci ich svedkovia, ktorí majú stranícku príslušnosť, boli až na jedného republikáni. Jedinou demokratkou bola Jocelyn Bensonová z Michiganu, zvyšní svedkovia boli policajti, zamestnanci Bieleho domu Trumpovej administratívy a ďalší.

image

Trump vyšetrovateľov obvinil z pokusu zabrániť mu v opätovnej kandidatúre "falošnými obvineniami"

Trump podľa výboru razil "veľkú lož" o tom, že v prezidentských voľbách v novembri 2020 porazil súčasného prezidenta Joea Bidena. Na základe tohto tvrdenia potom vyvíjal tlak ministerstvo spravodlivosti a volebných predstaviteľov jednotlivých štátov v snahe legitimizovať svoje víťazstvo.

Trumpov postoj, že mu "voľby boli ukradnuté", prevzali aj jeho stúpenci a na základe tohto presvedčenia potom podľa výboru konali, keď 6. januára 2021 premohli policajtov a vtrhli do budovy Kongresu. Urobili tak vo chvíli, keď sa členovia Snemovne reprezentantov a Senátu chystali potvrdiť Bidenovo volebné víťazstvo.

Deväť obetí útoku

Priamo pri útoku na Kongres či nedlho po ňom prišlo o život deväť ľudí. Trump tesne pred útokom na zhromaždenie svojich priaznivcov vyzval, aby "bojovali ako o život". Bývalý prezident najmenej tri hodiny nereagoval na výzvy svojich spolupracovníkov i členov svojej rodiny, aby vyzval na zastavenie nepokojov a povolal bezpečnostné zložky, uviedol výbor.

image

Výbor Kongresu pravdepodobne odporučí obviniť Trumpa z troch trestných činov

Policajti brániaci budovu, z ktorých desiatky utrpeli vážne zranenia, sa stali terčom agresie a hnevu davu. Ten ich v niektorých prípadoch bil tyčami, ťahal ich po schodoch alebo po nich šliapal. Niektorí utrpeli zranenia mozgu a budú mať celoživotné následky.

Trump výsledky volieb z roku 2020 neuznal dodnes a nielen toto vyšetrovanie vedené proti nemu označuje za "hon na čarodejnice", "politicky motivovanú rybársku výpravu" alebo "stranícky motivovaný pokus odstrániť neho aj Republikánsku stranu".

01 - Modified: 2022-12-21 19:38:31 - Feat.: 1 - Title: Orbán vyhlásil, že je načase "vysušiť bažinu" v Európskej únii, narážal na korupciu v Európskom parlamente 02 - Modified: 2022-12-21 18:13:01 - Feat.: 1 - Title: Trump medzi rokmi 2015 a 2020 vykázal straty niekoľko desiatok miliónov dolárov 03 - Modified: 2022-12-21 11:22:28 - Feat.: 0 - Title: Hľadá sa nástupca Muska v čele Twitteru: Odstúpim, ak sa nájde niekto dosť bláznivý a zoberie to za mňa
01 - Modified: 2024-04-05 06:35:26 - Feat.: - Title: Trump odsúdil konflikt na Blízkom východe. Izrael by mal rýchlo ukončiť vojnu v Pásme Gazy, vyhlásil 02 - Modified: 2024-03-30 20:28:56 - Feat.: - Title: Zviazaný Biden. Trump čelí kritike za podnecovanie k násiliu pre kontroverznú fotografiu 03 - Modified: 2024-03-30 06:53:03 - Feat.: - Title: Trump podľa prokuratúry porušil nariadenie súdu. Na sociálnych sieťach zverejnil nepravdivé informácie 04 - Modified: 2024-03-24 11:16:27 - Feat.: - Title: Zo zničenej stavby luxusný hotel. Trumpov zať Kushner má záujem o zbombardovanú budovu v Belehrade 05 - Modified: 2024-03-21 12:41:49 - Feat.: - Title: Okolo Trumpa krúži hrozba bankrotu. Na úrokoch stráca milióny denne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 01:10