Maďarský premiér Viktor Orbán. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Orbán vyhlásil, že je načase "vysušiť bažinu" v Európskej únii, narážal na korupciu v Európskom parlamente

21.12.2022, 20:03
Autor:
ČTKČTK

Premiér, ktorý bol v apríli zvolený na štvrté funkčné obdobie v rade, vedie s Európskou úniou množstvo bitiek - o migráciu, práva menšín či kvôli podkopávaniu právneho štátu.

Maďarský nacionalistický premiér Viktor Orbán dnes vyhlásil, že je načase "vysušiť bažinu" v Európskej únii, čo by podľa jeho predstáv mohlo viesť až k rozpusteniu Európskeho parlamentu. Napísala to agentúra AP. Šéf maďarskej vlády na každoročnej tlačovej konferencii podľa nej povedal, že korupčný škandál, do ktorého je zapletených viacero členov EP, spochybnil dôveryhodnosť inštitúcie a že on podporuje zrušenie tohto orgánu Únie v jeho súčasnej podobe.

"Maďari by si želali, aby bol Európsky parlament v súčasnej podobe rozpustený," povedal Orbán. "Je ľahké povedať, do akej miery bola povesť Európskeho parlamentu v Maďarsku (škandálom) poškodená: Vôbec nie, pretože nižšia už byť nemohla, "dodal premiér na takmer trojhodinovej tlačovej konferencii, ktorá je podľa AP jednou z mála príležitostí, kedy Orbán odpovedá na otázky medzinárodných alebo voči jeho vláde kritických maďarských médií.

image

Ruské aktíva zmrazené v Maďarsku dosiahli v novembri 870 miliónov eur, Únia zmrazila miliardy

Premiér, ktorý bol v apríli zvolený na štvrté funkčné obdobie v rade, vedie s Európskou úniou množstvo bitiek - o migráciu, práva menšín či kvôli podkopávaniu právneho štátu, pričom Európska únia ho viní z porušovania demokratických noriem alebo z nedostatkov v boji s korupciou. Európska únia kvôli týmto výhradám zmrazila miliardy eur z fondov Únie určených pre Maďarsko.

Dnes Orbán kritizoval Európsky parlament kvôli nedávno odhalenej korupčnej afére, v ktorej viacerí súčasní či bývalí pracovníci Európskeho parlamentu čelia podozreniam, že výmenou za peňažné aj iné dary slúžili záujmom Kataru. Vypožičal si pritom frázu od bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa o "vysušení bažiny", píše AP. Kým niekdajší šéf Bieleho domu hlásal, že chce "vysušiť bažinu" vo Washingtone, Orbán hovoril o Bruseli.

image

Orbán si na benzíne spálil prsty. Čo sa vlastne v Maďarsku stalo?

K napätiu medzi Budapešťou a Bruselom prispieva aj lobovanie maďarskej vlády proti sankciám voči Moskve za jej inváziu na Ukrajine, poznamenala agentúra. Orbán - ktorý je považovaný za jedného z najbližších spojencov ruského prezidenta Vladimira Putina v Európskej únii - tvrdí, že postihy sú pri vyvíjaní tlaku na Moskvu, aby vojnu ukončila, neúčinné, a spôsobili väčšie škody európskym ekonomikám ako Rusku. "Ak by to bolo na nás, neexistovala by žiadna sankčná politika," predniesol Orbán. Dodal, že nepodporí žiadne ďalšie sankčné balíky proti Rusku, ale zároveň nebude stáť v ceste tomu, aby ich Európska únia prijala.

Maďarsko sa potýka s jednou z najvyšších inflácií v Európe a prudkým rastom cien. V novembri predstavovala miera inflácie viac ako 22 percent a forint sa od začiatku roka prepadol voči euru o takmer 10 percent. Orbán dnes v tejto súvislosti uviedol, že vláda má v pláne znížiť infláciu na jednociferné číslo do decembra budúceho roka.

01 - Modified: 2022-12-19 13:13:25 - Feat.: 1 - Title: Na obzore sa črtá nová globálna daň. Trasme sa 02 - Modified: 2022-12-16 13:07:34 - Feat.: 1 - Title: Ruské aktíva zmrazené v Maďarsku dosiahli v novembri 870 miliónov eur, Únia zmrazila miliardy 03 - Modified: 2022-12-15 16:01:02 - Feat.: 1 - Title: Maďarská prezidentka: Počet nelegálnych pokusov prekročiť hranicu sa zdvojnásobil 04 - Modified: 2022-12-14 15:34:30 - Feat.: 0 - Title: Orbán si na benzíne spálil prsty. Čo sa vlastne v Maďarsku stalo?
01 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 02 - Modified: 2024-04-14 15:37:34 - Feat.: - Title: Šéfovia diplomacie Európskej únie budú v utorok rokovať o iránskom útoku na Izrael 03 - Modified: 2024-04-14 13:08:41 - Feat.: - Title: Európska únia zvoláva schôdzku ministrov zahraničia kvôli iránskemu útoku proti Izraelu 04 - Modified: 2024-04-14 07:34:00 - Feat.: - Title: Európska únia, Kanada a Nemecko odsudzujú útok Iránu, Egypt a Saudská Arábia žiadajú zdržanlivosť 05 - Modified: 2024-04-14 07:15:00 - Feat.: - Title: Destabilizácia Blízkeho východu. Británia, Francúzsko aj Európska únia odsúdili iránsky útok na Izrael
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 09:52