Donald Trump. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Demokrati považujú obvinenia Trumpa za závažné, Republikáni hovoria o nespravodlivosti

02.08.2023, 14:33
Autor:
ČTKČTK

Veľká porota vo Washingtone v utorok poslala na súd štvoricu obvinení súvisiace s rôznymi spôsobmi, ktorými sa Trump po porážke v posledných prezidentských voľbách snažil zablokovať potvrdenie výsledkov.

Úplne odlišne reagujú špičky hlavných amerických politických strán na nové obvinenia proti republikánskemu exprezidentovi Donaldovi Trumpovi. Lídri Demokratickej strany v Kongrese považujú "zatiaľ najzávažnejšie obvinenia" za dôkaz toho, že pred spravodlivosťou sú si všetci rovní. Republikánsky predseda Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy naopak opäť kritizoval ministerstvo spravodlivosti, ktoré podľa neho útočí na popredného uchádzača o republikánsku prezidentskú nomináciu.

Ani prezident nestojí nad zákonom

Veľká porota vo Washingtone v utorok poslala na súd štvoricu obvinení súvisiace s rôznymi spôsobmi, ktorými sa Trump po porážke v posledných prezidentských voľbách snažil zablokovať potvrdenie výsledkov. Týkajú sa aj udalostí 6. januára 2021, kedy dav Trumpových priaznivcov narušil prerokúvanie výsledkov v Kongrese. Končiaci prezident svoju porážku nikdy neuznal a namiesto toho burcoval voličov príbehom o "ukradnutých" voľbách, pričom podľa vyšetrovateľov vedel, že nehovorí pravdu.

image

Trump je tretíkrát obvinený, teraz v súvislosti so snahou zvrátiť výsledky volieb

"Tieto obvinenia sú doposiaľ najzávažnejšími... a budú pre generácie Američanov jasnou pripomienkou, že nikto, ani prezident Spojených štátov, nestojí nad zákonom," uviedli v spoločnom vyhlásení líder demokratov v snemovni Hakeem Jeffries a senátny líder Chuck Schumer.

Podľa spravodajského webu Axios nové vyhlásenia demokratov ostro kontrastujú s ich reakciami na predchádzajúce Trumpove obvinenia, kedy volili pomerne opatrné formulácie. "Tentoraz je to osobné," uvádza Axios s odkazom na skutočnosť, že nepokoje v Kapitole, ktoré podľa vyšetrovateľov Trump rozdúchal, prinútili zákonodarcu utekať do bezpečia.

Dôvodom je Hunter Biden, tvrdia republikáni

McCarthy niekoľko dní po násilnostiach uviedol, že Trump "nesie zodpovednosť za útok na Kongres", v novom vyhlásení však samotný obsah obvinenia nekomentuje. Vývoj označil za "pokus ministerstva spravodlivosti odviesť pozornosť od správ", čím mal zrejme na mysli republikánov vedené vyšetrovanie podnikateľských aktivít Huntera Bidena, teda syna demokratického prezidenta Joea Bidena.

McCarthy v najnovšom príspevku na sociálnych sieťach tiež hovorí o existencii "dvojstupňového systému spravodlivosti" a o útoku na Trumpa, ktorý je favoritom na zisk nominácie Republikánskej strany do budúcich prezidentských volieb.

image

Súd zamietol Trumpovu žalobu na CNN, od stanice chcel 475 miliónov dolárov

McCarthyho vyjadrenie nadväzuje na doterajší prístup popredných republikánskych politikov k Trumpovým problémom so zákonom. Skôr než na jeho konanie a obsah obvinení sa sústreďujú na kritiku ministerstva spravodlivosti a kauzy vykresľujú ako politicky motivované operácie riadené demokratmi.

Túto rétoriku používajú aj niektorí Trumpovi súperi v boji o stranícku nomináciu na prezidenta, vrátane toho doposiaľ najsilnejšieho, teda floridského guvernéra Rona DeSantisa. Ten v reakcii na nové obvinenia napísal, že ich nečítal, načo prešiel k vyvolávaniu pochybností o tom, či sa exprezidentovi môže dostať spravodlivého procesu, keď sa súd bude konať v hlavnom meste USA.

"Washington D. C. je ‘močiar‘ a je nespravodlivé byť postavený pred porotu odrážajúcu mentalitu močiara," vyhlásil Trump. Zároveň vyhlásil, že by ako prezident zaistil, aby spravodlivosť merala rovnako všetkým Američanom.

01 - Modified: 2023-07-28 19:55:44 - Feat.: 1 - Title: Donald Trump bude kandidovať na prezidenta USA aj v prípade odsúdenia 02 - Modified: 2023-07-28 08:58:05 - Feat.: 1 - Title: Prokuratúra rozšírila obvinenia proti Trumpovi v kauze tajných dokumentov, vinia ho z pokusu vymazať záznamy 03 - Modified: 2023-07-25 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Populizmus dal elitám viac moci ako kedykoľvek predtým
01 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 02 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 03 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 04 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 05 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 21:40