Bývalý prezident Spojených štátov Donald Trump. FOTO: Reuters
StoryEditor

Nové obvinenia Trumpa sú na inej úrovni, ďalej plnia jeho súdny kalendár

02.08.2023, 16:54
Autor:
ČTKČTK
  • Trumpa čaká na konci marca začiatok súdu v New Yorku v kauze údajného falšovania podnikateľských záznamov, o dva mesiace neskôr má na Floride začať proces okolo prechovávania vládnych dokumentov po odchode z funkcie.
  • Okrem toho je na január naplánované pokračovanie občianskoprávnych sporov medzi Trumpom a novinárkou Jean Carrollovou.
  • "Môže úradujúci prezident bez akýchkoľvek následkov šíriť klamstvá o voľbách a pokúsiť sa využiť autoritu vlády na zvrátenie vôle voličov?", formuluje The New York Times jadro problému.

Nové obvinenia vznesené proti americkému exprezidentovi Donaldovi Trumpovi sú závažnejšie ako tie predchádzajúce, pretože súvisia s jeho správaním pri výkone prezidentskej funkcie a idú priamo k jadru americkej demokracie. Aj také komentáre sa objavujú vo svetových médiách po tom, čo bol Trump obvinený za snahy zvrátiť volebnú porážku z roku 2020. Médiá tiež poukazujú na to, že exprezidentovi hrozí ďalší súdny proces prekrývajúci sa s predvolebnou kampaňou.

Súd za falšovanie podnikateľských záznamov

Trumpa čaká na konci marca začiatok súdu v New Yorku v kauze údajného falšovania podnikateľských záznamov, o dva mesiace neskôr má na Floride začať proces okolo prechovávania vládnych dokumentov po odchode z funkcie. Okrem toho je na január naplánované pokračovanie občianskoprávnych sporov medzi Trumpom a novinárkou Jean Carrollovou.

"Trump sa bude musieť budúci rok vysporiadať s konfliktom medzi akciami kampane a rokovaniami na súdoch v procesoch, ktoré môžu trvať týždne," poznamenal americký spravodajca britskej BBCAnthony Zurcher. "Neexistuje žiadny porovnateľný historický kontext," dodáva.

image

Prokuratúra rozšírila obvinenia proti Trumpovi v kauze tajných dokumentov, vinia ho z pokusu vymazať záznamy

Kedy sa uskutoční hlavné pojednávanie okolo nových obvinení, zatiaľ nie je jasné. Denník The New York Times (NYT) podotýka, že vzhľadom na vývoj z posledných mesiacov sa musia sudcovia "pretláčať o miesto pri plánovaní krokov". "Všeobecne platí, že ľudia obvinení v trestnom konaní musia byť počas svojich procesov prítomní v súdnej sieni," píše denník.

V analýzesamotných obvinení dodáva, že akokoľvek závažné môžu byť kauzy, ktoré sa dostali na súd skôr, tretia obžaloba sa dotýka "otázky, ktorá definuje budúcnosť americkej demokracie".

Šírenie klamstiev o voľbách

"Môže úradujúci prezident bez akýchkoľvek následkov šíriť klamstvá o voľbách a pokúsiť sa využiť autoritu vlády na zvrátenie vôle voličov?", formuluje denník jadro problému.

BBC podotkla, že na rozdiel od prvých dvoch sa nová obžaloba týka Trumpových činov v čase, keď bol prezidentom. V ďalších médiáchsa zase objavujú komentáre historikov či právnych expertov, podľa ktorých je prípad kampane proti volebným výsledkom z Trumpových káuz jasne najzávažnejší. "Zločiny v obžalobe sú o poriadok ďalej, než čokoľvek, čo kedy proti tejto krajine spáchal akýkoľvek americký občan, nieto ešte bývalý prezident," povedal denníku The Washington Post (WP) odborník na ústavné právo z Harvardskej univerzity Laurence Tribe.

image

Demokrati považujú obvinenia Trumpa za závažné, Republikáni hovoria o nespravodlivosti

