Ľudia stoja v rade pred poštou na hlasovanie poštou v španielskych predčasných všeobecných voľbách. FOTO: Reuters
StoryEditor

Pred kľúčovými španielskymi voľbami sa šíria dezinformácie o podvodoch, preberajú rétoriku Trumpa

19.07.2023, 15:15
Autor:
TASRTASR

Výskumníci sociálnych médií z neziskovej organizácie Reset identifikovali množstvo príkladov dezinformácií súvisiacich s voľbami v Španielsku, ktoré sa šírili na Twitteri, Facebooku, YouTube a TikToku.

Niekoľko dní pred predčasnými parlamentnými voľbami v Španielsku sa na sociálnych sieťach šíria zavádzajúce tvrdenia o hlasovaní poštou a volebných podvodoch, ktoré spochybňujú výsledky volieb ešte pred sčítaním hlasov. Vo svojej správe na to vo štvrtok upozornila agentúra AP.

Konštatuje, že tieto tvrdenia, ktoré rozšírili najmä stúpenci stredopravicovej Ľudovej strany (PP) a krajne pravicovej strany Vox, sa nápadne podobajú nepodloženým výrokom exprezidenta USA Donalda Trumpa z roku 2020 a pripomínajú, že nedôvera vo voľby, ktorá poznačila politiku USA, sa zakorenila aj v Európe.

Pošta v strede pozornosti konšpirácií

V posledných týždňoch sa na sociálnych sieťach Facebook a Twitter objavili videá, ktoré údajne zachytávajú, ako členovia volebných komisií plnia urny hlasovacími lístkami. Kým Facebook označil tieto videá za falošné, Twitter nepodnikol žiadne kroky.

Ďalšie videá, ktoré sa šíria na Facebooku a TikToku, tvrdia, že momentálne vládnuci socialisti "ukradnú voľby", aby zabránili svojej porážke. Mnohé z týchto videí sprevádza hashtag #pucherazo, čo je španielsky výraz pre volebný podvod.

image

Obdivovatelia Putina i kritici očkovania. Ako vyzerá boj proti dezinformátorom?

Podobne ako v Spojených štátoch aj tentoraz je v centre pozornosti konšpiračných teórií o voľbách najmä hlasovanie poštou, pričom niektorí krajne pravicoví voliči naznačujú, že pošta bude zneužitá na to, aby volebný výsledok bol v prospech Sáncheza.

Tento naratív pomohol posilniť aj predseda PP Alberto Feijóo, keď minulý týždeň na predvolebnom zhromaždení vyzval zamestnancov španielskej pošty, aby zostali nezávislí.

Neskôr sa bránil, že sa nesnažil naznačiť, že by sa pošta mala pokúšať "ukradnúť voľby" — údajne mal na mysli problémy spojené s manipuláciou s takým množstvom poslaných hlasovacích lístkov.

Dezinformácie na sociálnych sieťach

Výskumníci sociálnych médií z neziskovej organizácie Reset identifikovali množstvo príkladov dezinformácií súvisiacich s voľbami v Španielsku, ktoré sa šírili na Twitteri, Facebooku, YouTube a TikToku. Hoci sa konkrétne druhy obsahu líšia podľa platformy (napríklad nenávisť voči moslimom prevláda najmä na Twitteri), popieranie volieb sa vyskytlo všade.

Niektoré účty šíriace dezinformácie o španielskych voľbách majú pritom veľký a rastúci dosah, upozornila AP.

image

Dezinformácie vs. pravda: Kto a ako vyhrá tento súboj?

Analytici z Resetu identifikovali na sociálnych sieťach 88 účtov, ktoré v Španielsku opakovane šírili extrémistický obsah a ktoré majú viac ako 14 miliónov sledovateľov, vrátane približne milióna nových. Príspevky, ktoré Reset označil za obsahujúce nenávisť alebo volebné konšpiračné teórie, mali od januára takmer 100 miliónov pozretí.

"Naratívy o volebných podvodoch, ktoré podkopávajú dôveru v demokratické procesy a dominovali aj regionálnym voľbám v Španielsku, sa šíria naprieč platformami," uzavreli výskumníci z Resetu.

Spoločnosť Reset sídli v Londýne a skúma spôsoby, akými sociálne médiá ovplyvňujú demokracie na celom svete.

Možný úspech pravice

Podľa prieskumov verejnej mienky by sa nedeľňajšie parlamentné voľby v Španielsku mohli skončiť úspechom pre pravicu a stranu PP, ktorá by mohla prevziať moc od Španielskej socialistickej robotníckej strany a jej krajne ľavicového koaličného partnera Zjednotení môžeme.

Premiér Pedro Sánchez vypísal predčasné voľby po tom, ako jeho ľavicová koalícia výrazne prehrala v tohtoročných komunálnych a regionálnych voľbách, ktoré boli tiež poznačené dezinformáciami o hlasovaní na internete, ako aj nárastom nenávistných komentárov o moslimoch a prisťahovalcoch.

AP pripomína, že väčšina prieskumov verejnej mienky síce favorizuje PP, ale na vytvorenie väčšinovej vlády bude pravdepodobne potrebovať podporu Voxu.

01 - Modified: 2023-07-07 11:07:47 - Feat.: 1 - Title: V Španielsku začala kampaň pred voľbami. Podľa médií budú horúce a tesné 02 - Modified: 2023-05-29 11:08:32 - Feat.: 1 - Title: Španielsky premiér Sánchez vyhlásil predčasné voľby, socialisti v regiónoch prepadli 03 - Modified: 2023-06-12 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Macron tvorí hranicu proti krajnej pravici. Taliansko a Španielsko však idú iným smerom 04 - Modified: 2023-03-25 15:28:00 - Feat.: 1 - Title: Predstavitelia kubánskej opozície v Španielsku vyzvali Kubáncov na neúčasť vo voľbách, štát začal kampaň
01 - Modified: 2024-04-26 20:07:10 - Feat.: - Title: Španielski novinári podpísali manifest na podporu premiéra a jeho manželky 02 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 03 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-26 16:27:41 - Feat.: - Title: Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu 05 - Modified: 2024-04-26 13:48:48 - Feat.: - Title: Index výdavkov na osobnú spotrebu v USA v marci vzrástol viac, ako sa čakalo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 08:15