Nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach. FOTO: Reuters
StoryEditor

Nemecko povolí držanie a pestovanie konope. Návrh zákona čelí aj kritike

16.08.2023, 15:17
Autor:
ČTKČTK

Liberalizáciou nechceme zvýšiť spotrebu marihuany, konzumáciu chceme naopak obmedziť a urobiť bezpečnou, vyhlásil nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach.

Nemecká vláda dnes urobila prvý krok k výraznej legalizácii konope. Podľa návrhu zákona, ktorý schválil kabinet spolkového kancelára Olafa Scholze, budú môcť ľudia starší ako 18 rokov držať až 25 gramov a pestovať tri rastliny konope pre vlastnú potrebu.

Návrhom sa bude ešte zaoberať parlament, začať platiť by podľa ministerstva zdravotníctva mohol do konca tohto roka. S legalizáciou predaja konope počíta minister zdravotníctva Karl Lauterbach v ďalšej fáze, príslušný návrh zákona na to chce predložiť na jeseň.

Uvoľnenie pravidiel a prevencia 

"Liberalizáciou nechceme zvýšiť spotrebu marihuany, konzumáciu chceme naopak obmedziť a urobiť bezpečnou," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii Lauterbach, podľa ktorého uvoľnenie pravidiel pôjde ruka v ruke s preventívnymi programami. Povedal tiež, že schválený návrh zákona predstavuje výraznú zmenu v nemeckej drogovej politike.

image

Konopné spoločnosti strácajú dych

"Potýkame sa s rastúcou drogovou kriminalitou. Konope sa týka päťdesiat percent tejto kriminality," tvrdil Lauterbach. Čiastočná legalizácia užívania marihuany tak obmedzí počet prípadov, keď sa ľudia za držanie konope budú musieť zodpovedať. Lauterbach si od tohto kroku sľubuje aj obmedzenie čierneho trhu, keďže ľudia budú mať možnosť si konope v súlade so zákonom sami vypestovať.

Pestovanie bude možné nielen na vlastnej záhrade a v kvetináčoch na balkóne, ale tiež v rámci klubov. Tieto pestovateľské združenia môžu mať až 500 členov, ktorí takto budú môcť každý získať až 50 gramov konope na mesiac. Pre členov do 21 rokov bude mesačné množstvo obmedzené na 30 gramov.

Popri pestovaní sa kluby podľa Lauterbachových plánov budú povinne venovať aj prevencii. "Chceme, aby každý vedel, že užívanie marihuany škodí zdraviu a môže viesť napríklad k psychickým poruchám," povedal. Dodal, že centrálnym bodom liberalizácie je ochrana detí a mládeže.

Do Nemecka prúdia drogy z Česka, znie kritika

Návrh zákona ale čelí tiež kritike, okrem iného zo spolkových krajín. Saský minister vnútra Armin Schuster sa obáva, že liberalizácia bude znamenať stratu kontroly. Schuster tiež poukázal na to, že Sasko je vzhľadom na susedstvo s Českou republikou už teraz postihnuté obchodovaním s drogami. Česko je v Nemecku považované za jeden zo štátov, odkiaľ drogy vrátane tých tvrdých do krajiny prúdia.

Podobné výhrady má aj bavorský minister zdravotníctva Klaus Holetschek, ktorý vyzval kancelára Olafa Scholze, aby legalizáciu konope zastavil. "Ak niečo nepotrebujeme, tak je to práve tento zákon," povedal dnes vo verejnoprávnej rozhlasovej stanici NDR.

image

Slovákovi v Česku hrozila za marihuanu podmienka, u nás 15 až 20 rokov a prepadnutie majetku

Ďalším krokom liberalizácie konope v Nemecku sa stanú licencované predajne, podrobnosti chce Lauterbach predložiť na jeseň. Už teraz je ale jasné, že v Nemecku takéto obchody nevzniknú plošne, ale ako modelové príklady vo vybraných miestach s odborným dohľadom a vedeckým vyhodnocovaním počas piatich rokov. Záujem o účasť už vyslovilo viacero miest, okrem iného Frankfurt nad Mohanom, Brémy či Mníchov.

V Česku je teraz rovnako ako v Nemecku legálne užívanie konope na liečebné účely. Predpisovať ho môžu vybraní lekári napríklad pacientom s chronickými bolesťami, roztrúsenou sklerózou, rakovinou či AIDS. Pestovanie konope pre vlastnú potrebu je priestupkom alebo trestným činom v závislosti od množstva pestovaných rastlín. Trestným činom je pestovanie viac ako piatich rastlín. Trestné je aj prechovávanie viac ako desiatich gramov sušiny, výroba a iné nakladanie s omamnými látkami.

01 - Modified: 2023-07-21 12:43:30 - Feat.: 1 - Title: Albánsko legalizovalo pestovanie marihuany na lekárske účely 02 - Modified: 2023-07-07 08:40:06 - Feat.: 1 - Title: Britská Polícia skonfiškovala 200-tisíc rastlín konope 03 - Modified: 2023-06-29 11:54:25 - Feat.: 1 - Title: Stres z vojny je veľký. Zelenskyj chce legalizovať marihuanu na lekárske účely 04 - Modified: 2023-05-05 12:46:35 - Feat.: 1 - Title: 15 rokov za marihuanu. Je to choré, znie v parlamente. Prelomí kauza zákony? (anketa HN s poslancami) 05 - Modified: 2023-04-23 08:00:00 - Feat.: 1 - Title: Colorado je príkladom, že aj štátny dlh sa dá liečiť novátorsky
01 - Modified: 2024-04-27 14:29:23 - Feat.: - Title: Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny 02 - Modified: 2024-04-27 12:09:12 - Feat.: - Title: Pred konferenciou AfD v Essene plánujú desaťtisícové demonštrácie. Majú byť najväčšie za posledné roky 03 - Modified: 2024-04-26 18:58:47 - Feat.: - Title: Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie 04 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 05 - Modified: 2024-04-26 13:58:46 - Feat.: - Title: Nemecký minister hospodárstva čelí kritike, že vedel o dopadoch odchodu od jadra. Opozícia chce vyšetrovanie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 17:48