Niektorí konzervatívni komentátori medzitým vyjadrujú pochybnosti ohľadom toho, či sú obvinení na mieste, keď aj prokurátori uznávajú, že Trump mal právo "nepravdivo tvrdiť, že počas volieb došlo k podvodom, ktoré rozhodli o výsledku". "Toto potenciálne stavia mimo zákona mnohé druhy činov a výrokov v podaní prezidenta, ktoré prokurátor považuje za nepravdivé," usudzujeo obžalobe tím komentátorov denníka The Wall Street Journal. Ďalší profesor práv a častý komentátor televízie Fox News Jonathan Turley zase uviedol, Že dokument prokurátorov zhŕňajúci obvinenia neprináša mnoho nového.

Trump verí, že obvinenia boli nepravdivé

Tím zvláštneho vyšetrovateľa Jacka Smitha do veľkej miery nadväzuje na mnohomesačné vyšetrovanie snemovne reprezentantov, médiá však na niektoré nové odhalenia poukazovali. Web Politicosi napríklad všíma nové detaily okolo osoby Jeffreyho Clarka, ktorý bol pred voľbami roku 2020 nie príliš známym činiteľom ministerstva spravodlivosti. Po voľbách sa však stal kľúčovým Trumpovým spojencom a končiaci prezident mu podľa prokurátorov ponúkol post dočasného lídra ministerstva, čo tiež Clark prijal, vymenovanie ale následne stroskotalo na odpore ďalších činiteľov.

Americká tlač tiež poukazuje na to, akým spôsobom Smithov tím argumentuje, že Trump musel vedieť, že jeho príbeh o "ukradnutých" voľbách nebol pravdivý. Obvinení spomínajú celý rad činiteľov, ktorí vtedajšiemu prezidentovi jeho tvrdenia o volebných podvodoch rozprávali.

image

Trump je tretíkrát obvinený, teraz v súvislosti so snahou zvrátiť výsledky volieb

"Obhajoba, ktorá Trumpovi zostáva, je tá, že mu toto všetko bolo povedané, ale on na to nebral ohľad alebo si myslel, že sa vo veci vyzná lepšie. Čo je zrejme to, čo mu jeho právnici navrhnú," píšelist WP. Pripomína pri tom utorkové vyjadrenie Trumpovho právnika Johna Laura, ktorý Fox News povedal: "Chcem vidieť, ako sa pokúsi dokázať nad rámec rozumných pochybností, že Donald Trump veril, že tie obvinenia boli nepravdivé."

01 - Modified: 2023-08-02 12:33:22 - Feat.: 1 - Title: Demokrati považujú obvinenia Trumpa za závažné, Republikáni hovoria o nespravodlivosti 02 - Modified: 2023-08-01 22:03:58 - Feat.: 1 - Title: Trump je tretíkrát obvinený, teraz v súvislosti so snahou zvrátiť výsledky volieb 03 - Modified: 2023-07-28 19:55:44 - Feat.: 1 - Title: Donald Trump bude kandidovať na prezidenta USA aj v prípade odsúdenia 04 - Modified: 2023-07-30 06:26:13 - Feat.: 1 - Title: Súd zamietol Trumpovu žalobu na CNN. Po stanici chcel 475 miliónov dolárov 05 - Modified: 2023-07-28 04:49:58 - Feat.: 1 - Title: V prípade utajovaných dokumentov Trump čelí novým obvineniam
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Ceny akcií zdravotných poisťovní sa zosypali 02 - Modified: 2024-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Nášľapné míny nadmerne stimulovanej superveľmoci 03 - Modified: 2024-04-21 09:45:00 - Feat.: - Title: Analýza: Blíži sa deň zúčtovania s dolárom a Amerikou 04 - Modified: 2024-04-21 10:30:00 - Feat.: - Title: FOTO Najväčší cintorín lodí na západnej pologuli vznikol vďaka kardinálnemu prešľapu. Dnes láka turistov z celého sveta 05 - Modified: 2024-04-13 11:03:26 - Feat.: - Title: Ako málo stačí na to, aby sa Európa dostala pred Ameriku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 20:47